Cu privire la Ziua Mondială de combatere SIDA – Unu Decembrie 2018

Posted on 26/11/2018 in Comunicat de presă by admin

În republică, pentru al 30-a oară este marcată Ziua Mondială de combatere SIDA, la Unu Decembrie 2018, cu sloganul „Cunoaște-ți statutul HIV!”. În cadrul campaniei sociale „Te privește! Privește pe fiecare!” vor fi promovate activităţi de testare în scopul cunoașterii statutului HIV, esențial pentru extinderea tratamentului și atingerea obiectivelor 90-90-90, care presupune identificarea și diagnosticarea a 90% din numărul estimat de persoane infectate cu HIV, înrolarea în tratament antiretroviral (TARV) a 90% din cei diagnosticați și suprimarea încărcăturii virale la 90% din cei care urmează tratamentul.

Conform datelor UNAIDS, 77,3 de milioane persoane au fost infectate cu HIV și  35,4 milioane au decedat de boli asociate SIDA, de la începutul epidemiei. S-a redus numărul cazurilor noi de infecție cu HIV cu 47%, comparativ cu anul 1996 și indicele mortalității determinate de SIDA – cu 51%, comparativ cu 2014, când au fost constatați indicii cei mai înalți.

La nivel mondial, în 2017 trei din patru (75%) își cunoșteau statutul HIV, patru din cinci persoane (79%) care își cunoșteau statutul HIV au accesat tratamentul antiretroviral, supresiva virală fiind constatată la patru din cinci persoane care au accesat tratamentul antiretroviral.

În Republica Moldova infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populaţiei cheie – persoane utilizatoare de droguri injectabile, lucrătoare a sexului comercial şi bărbaţi care fac sex cu bărbaţi. Conform datelor statistice, la 01.01.2018 au fost înregistrate 11829 cazuri de infecție cu HIV, din 18531 estimate.  Prevalenţa infecţiei cu HIV în republică a constituit 211,25 cazuri la 100 mii populaţie. Incidenţa infecţiei cu HIV la 100000 populaţie în a.2017 а constituit 20,73 cazuri (a.2016 – 20,65). Conform datelor de laborator ale IMSP SDMC, în perioada ianuarie – octombrie curent аu fost confirmate 752 cazuri noi cu HIV. Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

Răspunsul Guvernului în controlul acestei infecții este asumat prin realizarea  Programului Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1164 din 22.10.2016, având ca scop: minimizarea consecinţelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special la populaţiile cheie, precum şi a mortalităţii asociate cu SIDA, acesta fiind aliniat la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și celor mai recente strategii ale OMS şi UNAIDS.

În republică se realizează supravegherea epidemiologică operativă şi de santinelă a infecţiei cu HIV, au fost elaborate, ajustate conform recomandărilor OMS, UNAIDS Standardul supravegherea epidemiologică a infecţiei cu HIV, Protocoale clinice naționale: Infecția cu HIV la adulți și adolescenți, Infecția cu HIV la copii 0-10 ani, Prevenirea transmiterii materno-fetale a infecției HIV, Profilaxia pre-expunere la infecția cu HIV, Profilaxia post-expunere la infecția cu HIV și Ghidul național de diagnostic de laborator al infecției cu HIV.

În scopul prevenirii transmiterii infecţiei cu HIV la populațiile cheie se implementează activități de prevenire: pentru persoanele utilizatoare de droguri injectabile în 35 localități din sectorul civil (mun. Chișinău, Bălţi, orașele Tiraspol, Bender și raioanele Ungheni, Glodeni, Sângerei, Fălești, Căușeni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Dondușeni, Râșcani, Edineți, Otaci, Ochiţa, Briceni, Soroca, Florești, Drochia, Camenca, Anenii Noi, Comrat, Cahul, Ceadâr Lunga, Slobozia, Râbnița, Vulcănești, Lipcani) și 18 instituții penitenciare; pentru lucrătoarele sexului comercial în 34 localități (mun. Chișinău, Bălţi, orașele Tiraspol, Bender și raioanele Ungheni, Orhei, Cahul, Râbnița, Slobozia, Camenca, Dubăsari și Grigoriopol); pentru bărbați care practică sex cu bărbați – în 4 localități (mun. Chișinău, Bălţi, orașele Tiraspol şi Bender). Se implementează servicii inovative – testarea rapidă pe bază de sânge capilar, servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale, clinicilor mobile, se realizează managementul supradozării în rândul UDI.

Pe parcursul a 9 luni ale anului 2018 au beneficiat de servicii de prevenire HIV  17049 persoane utilizatoare de droguri injectabile, 6778 lucrătoare ale sexului comercial şi 4014 bărbaţi care practică sex cu bărbaţi. În rândul populațiilor cheie au fost distribuite 1,935,981 seringi, 870,414 prezervative, 195,969 prezervative cu durabilitate sporită și 64799 lubrifianți.  Pentru prima data în republică au fost contractate 3 proiecte de prevenire HIV din fondurile de profilaxie ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și confecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV şi membrilor familiilor lor, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt și profilaxia post-expunere este disponibil și se acordă conform protocoalelor naționale elaborate în baza ghidurilor OMS. În anul 2018 au fost revizuite principiile de testare și confirmare a infecției cu HIV conform ultimilor recomandări OMS, care prevede efectuarea testărilor de screening la infecția HIV prin utilizarea testelor rapide bazate pe sânge capilar.

Ziua Mondială de Combatere a SIDA – UNU Decembrie oferă o oportunitate pentru a consolida eforturile de combatere a epidemiei HIV prin promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV, informarea populației în special, a tinerilor despre infecția cu HIV, căile de transmitere și măsurile de prevenire, suportul persoanelor care trăiesc cu HIV în accesarea serviciilor de tratament și îngrijiri, formarea toleranței față de cei care sunt afectați de această epidemie, consolidarea durabilității serviciilor, relațiilor intersectoriale și capacităților comunităților-cheie.

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru informații suplimentare tel.: 022 926-950

Comments on 'Cu privire la Ziua Mondială de combatere SIDA – Unu Decembrie 2018' (0)

Comments are closed.