Cu referire la cazurile de rujeolă înregistrate în focarul asociat cu tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni

Posted on 13/08/2018 in Comunicat de presă by admin

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă, cu privire la focarul multiplu de rujeolă asociat cu tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, că până la moment, au fost înregistrate în total 40 de cazuri suspecte şi confirmate de boală.

Din numărul acestora, în 20 de cazuri, prin investigaţii de laborator, a fost confirmată rujeola la copii din Beşghioz – 6, Copceac – 3, Cazaclia – 3, Cairaclia – 5, Şicoveţ – 2 şi Morenii Noi – 1.  Vârsta copiilor variază între 2 şi 14 ani.

Menţionăm că din cele 40 de cazuri, 25 au fost depistate activ de către specialiştii din asistenţa medicală primară şi de către cei din ANSP. Doar 3 copii din numărul total înregistrat până în prezent au fost vaccinaţi cu câte o singură doză de vaccin cu component rujeolic, iar ceilalţi copii nu au beneficiat de vaccin din motivul apartenenţei la o confesiune religioasă.

Astfel, cazurile sunt înregistrate în: raionul Ciadîr-Lunga – 28 cazuri (localităţile Beşghioz, Copceac, Cazaclia); raionul Vulcăneşti – 3 cazuri, (toate în Vulcăneşti); raionul Ungheni – 3 cazuri (Şicoveţ, Morenii Noi) şi raionul Taraclia – 6 cazuri, (toate în Cairaclia).

ANSP menţionează că principalele cauze ale extinderii rapide a acestui focar au fost:
image

  • admiterea copiilor cu semne evidente de boală într-o colectivitate;
  • contactul apropiat, timp de trei zile, a copiilor sănătoşi cu un copil bolnav, în tabără;
  • izolarea tardivă a copilului cu semne de boală;
  • adresarea tardivă a celor cu semne de boală după asistenţă medicală;
  • refuzul părinţilor de a vaccina copiii, din motivul apartenenței la o confesiune religioasă (familii numeroase, majoritatea cu copii nevaccinaţi).

Atenţie! Unica şi cea mai eficientă metodă de prevenţie a acestei boli infecţioase este vaccinarea!

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Cu referire la cazurile de rujeolă înregistrate în focarul asociat cu tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni' (0)

Comments are closed.