”Cum ne spălăm corect pe mâini” – activitate desfăşurată pentru copii preșcolari, în cadrul Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice

Posted on 14/11/2018 in Comunicat de presă by admin

La 13 noiembrie curent, specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în comun cu administraţia grădiniței nr.5 „Licurici” din or.Ialoveni și cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, au desfăşurat activităţi de promovare a spălatului pe mâini pentru copii, în cadrul Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice.

DSC_7663Copiii grupei pregătitoare au prezentat un program artistic cu tema ”Cum ne spălăm corect pe mâini”, cu scenete şi cântece, fiind axat pe importanța spălării mâinilor pentru a fi sănătoși. În cadrul evenimentului, cu sloganul „Mânuțe curate = multă sănătate”, copiii au arătat cum trebuie să ne spălăm corect pe mâini pentru a preveni îmbolnăvirile, iar pentru o înțelegere mai ușoară și reflectarea importanţei problemei specialiştii ANSP au venit cu recomandări şi informaţii la această temă.

Mâinile necesită a fi spălate cu apă și săpun înainte, în timpul şi după prepararea alimentelor; după ce am folosit toaleta; după ce am fost în contact cu DSC_7712animale sau cu dejecţiile acestora; după ce tuşim, strănutăm sau ne suflăm nasul; dacă suntem bolnavi sau ne-am aflat în preajma unor oameni bolnavi. Copiii sunt expuși frecvent la agenți patogeni precum bacterii, viruși și paraziți și pot contracta diverse boli transmisibile, care atrag după sine și necesitatea consumului de antimicrobiene. Consumul în exces al antimicrobienelor sporește dezvoltarea rezistenței microorganismelor la aceste preparate, astfel, o atenție deosebită necesită a fi acordată prevenirii bolilor transmisibile.

Spălatul pe mâini este o metodă eficace și cost-eficientă pentru a preveni infectarea cu microorganismele care pot provoca diverse boli transmisibile. Spălatul pe mâini trebuie sa fie o rutină în programul copiilor, pentru ca ei să-și formeze niște deprinderi sănătoase pentru tot parcursul vieții. Câteva reguli pentru a preveni bolile transmisibile care pot fi cauzate de microorganisme rezistente la antimicrobiene:

  • Spălați mâinile în momente critice, în special până la: mâncare, pregătirea mesei, alimentarea altor persoane!
  • Formați deprinderea de spălare pe mâini!
  • Faceți spălarea mâinilor parte componentă a primirii mesei!
  • Asigurați locuri amenajate pentru spălarea mâinilor în instituții de instruire și educație!
  • Promovați deprinderea corectă de spălare pe mâini!

DSC_7725                DSC_7652

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on '”Cum ne spălăm corect pe mâini” – activitate desfăşurată pentru copii preșcolari, în cadrul Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice' (0)

Comments are closed.