Cum să ne protejăm de COVID-19 la locul muncă

Posted on 19/03/2020 in Comunicat de presă by massmedia

În ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat focarul noii infecții de coronavirus din Provincia Hubei, China drept o urgență de sănătate publică de importanță internațională. OMS și autoritățile de sănătate publică din toată lumea întreprind acțiuni neordinare pentru a controla epidemia COVID-19. Toate segmentele societății, inclusiv companiile și angajatorii, trebuie să își asume un rol pentru ca să oprim răspândirea acestei maladii.

 Trebuie să stiți cum se răspândește COVID-19!

Când cineva tușește sau expiră COVID-19, persoana dată dispersează picături de fluid infectat. Majoritatea din aceste picături cad pe suprafețele de lucru din încăpere și obiectele care vă înconjoară – cum ar fi mesele, aparatele de telefon, computerele etc. Persoanele ar putea să se infecteze de COVID-19 prin simpla atingere a suprafețelor sau obiectelor contaminate – după care atingându-și ochii, nasul sau gura. Dacă persoanele se află la o distanță mai mică de un metru de la persoana cu COVID-19 ar putea să se infecteze prin faptul că inspiră picăturile dispersate prin tuse sau expirare de persoana infectată.

Prevenirea răspândirii  COVID-19 la locul de muncă

Măsurile care au costuri reduse redate vă pot ajuta în prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19 la locul de muncă și protejarea clienților și angajaților care vă vizitează.

 1. Asigurați ca locurile de muncă să fie curate și igienizate
 • Suprafețele (de ex. birourile și mesele) și obiectele (de ex.telefoanele și tastaturile) trebuie să fie șterse regulat cu substanță dezinfectantă.
 1. Promovați spălarea cât mai frecventă și minuțioasă a mâinilor în rândul angajaților și clienților pentru ce:
 • Instalați dozatoare cu săpun lichid și servete din hârtie;
 • Asigurați ca personalul și clienții să dispună de acces la locațiile, unde pot să se spele pe mâini cu apă curgătoare și săpun;
 • Instalați dozatoare cu soluții dezinfectante pentru mâini în locații vizibile și accesibile la locul de muncă. Asigurați reumplerea permanentă a acestora;
 • Afișati postere ce promovează spălarea mâinilor -solicitați astfel de postere de la CSP teritorial sau inspirați-vă de pe WHO.int
 • Combinați această măsură cu alte măsuri de comunicare, cum ar fi oferirea de îndrumări din partea specialiștilor în sănătate ocupațională, oferirea de informații pe parcursul ședințelor, informații partajate pe internet pentru promovarea igienii mîinilor.
 1. Promovați igiena respiratorie la locul de muncă
 • Afișati postere care promovează igiena respiratorie și combinați această măsură cu alte măsuri de comunicare enunțate mai sus.
 • Asigurați ca măști pentru față sau șervețelele de hârtie să fie disponibile la locul de muncă, de rând cu coșurile de gunoi pentru aruncarea în mod igienic a materialelor folosite.
 • Încurajați angajații să rămână acasă, chiar dacă prezintă doar tuse ușoară și febră redusă (37,3 C sau peste aceste valori.)
 • Cel mai bine ar fi să evitați deplasările în această perioadă.

Dacă este posibil pentru afacerea dumneavostră, promovați munca de la distanță  în întreprindere și permiteți angajaților să lucreze ore flexibile pentru a minimiza aglomerarea locului de muncă. Munca de la distanță vă va ajuta întreprinderea să funcționeze în timp ce angajații Dvs. vor rămâne în siguranță!

 1. Elaborați un plan de intervenție și de continuitate a afacerii Dvs. în cazul înregistrării  unui eventual focar în comunitatea în care activează întreprinderea pe care o conduceți.
 • Planul trebuie să fie bazat pe faptul cum să faceți afacerea să funcționeze, chiar dacă un număr semnificativ de angajați nu vin la locul de muncă, fie din cauza restricțiilor locale privind deplasările, fie din cauza faptului că s-au îmbolnăvit.
 • Informați angajații despre acest plan și asigurați-vă că aceștia cunosc ceea ce trebuie să facă – în conformitate cu planul.
 • Subliniați aspecte cheie precum importanța de a rămâne departe de muncă, chiar dacă au doar simptome ușoare sau au fost nevoiți să ia medicamente careva simple care pot ascunde simptomele.
 • Asigurați-vă că planul dumneavoastră abordează consecințele sociale ale unui caz de COVID-19 la locul de muncă și oferiți informație și suport.
 • Pentru întreprinderile mici și mijlocii, care nu dețin personal medical și suport social, elaborați parteneriate și planuri cu prestatorii locali de servicii sociale și medicale înainte de orice urgență.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Centrele de Sănătate Publică teritoriale vă pot oferi suport și îndrumare în elaborarea unui astfel de plan.

Acum e momentul să vă pregătiți pentru a nu admite COVID-19 în întreprinderea pe care o conduceți.

Precauțiile simple, planificarea și acțiunile întreprinse acum vă vor ajuta să vă protejați angajații și întreprinderea!!!

 

SPĂLATUL PE MÂINI CU APĂ ȘI SĂPUN UCIDE VIRUSUL DE PE MÂINILE DUMNEAVOASTRĂ ȘI PREVINE RĂSPÂNDIREA COVID-19.

 

Serviciul informare și comunicare cu mass-media

Comments on 'Cum să ne protejăm de COVID-19 la locul muncă' (0)

Comments are closed.