COVID-19: Recomandări pentru persoanelor în etate

Posted on 31/03/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Infecția cu noul coronavirus – COVID 19 se transmite de la persoana bolnavă la persoana sănătoasă prin contact apropiat. Când o persoană bolnavă strănută sau tușește în apropiere, picături din nasul sau gura bolnavului nimeresc pe suprafețele cu care contactați sau în aerul pe care îl inspirați. Persoanele cu vârsta mai mare de 60 ani sunt mai vulnerabile la diferite îmbolnăviri din cauza unui sistem imunitar mai slăbit și fac mai frecvent complicații la infecția COVID-19, inclusiv pneumonie virală, ce se poate solda cu insuficiență respiratorie.

Aceste complicații necesită tratament mai îndelungat, iar în cazuri se pot solda cu deces.

De aceea este foarte important să vă păstrați sănătatea!

Deși la această vârstă simţiţi nevoia de socializare, încercați să vizitați cât mai rar locurile publice. Reduceți la maxim călătoriile cu transportul public vizitele la magazine, farmacii, centre comerciale, oficii poștale sau bănci pentru primirea pensiei sau plata serviciilor comunale. Solicitați transferul pensiei, indemnizațiilor la card și achitați serviciile comunale online.

Solicitați în acest scop ajutorul rudelor, lucrătorilor sociali și ai oficiilor poștale, a voluntarilor, inclusiv pentru a efectua cumpărături.

Dacă cineva din rudele dumneavoastră a venit de peste hotare sau a fost în contact cu persoane bolnave și au semne de boală respiratorie acută: febră, tusă, rinoree, dificultăți de respirație – excludeți contactele directe și solicitați-le să se adreseze după asistență medicală.

În general, pe durata pandemiei reduceți la maxim întâlnirile directe cu copiii, nepoții, prietenii – veți recupera timpul după. Acum e important să vă păstrați sănătatea! În loc să mergeți în vizită la copii, nepoți sau prieteni, socializați cu ei la telefon, rugații să vă telefoneze cât mai frecvent.

Spălați-vă cât mai des pe mâini, igiena e foarte importantă pentru sănătate. Spălați mâinile când reveniți de afară, de la cumpărături, înainte de pergătirea mâncării. Nu atingeți fața cu mâinile nespălate, deoarece virusul poate nimeri în acest caz în organism.

Asigurați-vă că aveți suficiente șervețele de unică folosință. Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă cu ele nasul și gura și le aruncați imediat după utilizare. Folosiți gel sau soluții dezinfectante pe bază de alcool pentru dezinfectarea mâinilor. Pentru dezinfectarea obiectelor personale folosite la cumpărături sau în transport – telefoane, genți, pixuri, alte obiecte folosiți șervețele umede cu alcool.

În caz dacă v-ați îmbolnăvit, indiferent că este o boală de origine infecțioasă sau acutizarea unei stări cronice, hipertensiune arterială, sunați medicul de familie, care va da sfaturi cum trebuie să procedați. Dacă aveți o infecție respiratorie acută și cineva din rudele dumneavoastră sau persoane cu care ați comunicat în ultimele 14 zile au venit de peste hotare, sau au avut febră sau tusă, informați obligatoriu medicul pentru consultaţiile necesare.

În perioada pandemiei cauzate de COVID-19 trebuie să respectăm cu strictețe următoarele reguli generale recomandate de către OMS:

  1. Ne spălăm pe mâini cât mai des cu apă și săpun.
  2. Respectăm eticheta tusei.
  3. Nu atingem fața.
  4. Păstrăm distanța socială, cel puțin de 1 metru
  5. Stăm acasă.

 

Comments on 'COVID-19: Recomandări pentru persoanelor în etate' (0)

Comments are closed.