Curtea Constituțională a decis: interdicția comercializării produselor din tutun în apropierea instituțiilor de învățământ și a instituțiilor medico-sanitare – constituțională

Posted on 08/04/2019 in Comunicat de presă by admin

Astăzi, 8 aprilie 2019, Curtea Constituțională a pronunțat o hotărâre cu referire la constituționalitatea art.25 alin. (6) din Legea 278/2007 privind controlul tutunului. La originea cauzei a stat sesizarea nr.52a/2019, depusă de către ex-deputatul Simion Grișciuc. Autorul sesizării a pretins că norma contestată nu asigură o concurență loială între comercianți, deoarece, deși interzice comercializarea produselor din tutun și a produselor conexe la o distanță mai mică de 200m de instituțiile de învățământ și instituțiile medico-sanitare, această interdicție este aplicată doar în cazul unităților comerciale a căror suprafață comercială este mai mică de 20m2, fără a se răsfrânge asupra unităților comerciale cu suprafață mai mare.

CC1Întru argumentarea necesității menținerii în versiunea existentă a prevederilor art.25 alin. (6) din Legea 278/2007, reprezentanții Parlamentului (dl Valeriu Cuciuc) și ai Guvernului (dnii Eduard Serbenco și Ion Șalaru), delegați la ședința Curții Constituționale, au adus argumentele de rigoare, ce reiese din necesitatea protecției sănătății copiilor și tinerilor, despre impactul care îl are asupra prevalenței fumatului la adolescenți și accesibilitatea crescută a produselor de tutun prin intermediul gheretelor.

Concluziile Curții Constituționale:

  • După dezbateri, Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă.
  • Curtea a recunoscut constituțional art.25 alin. (6) din Legea 278/2007 privind controlul tutunului.
  • Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare de la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Comments on 'Curtea Constituțională a decis: interdicția comercializării produselor din tutun în apropierea instituțiilor de învățământ și a instituțiilor medico-sanitare – constituțională' (0)

Comments are closed.