Delegația ECDC, în vizită la CNSP

Posted on 08/09/2016 in Comunicat de presă by admin

În scopul consolidării relațiilor bilaterale şi evaluării perspectivelor de colaborare în domeniul supravegherii și controlului bolilor transmisibile, pe 6 septembrie curent, la CNSP a avut loc vizita delegației Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC),  constituită din Dr. Maarit Kokki, consultant principal al directoratului, șef secție relații internaționale și Dr. Nabil Safrany, ofițer pentru relații internaționale al ECDC.

Pe durata misiunii la CNSP au fost prezentate și discutate aspectele de supraveghere și control a bolilor transmisibile, pregătire și management a urgențelor de sănătate publică în Republica Moldova, prioritățile Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, organizarea, structura şi competenţele CEPC etc. După prezentările cadrului legislativ şi de organizare a activităţii instituţiei gazdă şi ECDC, în continuare au fost inițiate discuții interactive între specialiștii CNSP și oficialii ECDC pe marginea aspectelor de colaborare ulterioară pentru consolidarea şi fortificarea sistemului național de supraveghere epidemiologică a bolilor transmisibile și evenimentelor de sănătate publică.

                 

Remarcabil de menţionat că, în cadrul cooperării tehnice cu ECDC, specialiştii din Republica Moldova au beneficiat de multiple instruiri în domeniul supravegherii şi controlului bolilor transmisibile, inclusiv la sediul ECDC. De asemenea, în anul 2014, prin intermediul instrumentului TAIEX, experții ECDC au efectuat evaluarea sistemului național de supraveghere a bolilor transmisibile, cu elaborarea recomandărilor întru fortificarea capacităților naționale de prevenire și control. În activitatea CNSP sunt utilizate buletinele săptămânale, recepționate de la ECDC, cu referire la pericolele legate de bolile transmisibile la nivel internațional, se realizează schimbul de date epidemiologice cu ECDC în domeniul infecției HIV/SIDA şi tuberculozei.

 

Serviciul de presă și relații cu publicul
022 574 700
Pentru mai multe detalii,                                                                                                                                                                                                                                                                apelaţi la tel.: 022574702

 

Comments on 'Delegația ECDC, în vizită la CNSP' (0)

Comments are closed.