„Depresia: Hai să vorbim” – este genericul Zilei Mondiale a Sănătății – 7 aprilie 2017

Posted on 05/04/2017 in Comunicat de presă by admin

Ziua Mondială a Sănătății, marcată anual la 7 aprilie, semnifică crearea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și reprezintă o oportunitate pentru mobilizare și implicare a comunității la nivel global în acțiuni de promovare a sănătății și bunăstării. Tema Zilei Mondiale a Sănătății, selectată pentru anul 2017 este depresia, iar genericul acțiunilor de comunicare este ”Depresia. Hai să vorbim” .

Depresia afectează oameni de toate vârstele din toate categoriile de populație, provoacă suferință mentală cu impact asupra capacității de a efectua chiar și cele mai simple sarcini de zi cu zi, uneori cu consecințe devastatoare pentru relațiile cu familia, prietenii și capacității de a-și câștiga existența. Netratată la timp, depresia poate duce la suicid – a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta de 15-29 de ani. Se estimează, că 2/3 dintre suicide sunt comise de către persoanele aflate în depresie. Față de populația generală, riscul de suicid la persoanele cu depresie este de 4 ori mai mare. La nivel mondial peste 300 de milioane de oameni suferă de depresie, echivalentul a 4,4% din populația lumii. Cel mai frecvent de depresie suferă femeile  ( 5,1%), decât bărbații (3,6%).

În Regiunea Europeană, anual aproximativ 7% din populație suferă de depresie severă. Această cifră se ridică la 25% dacă se iau în considerare anxietatea și formele ușoare de depresie.

În Republica Moldova nu se duce o evidență a cazurilor de depresie separat. Statistica medicală se referă la evidența tulburări mentale și de comportament, care în anul 2015 a constituit 31,5 cazuri noi (incidența) la 10 mii locuitori, comparativ cu 57,0 cazuri în anul 2014.

Scopul acțiunilor desfășurate cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății din acest an se axează pe informarea publicului despre depresie, cauzele și posibilele consecințe – suicid, precum și formele de asistență pentru prevenirea și tratamentul depresiei; încurajarea familiilor, prietenilor și colegilor pentru a oferi sprijin persoanelor care suferă de depresie.

Cu această ocazie, OMS a ales să acorde o atenție deosebită anumitor grupuri-țintă, afectate în mod disproporționat, precum sunt: adolescenții și tinerii, femeile de vârstă fertilă (în special cele, ce suferă de depresie postnatală) și adulții peste 60 de ani.

Depresia este o boală (tulburare/stare), caracterizată prin tristețe persistentă și o pierdere de interes pentru activitățile de care în mod normal persoana ar trebui să se bucure, însoțită de incapacitatea de a desfășura activități de zi cu zi, timp de cel puțin două săptămâni. Deoarece îi afectează nu doar pe cei care suferă, dar şi pe cei din jur, depresia este o boală comună.(Pentru detalii accesați link-ul https://old.ansp.md/index.php/ziua-mondiala-a-sanatatii-7-aprilie-2017-cu-genericul-depresia-hai-sa-vorbim/

Din aceste considerente, necesitatea de a vorbi despre depresie – este o componentă vitală a prevenirii, depistării și recuperării persoanelor aflate în astfel de impas.

Informarea și comunicarea înseamnă – a vorbi despre depresie cu un membru al familiei, prieten, coleg, în grupuri mai mari (de exemplu în școli), la locul de muncă, în alte grupuri sociale; în domeniul public, în mass-media, blog-uri sau media socială. Această abordare multidimensională poate conduce la prevenirea stigmatizării, sensibilizează opinia publică și motivează adresarea voluntară după ajutor calificat.

 

Sănătatea mintală reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică și pentru republica noastră, fapt confirmat prin asumarea angajamentelor la nivel internaţional prin aderarea la Declaraţia de la Helsinki privind sănătatea mintală din 2005, ratificarea în 2010 a Convenţiei ONU pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi și aderarea la Declaraţia europeană cu privire la sănătatea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi a familiilor lor O sănătate mai bună, o viaţă mai bună: copiii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale şi familiile lor, acceptând astfel o nouă abordare conceptuală a problemelor de sănătate mintală şi deficienţelor intelectuale.

 

Important de reținut! Șansele dezvoltării depresiei pot fi reduse prin:

  • Construiţi şi/sau menţineţi o reţea de sprijin: petrecerea timpului cu cei dragi.
  • Îndepărtaţi gândirea negativă.
  • Lucraţi asupra dumneavoastră şi concentraţi-vă pe dezvoltarea aptitudinilor.
  • Menţineţi-vă în formă bună fizică, psihică și intelectuală.
  • Alegeţi un regim alimentar sănătos și practicați zilnic exerciții fizice.
  • Dormiţi suficient.
  • Evitaţi drogurile şi alcoolul.
  • Controlaţi şi reduceţi stresul.
  • Faceţi lucruri care vă fac plăcere.
  • La apariția unei probleme/dificultăți în viață – cereți ajutor de la persoanele apropiate sau consultați psihologul.

 

Pentru dezbateri publice este înaintat proiectul Programului naţional privind sănătatea mintală pentru anii 2017–2021, care implică promovarea bunăstării mintale a populației, preve­nirea tulburărilor mintale și oferirea oportunităților egale la servicii ac­cesibile de calitate și pro­tejarea drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală și familiile acestora, prevede instituirea unui sistem de servicii comunitare de sănătate mintală în toate localitățile mari ale țării, ajustate la standardele internaţionale şi europene pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală.

Pentru buna organizare și desfășurare a Zilei Mondiale a Sănătății – 7 aprilie 2017, Ministerul Sănătății a aprobat un plan conform căruia conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice vor realiza activități de sensibilizare a populației privind depresia, inclusiv formele de asistență pentru prevenirea și tratamentul bolii – instruiri, emisiuni radio și TV, informații în presă și alte acțiuni de comunicare.

 

 

Serviciul de presă și relații cu publicul  022574700

Pentru mai multe detalii, contactați la tel.:022574655; 022857201; 022 857 454; 060205004

Comments on '„Depresia: Hai să vorbim” – este genericul Zilei Mondiale a Sănătății – 7 aprilie 2017' (0)

Comments are closed.