E timpul pentru acțiune! – cu acest generic este marcată Ziua Mondială a Tuberculozei la 24 martie 2019

Posted on 22/03/2019 in Comunicat de presă by admin

Ziua Mondială a Tuberculozei este marcată în scopul sporirii gradului de conștientizare a consecințelor devastatoare ale tuberculozei (TBC) asupra sănătății, societății și economiei, precum și necesității intensificării eforturilor comune pentru a stopa epidemia la nivel global. 24 martie reprezintă ziua în care Dr. Robert Koch a anunțat, în a. 1882, că a descoperit agentul cauzal al bolii – Mycobacterium tuberculosis, astfel fiind posibilă diagnosticarea și tratarea tuberculozei.

Eforturile globale în lupta cu tuberculoza în ultimele decenii au salvat peste 54 milioane vieți, diminuând mortalitatea cu 42%. La nivel mondial, incidența tuberculozei scade cu aproximativ 2% pe an. Acest lucru ar trebui să accelereze până la o scădere anuală de 4-5% pentru a atinge scopurile Strategiei de eliminare a tuberculozei până în 2020. Eradicarea epidemiei de TB până în 2030 se numără printre obiectivele de sănătate ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În pofida progreselor înregistrate în ultimele decenii, tuberculoza, la nivel global, zilnic, cauzează peste 4500 de decese şi alte 30 mii de persoane se îmbolnăvesc. O amenințare majoră la adresa securității sănătății o reprezintă și apariția tuberculozei multidrog rezistente (MDR-TB), care ar putea scădea șansele în lupta împotriva epidemiei de tuberculoză.

Genericul evenimentului din 24 martie 2019 – E timpul pentru acțiune! – se axează pe urgentarea îndeplinirii angajamentelor luate de liderii mondiali, întruniți la prima conferință a ONU de nivel înalt din septembrie 2018, în scopul înfruntării tuberculozei. Acestea includ: extinderea accesului la prevenire și tratament; promovarea corectă, echitabilă, bazată pe drepturile omului și orientată către pacient a luptei împotriva tuberculozei; asigurarea unei finanțări suficiente și durabile, inclusiv finanțarea cercetărilor științifice; eliminarea fenomenelor stigmatizării și a discriminării; dezvoltarea responsabilității, etc.

Pentru a accelera măsurile de intervenție și a asigura accesul la asistență medicală în conformitate cu angajamentul general al OMS privind acoperirea universală cu servicii în sănătate, OMS a lansat proiectul comun cu Fondul Global și Parteneriatul ”Stop TB”, solicitând guvernelor, comunităților afectate, organizațiilor societății civile, furnizorilor de servicii medicale și partenerilor naționali/internaționali, de Ziua Mondială a Tuberculozei să-și unească forțele sub mottoul comun  Depistați. Tratați pe toți. # Eliminați TBEngl: Find. Treat. All. # EndTB”), astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă.

Fiecare persoană poate contracta TB, însă cel mai frecvent boala se dezvoltă în rândul populației, comunităților, familiilor marginalizate, vulnerabile – migranți, refugiați, minorități etnice, persoane ce lucrează și locuiesc în zone cu risc sporit, în condiții de sărăcie, persoane în vârstă, etc. Malnutriția, sărăcia, salubritatea defectuoasă în combinație cu fumatul, consumul alcool și persistența diabetului zaharat iminent sporesc riscul și receptivitatea la boală, iar costurile mari, asociate bolii, limitează sau împiedică accesul la serviciile medicale de calitate specializate.

Important de reținut! Atunci când o persoană dezvoltă forma activă de tuberculoză, semnele bolii precum tusea, febra, transpirația nocturnă sau pierderea în greutate pot fi nesemnificative timp îndelungat, ceea ce întârzie adresarea la medic și facilitează transmiterea bacteriilor altor persoane – până la 10-15 persoane prin contact strâns pe parcursul unui an. Pentru TBC pulmonară activă simptomele sunt – tusea cu sputa și ocazional cu sânge, durerile în piept, slăbiciunea, scăderea în greutate, febra și transpirațiile nocturne reprezintă simptomele comune.

În prezent, tuberculoza poate fi vindecată definitiv, dacă este depistată la timp și administrat tratamentul optim prescris de medicii specialiști în domeniu.

 Notă: În Republica Moldova, în scopul reducerii poverii tuberculozei, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente, în derulare se află Programul național de control al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020 (aprobat prin HG. Nr.1160 din 20.10.2016). Acest scop implică asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.

 Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'E timpul pentru acțiune! – cu acest generic este marcată Ziua Mondială a Tuberculozei la 24 martie 2019' (0)

Comments are closed.