„Educare. Vaccinare. Eliminare ” – cu acest generic se va marca Ziua Mondială de combatere a rabiei la 28 septembrie 2016

Posted on 19/09/2016 in Comunicat de presă by admin

Anual, Ziua Mondială de combatere a Rabiei se marchează în scopul sensibilizării populației privind măsurile de prevenire a rabiei şi punerii în evidență a progresului în combaterea acestei boli îngrozitoare. Actualmente, cel mai important instrument pentru a elimina decesele umane cauzate de rabie este vaccinarea persoanelor agresate de animale. Însă informarea populației, şi factorilor de decizie,  constituie factorul cheie pentru succesul comunităților de a se angaja în prevenirea rabiei.

Şi genericul Zilei Mondiale de combatere a rabiei – 28 septembrie 2016, „Educare. Vaccinare. Eliminare”, pune accentul pe aceste două acțiuni cruciale pe care comunitățile le pot realiza pentru a preveni rabia, reflectând astfel obiectivul global de a elimina până în anul 2030 decesele umane, cauzate de rabia mediată de câine.

Fiind marcat la a 10-ea ediție, la nivel global în cadrul acestui eveniment au fost realizate măsuri importante, fiind sensibilizate şi educate milioane de persoane expuse zilnic la boală; vaccinate milioane de câini –  eforturi  ce au contribuit incontestabil la salvarea multor vieți omeneşti.

Comunicarea prin rețele sociale, mass-media, inclusiv cu comunitatea în prevenirea rabiei – toate au permis atragerea şi investirea resurselor, diseminarea experienței şi sprijinului în eliminarea rabiei.

Ce reprezintă rabia? Boală, provocată de virusul rabiei (genul Lyssavirus, familia Rhabdoviridae) ce afectează animalele domestice și sălbatice; se transmite de la animale la om (zoonoză) prin contact direct cu materialul infecțios – salivă, mușcătură sau zgârieturi; se manifestă cu durere sau mâncărime la locul muşcăturii (în 80% cazuri), febră, stare de rău, dureri de cap timp de 2-4 zile, hidrofobie, intoleranță la zgomot, lumină puternică sau aer, frică de moarte iminentă, furie, iritabilitate şi depresie, hiperactivitate. La etapele ulterioare – simpla vedere a apei la pacient poate provoca spasme la nivelul gâtului.

Atenție! Odată ce la persoana afectată apar simptomele rabiei, pronosticul este fatal.

Rabia, poate fi însă prevenită: – prin prelucrarea minuțioasă a locului lezat de animal (spălarea abundentă cu apă şi săpun) şi, – prin imunizare cu vaccin antirabic în decurs de câteva ore după contactul cu animalul bolnav (turbat).

Rabia este prezentă pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.La nivel global mor anual mii de oameni; 95% din decese se produc în țările Africii și Asiei – populația săracă și vulnerabilă neglijează boala iar decesele sunt raportate rareori, situație ce se atestă în comunități izolate, unde nu sunt puse în aplicare măsuri de prevenire a transmiterii bolii de la animale la om. La rabie sunt sensibile toate grupele de vârstă, însă în teritoriile şi comunitățile menționate 40% dintre cei mușcați de animale turbate sunt copiii sub vârsta de 15 ani care, fiind de  natură jucăuși, se apropie de multe ori de câini fără teama de atac sau de conștientizare a bolii. Însă, de  teama de a fi certați, tind să-și ascundă rănile sau mușcătura de părinți, astfel, din momentul în care au apărut simptomele bolii, în frecvente cazuri este prea târziu pentru a salva viața lor.

În fiecare an, la mai mult de 15 milioane de persoane la nivel global li se aplică vaccinarea post-expunere împotriva rabiei, fiind prevenită declanşarea bolii și a sute de mii de decese.

Recent, un caz de rabie umană, cu decesul pacientului, a fost înregistrat în r-nul Căuşeni. Bolnavul a fost muşcat de câinele nevaccinat din propria gospodărie, care cu 15 zile înainte de agresarea stăpânului a avut contact cu o vulpe, a dezvoltat boala şi a pierit. Viața persoanei muşcate ar fi fost salvată dacă imediat ar fi informat specialiştii veterinari despre decesul câinelui şi ar fi solicitat asistența medicală după agresare.

În republică, situația epizootologică la rabie rămâne precară. Anual se depistează cca. 130 – 200 animale bolnave: în 2015 – la 200 de animale în 38 teritorii administrative, inclusiv la 31 în raioanele de Est; în 6 luni 2016 – la 53 în 22 teritorii. Distribuția vastă şi numărul mare de animale domestice antrenate în procesul epizootic, servesc drept temei pentru a constata că în republică se manifestă o epizootie rabică cu risc înalt de apariție a cazurilor de rabie la om.

Specialiştii consideră că situația creată, în mare măsură,  este legată de creşterea vădită a populației de vulpi şi neefectuarea măsurilor permanente de diminuare a numărului lor. Virusul rabic se menține preponderent în populația de vulpi, fiind depistat la 30 din ele în anul 2015 în 16 teritorii administrative.

Despre pericolul iminent, pe care îl pot avea vulpile în transmiterea rabiei, î-l indică şi stăpânii animalelor care tot mai frecvent acuză apariția nestingherită a vulpilor în localități şi agresarea ani

malelor domestice, condiționând contactul a 7-10 şi mai multor persoane cu fiecare animal bolnav de rabie, şi necesitatea vaccinării  lor pentru prevenirea bolii. În instituțiile medicale, se înregistrează anual 4500-5000 persoane agresate de diferite categorii de animale, inclusiv cca. 2000-2500 fiind supuse tratamentului preventiv pentru a le salva viața.

În contextul celor menționate,  pentru ameliorarea situației epizootologice la rabie, sunt necesare organizarea măsurilor de reglare planică a populației de vulpi, încurajarea vânătorilor la vânatul nelimitat a acestora, asigurarea imunizării contra rabiei a animalelor de companie şi a celor din fauna sălbatică, îndeosebi a vulpilor. Riscul de transmitere a virusului la om ar putea fi redus şi prin vaccinarea anuală a câinilor din gospodăriile individuale, astfel oferind şi protecția animalelor de această boală.

În decembrie 2015, a fost lansat un cadru global pentru a se ajunge la zero numărul deceselor de rabie umană până în anul 2030. Această inițiativă pentru prima dată marchează că sectoarele sănătății umane și animale au venit să adopte împreună o strategie comună împotriva acestei boli devastatoare, dar şi masiv neglijate.

Genericul Zilei Mondiale de combatere a rabiei: „Educare. Vaccinare. Eliminare” perfect încadrează şi accentuează necesitatea organizării şi realizării acțiunilor conjugate în rândurile populației, cu implicarea specialiştilor instituțiilor teritoriale din cadrul ministerelor de competența cărora ține acest domeniu, de comun cu autoritățile administrației publice locale.

Serviciul de presă şi relații cu publicul                                                                                                                                                                                                                    022574700                                                                                                                                                                                                                                                                               Pentru mai multe detalii,                                                                                                                                                                                                                                                       apelați  la tel.:022574683; 022574702

Comments on '„Educare. Vaccinare. Eliminare ” – cu acest generic se va marca Ziua Mondială de combatere a rabiei la 28 septembrie 2016' (0)

Comments are closed.