Eficientizarea acțiunilor de comunicare și abordare a bolilor netransmisibile în contextul pandemiei COVID – 19, discutate în cadrul unei ședințe on-line 

Posted on 19/06/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Astăzi, 19 iunie 2020, s-a desfășurat ședință on – line ”Activitatea de promovare a sănătății și controlul BNT în perioada pandemiei COVID – 19”, la care au participat șefii subdiviziunilor teritoriale de promovare a sănătății și prevenirea bolilor netransmisibile (BNT) din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Subiectele principale discutate în cadrul evenimentului s-au axat pe aspecte ce țin de eficientizarea procesului de comunicare a riscului pentru prevenirea infecției COVID – 19; realizarea acțiunilor planificate în Programul național de promovare a sănătății în contextul pandemiei; evaluarea acţiunilor întreprinse pentru realizarea obiectivelor Planului naţional de acţiuni pentru anii 2016-2020 privind implementarea Strategiei naţionale de prevenire şi control al BNT pe anii 2012-2020, etc.

Directorul adjunct, dl Ion Șalaru a trecut în revistă acțiunile realizate și cele planificate la capitolul promovarea sănătății și controlul BNT. De asemenea, a reiterat necesitatea consolidării eforturilor pentru o comunicare eficientă, proactivă cu toți actorii implicați în combaterea pandemiei COVID – 19 în scopul informării corecte a populației, combaterea miturilor și a informației false pentru reducerea riscului de răspândire a infecției.

Totodată, a fost menționată importanța unei abordări multidisciplinare și necesitatea intensificării acțiunilor de prevenire și control al bolilor netransmisibile la nivel de comunitate – necesitate, demonstrată și în contextul infecției cu COVID – 19: persoanele ce suferă de boli cronice sunt mai vulnerabile de a face complicații severe și de a deceda prematur de aceste complicații.

Dna Natalia Silitrari, șef Direcție promovarea sănătății a menționat despre importanța diversificării căilor de comunicare pentru a atinge un număr mai mare de beneficiari informați, îmbunătățirea colaborării intersectoriale în acest scop. De asemenea, specialiștii din teritoriu sunt îndemnați să contribuie la diseminarea mesajelor de comunicare în cadrul campaniei pentru reducerea grăsimilor trans, lansată recent ”Alege să mănânci sănătos” și reluarea acțiunilor de comunicare și informare a părinților pentru prevenirea accidentelor casnice la copii.

Dna Nelea Tabuncic, șef Direcție prevenirea și controlul bolilor netransmisibile a accentuat despre necesitatea acordării atenției sporite măsurilor la nivel de teritoriu, intensificarea colaborării intersectoriale și asigurarea suportului necesar pentru a asigurarea promovarea sănătății și prevenirea BNT.

În concluzie, dl Șalaru a ținut să mulțumească tuturor specialiștilor pentru efortul depus, a felicitat colegii cu prilejul Zilei lucrătorului medical și a farmacistului, sărbătorită anual în a 3-a zi de duminică a lunii iunie.

Comments on 'Eficientizarea acțiunilor de comunicare și abordare a bolilor netransmisibile în contextul pandemiei COVID – 19, discutate în cadrul unei ședințe on-line ' (0)

Comments are closed.