Evaluarea activităților de promovare a sănătății în prevenirea bolilor netransmisibile

Posted on 13/12/2018 in Comunicat de presă by admin

La 12 decembrie curent, în incinta Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), s-a desfășurat atelierul de lucru privind evaluarea activităților de promovare a sănătății pentru prevenirea bolilor netransmisibile. La atelier au participat conducătorii CSP teritoriale, șefii subdiviziunilor controlul bolilor netransmisibile și promovarea sănătății, medici și asistenții medicali din cadrul acestor subdiviziuni.

DSC_8299Subiectele principale discutate s-au axat pe evaluarea activităților realizate la nivel teritorial de către specialiștii CSP teritoriale, în colaborare cu partenerii din comunitate, în cadrul săptămânii de informare și comunicare dedicate Zilei mondiale a diabetului (12 – 19 noiembrie 2018), evaluarea Campaniei de informare și sensibilizare a populației în prevenirea consumului de tutun și alcool, realizată în perioada august – decembrie, cu suportul financiar al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM).

La deschiderea evenimentului, au prezentat cuvinte de salut: dl Nicolae Furtună, director interimar al ANSP; dl Constantin Rîmiș, coordonator în cadrul Proiectului moldo-elvețian „Viața Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile” și dna dr. conf. USMF,,N.Testemițanu”, coordonator proiect ,,ProDiab”, Rodica Gramma, care au menționat disponibilitatea de a susţine și în continuare activitățile inițiate la nivel național și teritorial cu privire la consolidarea capacităților instituționale în domeniul promovării sănătății, dezvoltarea suportului metodic necesar acțiunilor de comunicare DSC_8322și informare pentru prevenirea BNT, cum ar fi: diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare, cancer, etc.

În cadrul evenimentului, dna Natalia Silitrari, șef Direcție promovarea sănătății, a făcut totalul implementării Campaniei de informare și sensibilizare a populației în prevenirea consumului de tutun și alcool, menționând rezultatele obținute, atingerea obiectivelor trasate și le-a mulțumit colegilor pentru activitate și eforturile depuse.

De asemenea, a fost realizată o prezentare despre programul ,,Autogestionarea bolilor cronice”, de către dna Diana Berari, coordonator comunitar în cadrul Proiectului ,,Viața Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Scopul acestui program este de a ajuta pacienții să dezvolte aptitudini, să capete cunoștințe și să câștige încrederea în capacitățile proprii pentru a-și controla simptomele bolilor cronice precum durerea, oboseala, dificultăți respiratorii, gânduri și emoții negative ș.a. și pentru a fi capabili să-și gestioneze sănătatea proprie în fiecare zi.

La rândul său, specialiștii din CSP teritoriale și-au împărtășit experiența acumulată în cadrul desfășurării proiectului, provocările depășite pe parcursul implementării acțiunilor și viziunile în privința fezabilității proiectului.

De menționat că, în premieră, ANSP a devenit câștigătoare a unui concurs a proiectelor de profilaxie și prevenire a riscurilor de îmbolnăvire, finanțate din mijloacele fondului măsurilor de profilaxie CNAM. Scopul campaniei este informarea și sensibilizarea populației privind riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun și alcool și sporirea responsabilizării pentru promovarea modului de viaţă sănătos.

Acțiunile de comunicare au fost axate pe sensibilizarea și informarea grupului țintă primar, realizată de către specialiștii la nivel local (lucrători medicali, asistenți sociali, pedagogi), instruiți în tehnici de comunicare și mesaje bazate pe dovezi de către formatorii locali din cadrul ANSP. Grupul-țintă primar include adolescenți și tineri, părinții și membrii familiilor, gravide și mamele ce alăptează. Aceste acțiuni au avut o acoperire națională; practic în toate 36 de teritorii administrative au avut loc diferite acțiuni de promovare a sănătății la nivel de comunitate pentru prevenirea consumului de tutun și alcool. Specialiștii din cadrul CSP instruiți ca formatori locali au dat dovadă de multă perseverență, fiind instruiţi peste 3000 de specialiști (lucrători medicali, pedagogi, asistenți sociale, elevi, studenți, etc.) în cadrul a 154 de instruiri locale, având, totodată și un feed-back pozitiv din partea participanților.

Evenimentul a finalizat cu discuții pe marginea subiectelor menționate și au fost trasate obiectivele de activitate pentru anul 2019 în domeniul prevenirii bolilor netransmisibile și promovării sănătă ții.

DSC_8331DSC_8274 DSC_8279DSC_8319

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

 

 

 

Comments on 'Evaluarea activităților de promovare a sănătății în prevenirea bolilor netransmisibile' (0)

Comments are closed.