Evaluarea capacităților de diagnostic de laborator la nivel național pentru agenți patogeni cu risc înalt în Republica Moldova

Posted on 31/01/2020 in Comunicat de presă by massmedia

În perioada 29-30.01.2020, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), a găzduit misiunea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind evaluarea capacităților țării în diagnosticul  de laborator al patogenilor cu risc înalt.

Scopul misiunii a fost evaluarea și consolidarea capacităților de laborator de bază ale țării, deoarece serviciile de laborator sunt esențiale pentru răspunsuri adecvate de sănătate publică la pericolele infecțioase și coordonarea eforturilor prin intermediul punctelor focale create în țările respective.

În cadrul programului OMS pentru Urgențe de Sănătate (WHE), aria de gestionare a pericolelor infecțioase, este oferită asistență tehnică țărilor și comunităților pentru prevenirea și controlul focarelor cauzate de agenții patogeni cu risc înalt (HTP). Ca parte a acestui program, inițiativa laboratoare mai bune  a OMS /Europa se concentrează pe consolidarea capacităților de laborator de bază ale țării. Rețelele internaționale pentru supraveghere, pregătire și răspuns de laborator sunt un instrument important pentru consolidarea laboratorului, deoarece pot servi drept platformă pentru schimbul de informații și expertiză, precum și un sistem de trimitere a specimenelor de diagnostic pentru testarea primară și de confirmare.

Conform agendei, în cadrul misiunii, echipa OMS, în componența Joanna Zwetyenga (WHO EURO) și Richard Molenkamp (Erasmus MC expert), în prezența responsabililor Punctului focal de laborator la nivel național Ala Halacu și Natalia Ursachi au evaluat laboratoarele din cadrul ANSP și Centrului Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), implicate în diagnosticul patogenilor cu risc înalt în țară.

Misiunea s-a finalizat cu discuții ce vizează provocările curente în activitate de diagnostic de laborator a patogenilor cu risc înalt, inclusiv aspectele de instruire a specialiștilor, asigurarea cu materiale și consumabile pentru diagnostic de laborator, organizarea controlului extern de calitate și recomandările pentru eficientizarea lucrului.

Rezultatele evaluării primare a capacităților de diagnostic de laborator la nivel național pentru patogeni cu risc înalt va fi prezentat în cadrul atelierului OMS planificat în februarie în cadrul primei întâlniri a grupului de lucru de laborator din regiunea europeană pentru agenți patogeni cu risc înalt, care va avea loc în februarie anul curent la Viena, Austria.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

 

Comments on 'Evaluarea capacităților de diagnostic de laborator la nivel național pentru agenți patogeni cu risc înalt în Republica Moldova' (0)

Comments are closed.