Fiți pregătiți pentru a depăși pandemia cauzată de COVID – 19. Combatem miturile împreună!

Posted on 19/03/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Este foarte important în situația actuală creată să fim solidari pentru a depăși criza generată de pandemia COVID – 19. Pentru a evita răspândirea unor falsuri ce pot crea confuzie sau panică printre populație este necesar de a ne informa din surse veridice despre boala cauzată de noul tip de Coronavirus COVID – 19.

Combatem miturile și informațiile false despre Coronavirusul de tip nou, inclusiv:

MIT: Temperaturile de mediu reci sau calde pot distruge coronavirusul de tip nou.

Fals: Până la moment nu există dovezi clare să credem că vremea rece sau caldă poate ucide noul Coronavirus. Temperatura normală a corpului uman rămâne în jur de 36,5 – 37.0 ° C, indiferent de temperatura atmosferică. Putem presupune că odată cu încălzirea timpului, coronavirusul ca și virusul gripal va supravețui mai puțin în mediul înconjurător, dar acest lucru nu este demonstrat. Cel mai eficient mod de a ne proteja de infectare este distanțarea socială, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau dezinfectarea cu soluții ce conțin alcool.

MIT: Baia fierbinte reduce riscul de îmbolnăvire cu COVID – 19.

Fals: Baia fierbinte nu împiedică infectarea cu COVID-19. Temperatura normală a corpului dvs. rămâne în jur de 36,5 – 37.0 ° C, indiferent de temperatura băii sau a dușului. De fapt, a face o baie cu apă extrem de fierbinte poate fi dăunător, deoarece vă poate opări. Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva COVID – 19 este spălarea frecventă a mâinilor și evitarea contactelor cu persoanele bolnave sau suspecte de COVID – 19.

MIT:Imunizarea împotriva pneumoniei sau a gripei protejează împotriva noului Coronavirus.

Fals: Vaccinurile existente nu oferă protecție împotriva noului coronavirus, deoarece virusul COVID – 19 este un virus nou identificat la sfârșitul anului 2019 și încă nu s-a reușit elaborarea, testarea și producerea unui vaccin. Dar, cercetătorii din toată lumea încearcă să dezvolte asemenea vaccin și OMS le susține eforturile.

Deși aceste vaccinuri împotriva pneumoniei sau a gripei nu sunt eficiente împotriva COVID-19, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este recomandată pentru a vă proteja sănătatea.

MIT: Consumul de alcool sau de izvar poate reduce riscul de infectare cu noul tip de coronavirus.

Fals: Consumul de alcool nu sporește capacitățile organismului de a rezista infecției cu COVID – 19, inclusiv și consumul vinului fiert (izvar) nu tratează boala. Ba din contra, consumul nociv de alcool dăunează sănătății și prezintă un factor important de risc pentru diferite BNT. Soluția de alcool este recomandată doar extern pentru dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor în combaterea infecției cu COVID – 19.

MIT: Clătirea regulată a nasului cu soluție salină, poate preveni infecția cu noul coronavirus.

Fals: Nu există dovezi că clătirea regulată a nasului cu soluție salină ar protejat de COVID – 19.

 MIT: Consumul de usturoi, ceapă, leurdă poate reduce riscul de infectarea cu COVID – 19.

Fals: Cu toate că aceste produse conțin anumite cantități de fitoncide naturale, nu există dovezi potrivit cărora consumul abundent de asemenea produse ar contribui la tratamentul sau prevenirea infecției COVID – 19. Este important de menționat că un mod de viață sănătos menținut pe parcursul vieții sporește imunitatea și rezistenta organismului față de diferite îmbolnăviri.

MIT: Noul tip de coronavirus afectează doar persoanele în vârstă.

Fals: Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul tip de Coronavirus. Persoanele în etate și persoanele cu boli cronice (bolile cardiovasculare, boli respiratorii, astmul, diabetul) sunt mai vulnerabili la îmbolnăvirea severă și prezintă riscul de a dezvolta complicații în infecția cu COVID-19, cum este pneumonia gravă și insuficiența respiratorie – stare care poate duce frecvent la deces.

MIT: Antibioticele sunt eficiente în tratarea bolnavilor cu COVID – 19.

Fals: Antibioticele tratează doar bolile cauzate de bacterii.

Pentru a reduce riscul de răspândire a infecției și a stopa pandemia cauzată de COVID – 19:

  • STAȚI ACASĂ
  • Respectați igiena,
  • Păstrați distanța socială,
  • INFORMAȚI-VĂ CORECT
  • URMAȚI RECOMANDĂRILE AUTORITĂȚILOR

Comments on 'Fiți pregătiți pentru a depăși pandemia cauzată de COVID – 19. Combatem miturile împreună!' (0)

Comments are closed.