Fumatul crește riscul îmbolnăvirii de COVID-19

Posted on 11/04/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Este binecunoscut faptul că fumatul este cauza nr.1 de deces în lume. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, în a.2019, au decedat peste 8 milioane de persoane din cauza consumului de tutun în diferite forme, inclusiv 1 milion de persoane din cauza expunerii la fumul de tutun. Consumul de tutun este periculos în orice formă și toate tipurile de produse din tutun – țigări tradiționale, trabucuri, tutun încălzit, tutun care nu se fumează, narghilea, țigări electronice, etc. afectează sănătatea fumătorului, în special, plămânii și scade imunitatea, adică îi face vulnerabili la boli infecțioase. De asemenea, copiii expuși la fumul de tutun sunt mai predispuși să dezvolte astm bronșic și boli pulmonare.

Actualmente, eforturile întregii lumi sunt îndreptate spre combaterea pandemiei de COVID-19, boală care afectează în special plămânii, reducerea numărului de îmbolnăviri, protejarea grupurilor vulnerabile de populație și identificarea metodelor eficiente de tratament. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) din Stockholm a constatat că fumatul creşte riscul de infectare cu COVID-19 şi poate duce la apariţia unor forme severe și recomandă includerea fumătorilor, de rând cu persoanele în etate sau cu boli cronice pre-existente în categoria persoanelor vulnerabile în faţa virusului.

Experiența Chinei, prima țară afectată de COVID-19, denotă că fumătorii au fost în categoria bolnavilor, predispuşi la forme severe ale bolii. Cauza este că există o predispoziţie a fumătorilor de a face astfel de infecţii mai repede din cauza deficitului de apărare. Acest deficit creează nu doar un risc de boală crescut, dar induce, în acelaşi timp, o întârziere, o prelungire până la momentul vindecării.

Medicii din Marea Britanie, aflați în prima linie de luptă cu COVID-19 au constatat că fumătorii necesită îngrijire la terapie intensivă sau ventilaţie artificială de trei ori mai des decât nefumătorii.

Este necesar de reținut:

  • Orice afecțiune ce sporește necesitatea de oxigen sau reduce capacitatea organismului de a-l utiliza în mod adecvat va expune pacienții unui risc mai înalt al consecințelor pneumoniei virale bilaterale,
  • Crește probabililtatea îmbolnăvirii fumătorilor cu COVID-19, deoarece fumatul înseamnă că degetele (și posibil și țigările contaminate) vin în contact cu buzele, ceea ce sporește posibilitatea de transmitere a virusului de pe mâini pe gură,
  • Fumătorii pot deja avea boli pulmonare sau capacitate pulmonară redusă, ceea ce va spori enorm riscul unei forme grave a bolii,
  • Produsele de fumat, cum sunt narghilea deseori implică utilizarea aceluiași muștiuc, ce poate facilita transmiterea COVID-19 între persoane,
  • Persoanele cu imunitate compromisă, cum sunt fumătorii, sunt expuse unui risc mai mare de complicații drept urmare a infectării cu COVID-19.

Există moduri de protecţie suplimentară şi de creştere a imunităţii la fumători?

Cel mai bun mijloc de protecţie este renunțarea la fumat. Este valabilă în acest caz axioma: cu cât se renunță mai devreme cu atât este mai bine şi niciodată nu este prea târziu. Efectele oricăror altor remedii folosite, ca vitamina C sau preparate imunostimulatoare, sunt anulate de consumul tutunului, dacă acesta continuă.

Și desigur, respectarea regulilor generale de prevenire a infecției cu coronavirus:

  • Să ne spălăm pe mâini cât mai des cu apă și săpun,
  • Să respectăm eticheta tusei,
  • Să nu atingem fața cu mâinile murdare,
  • Să purtăm mască și să păstram distanța socială nu mai puțin de 1m în locurile publice,
  • Să stăm acasă.

Pentru asistență în renunțarea la fumat, apelați la Linia verde 080010001 pentru a obține consiliere și tratament.

 

Comments on 'Fumatul crește riscul îmbolnăvirii de COVID-19' (0)

Comments are closed.