Implementarea studiului de prevalenţă de moment a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi consumul antimicrobienelor în spitale

Posted on 10/12/2018 in Comunicat de presă by admin

În perioada 5-25 decembrie 2018, în spitalele publice și private, a demarat şi se va desfăşura procesul de implementare la nivel național a studiului de prevalenţă de moment a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi consumul antimicrobienelor (PPS).

antimicrobiana7Pentru aceasta, echipele locale responsabile de colectarea și validarea datelor, formate din medici epidemiologi, infecționiști, alți clinicieni și farmaciști din spitale și Centre de Sănătate Publică teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în cadul a 4 ateliere regionale (organizate în perioada 21 noiembrie – 04 decembrie 2018), au dezvoltat abilități pentru aplicarea definițiilor de caz a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM), consumul antimicrobienelor (AM), însușirea și completarea formularelor de colectare și validare a datelor per spital, secție și pacient în PPS. Activitățile de planificare, instruire, pilotare și implementare PPS la nivel național au fost realizate cu suportul Institutului de Sănătate Publică din Oslo, Regatul Norvegiei, în cadrul Global Health Preparedness Program.

antimicrobiana8ANSP a elaborat metodologia națională a PPS în baza protocolului standard dezvoltat de Centrul European de Control al Bolilor în scopul alinierii sistemului național de supraveghere epidemiologică a IAAM și rezistenței antimicrobiene la sistemele internaționale. Datele colectate standardizat și comprehensiv în cadrul PPS vor permite măsurarea magnitudinii problemei IAAM și a consumului AM în spitale, identificarea acțiunilor și prioritizarea lor pentru intervenție de către instituțiile abilitate la toate nivelele.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la moment, 7% dintre pacienți vor dobândi cel puțin o IAAM, iar circa 10% dintre aceste cazuri se vor solda cu deces. Niciun sistem de sănătate din cele mai dezvoltate țări nu poate pretinde că este liber de IAAM. Expertul Biroului European OMS a comunicat că programele eficiente de control al infecțiilor pot reduce cu 30% rata IAAM, iar supravegherea epidemiologică contribuie la reducerea cu 25-57% a acestor infecții.

antimicrobiana3antimirobina5antimicrobiana

 Serviciul  de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

 

 

Comments on 'Implementarea studiului de prevalenţă de moment a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi consumul antimicrobienelor în spitale' (0)

Comments are closed.