În cadrul realizării activităților asociate Zilei Mondiale a Sănătății – 7 aprilie 2017, care s-a desfășurat în acest an cu genericul Depresia: Hai să vorbim, specialiștii CNSP au participat activ în Campania „Vârsta cere Acțiuni”, inițiată de ONG Help Age International

Posted on 05/05/2017 in Comunicat de presă by admin

În perioada 8-10 aprilie curent, în cadrul manifestărilor desfășurate de Ziua Mondială a Sănătății, organizate cu acest prilej și de ONG Help Age International, a participat  în Campania „Vârsta cere Acțiuni” și dl Iurie Malanciuc, dr. șt. med., șef Centru de Supraveghere a Bolilor Netransmisibile   din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), efectuând o serie de întâlniri (6) cu persoanele în etate din mai multe localități ale Republicii Moldova.

z zz

Astfel, participanților întrunirilor în cadrul Campaniei  „Vârsta cere Acțiuni”, reprezentantul CNSP le-a prezentat mai multe informații și date relevante privind situația din lume și Republica Moldova pe domeniul răspândirii, povara economică și socială a bolilor netransmisibile, despre factorii de risc determinanți ai sănătății, precum și modul de diminuare sau evitare a acțiunii lor asupra organismului uman și efectelor nefaste asupra sănătății.

În contextul dat a fost accentuat asupra oportunităților respectării regulilor de igienizare a spațiilor locative (dezinfectarea, aerisirea, salubrizarea etc.), asigurării siguranței alimentelor cu evitarea utilizării produselor nesănătoase, inclusiv cu adaosuri artificiale,  precum și igienei și calității apei potabile etc.

Relevant de menționat, că au fost abordate și profilaxia diverselor maladii,  și importanța comportamentului pacientului suferind de anumite afecțiuni, inclusiv cu dizabilități, cu accentul pe necesitatea supravegherii medicale, tratamentului sistematic și adecvat, inclusiv cu măsurarea periodică și monitorizarea tensiunii arteriale (TA), precum și despre pericolele iminente pentru sănătate a stărilor de hipertensiune sau hipotensiune arterială.

La fel de relevantă a fost și prezentarea, cu argumentele de rigoare, a costurilor măsurilor de profilaxie, povara economică a agravării sau complicațiilor legate de neglijarea regulilor de comportament adecvat pentru maladia suferindului sau de ignorarea administrării tratamentelor prescrise de medicul specialist. O discuție aparte a fost cu referire la pericolele legate de autotratamentul administrat urmare a unor sfaturi oferite de unele persoane care nu dispun de pregătire specială și fără studii medicale, inclusiv răspândite de unele publicații în mass-media fără a fi aprobate corespunzător de instituțiile medicale competente în domeniu, precum și a rețetelor naturiste.

Indiscutabil, că în cadrul întrunirilor menționate participanții au abordat și multe întrebări pe varia tematică medico-sanitară, dintre care cel mai frecvent  enunțate se refereau eficienței tratamentelor indicate de medici, precum și necesitatea efectuării unor investigații de rigoare, inclusiv inaccesibile sau foarte costisitoare.

Pe parcurs, o atenție deosebită a fost acordată și unui șir de recomandări privind administrarea corectă a unor remedii din plante medicinale și procedurilor fizioterapice, precum masajul curativ, frecțiile și compresele tradiționale.

3333 33

Pe durata tuturor întâlnirilor cu persoanele în etate, primordiale au fost  abordările privind măsurile de menținere și păstrare a discernământului, de profilaxie a complicațiilor bolilor cronice la vârste înaintate, inclusiv comportamentul social activ ca o măsură de evitare a stărilor depresive, fiind prezentate paralele dintre postulatele unor organizații religioase și recomandările specialiștilor în sănătatea publică referitor comportamentului comunitar cu evitarea auto-stigmatizării, inclusiv din lipsa de comunicare.

Notă: Întrunirile menționate cu oamenii în etate au fost desfășurate în localitățile Carabetovca, raionul Basarabeasca, Cazangic, Leova, Satul Nou, Cimișlia, Lăpușna, Hâncești, și Țahnăuți, comuna Țareuca, Rezina și or. Comrat.

 

Serviciul de presă și relații cu  publicul   022574700

Pentru mai multe detalii  apelați la tel.:022574655

 

 

Comments on 'În cadrul realizării activităților asociate Zilei Mondiale a Sănătății – 7 aprilie 2017, care s-a desfășurat în acest an cu genericul Depresia: Hai să vorbim, specialiștii CNSP au participat activ în Campania „Vârsta cere Acțiuni”, inițiată de ONG Help Age International' (0)

Comments are closed.