In memoriam…

Posted on 28/11/2017 in Comunicat de presă by admin

Pe 27.11.2017, s-a stins din viață Vasile IACHIM, născut la 23.08.1937, doctor în științe medicale, conferențiar universitar, care pe parcursul activității a exercitat mai multe funcții didactice și manageriale: decan al facultății de Igienă și Sanitarie și Șef al Secției Aspirantură și ordinatură la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău; director la Institutul Moldovenesc de Cercetări Științifice în Igienă și Epidemiologie; director adjunct la Institutul Moldovenesc de Cercetări Științifice în domeniul Medicinii Preventive și Clinice, șef laborator științific Sănătatea ocupațională la Centrului Național de Sănătate Publică.

vasileiachim

Vasile IACHIM

23.08.1937 – 27.11.2017

Comunitatea medicală, Societatea Igieniștilor, colectivul Centrului Național de Sănătate Publică sunt profund îndurerați de trecerea în eternitate a regretatului Vasile IACHIM, notorietate în sănătatea publică, apreciat pentru aportul său personal în dezvoltarea științei medicale cu multiple diplome și distincții de stat.

A studiat Ia Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, a fost doctorand la Institutul de Igiena Muncii și Boli Profesionale din or. Kiev, unde în 1966 a susținut teza de doctor în științe medicale.

Activitatea profesională a început-o în 1966 în funcția de asistent universitar la catedra de Igienă a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. Mai apoi, în anii 1968-1975 a exercitat funcțiile de prodecan și decan al facultății de Pediatrie, Igienă și Sanitarie, în anii 1969 – 1977 – șef al cursului Igiena muncii, în anii 1975-1976 – șef al Secției Aspirantură și ordinatură, și în anii 1977-1986 – șef Catedră Igienă, facultatea Igienă și Sanitarie al aceleiași instituții de pregătire a viitorilor medici din republică.

În continuare, activitatea sa a fost dedicată științei, fiind desemnat la funcțiile: de director la Institutul Moldovenesc de Cercetări Științifice în Igienă și Epidemiologie, funcție pe care a deținut-o în perioada 1984–1988; de director adjunct – 1988–1993 și șef laborator Igiena și fiziologia omului – 1993-1995 – la Institutul Moldovenesc de Cercetări Științifice în domeniul Medicinii Preventive și Clinice; șef Laborator științific Medicina muncii – 1995 – 2012 – la Centrul Național Științifico-Practic de Igienă și Epidemiologie (astăzi Laboratorul științific Sănătatea ocupațională, Centrul Național de Sănătate Publică).

Pe durata activității didactice și științifico-practice a elaborat și publicat peste 130 articole și lucrări științifice și didactice care au fost prezentate și comunicate la numeroase reuniuni științifice internaționale de specialitate în țară și peste hotare.

Centrul National de Sănătate Publică deplânge dispariţia domnului Vasile IACHIM, exprimă sincere condoleanțe apropiaților și celor dragi în legătură cu trecerea în lumea celor drepți a acestuia.

Este o pierdere grea pentru lumea medicală, pentru rude, apropiaţi, colegii de generaţie şi discipoli.

Colegii și toți cei care l-am cunoscut îi vor păstra vie amintirea.

Dumnezeu Să-l odihnească în pace.

Comments on 'In memoriam…' (0)

Comments are closed.