În perioada 01-07 august 2019 se desfășoară Săptămâna Mondială a Alăptării

Posted on 30/07/2019 in Comunicat de presă by admin

Genericul Săptămânii Mondiale a Alăptării (SMA), care se desfăşoară în perioada 01-07 august anul 2019 – Susținem părinții, facilităm alăptarea – implică mobilizarea globală pentru susținerea și promovarea alăptatului – factor cheie pentru asigurarea sănătății și bunăstării populației pe tot parcursul vieții.

Obiectivele SMA din acest an sunt focusate pe promovarea politicilor favorabile familiei de a permite alăptarea și a ajuta părinții să îngrijească și să hrănească copiii de la începutul vieții prin: adoptarea concediului de maternitate și paternitate plătit pentru cel puțin 18 săptămâni – pentru a încuraja răspunderea comună de îngrijire a copiilor pe o bază egală; crearea pentru mamele ce alăptează a unor locuri de muncă favorabile pentru a-și proteja și menține capacitatea de a continua alăptarea prin organizarea pauzelor de alăptare; amenajarea unor spații sigure, private și igienice pentru alăptare și depozitarea laptelui matern, precum și asigurarea accesului la serviciile de îngrijire a copiilor.

Conform Convenției cu privire la Drepturile Copilului, fiecare copil are dreptul la o nutriție sănătoasă. Alăptarea îmbunătățește IQ-ul, succesele la școală și este asociată cu venituri mai mari în viața adultă; facilitează dezvoltarea copilului, reduce costurile de sănătate aducând la câștiguri economice atât pentru familii, cât și la nivel național. Alăptarea aduce beneficii mamei prin reducerea riscului de cancer  ovarian  şi de sân, previne depresia postnatală, facilitează refacerea uterului și revenirea la greutatea corporală optimă, constituie o formă naturală de contracepţie (metoda amenoreei de  lactație).

Potrivit statisticilor, la nivel mondial, subnutriția se asociază cu 45% din decesele infantile. Doar cca 40% dintre copii cu vârste de la 0 la 6 luni sunt alăptați exclusiv (36% în perioada 2007-2014). În anul 2016, 155 de milioane de copii sub 5 ani au fost estimați cu stagnare a creșterii în înălţime, 52 de milioane au fost estimaţi subponderali, iar 41 de milioane erau supraponderali sau obezi.

Și în Republica Moldova subnutriția este o problemă de sănătate publică. Conform datelor statistice al sistemului de sănătate, în a.2017, la copii cu vârste de până la 1 an, incidența prin malnutriție a constituit 14,5 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 5,5 cazuri la 1000 de copii. Incidența prin malnutriție la copii de 0-5 ani în aceeași perioadă a constituit 6,1 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 2,9 cazuri la 1000 de copii. Aceeași sursă arată că, în anul 2017, au fost alăptați circa 89,5% de nou-născuți până la 3 luni, până la 6 luni – 82,4% de copii, iar până la vârsta de 1 an – 71,0%  din numărul total de copii.

OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

Protejarea, promovarea și susținerea alăptării pot fi implementate plenar prin adoptarea de politici precum: Convenția privind protecția maternității a Organizației Internaționale a Muncii și “Recomandarea nr. 191” , care completează Convenția,  sugerând o durată mai mare a concediului pentru îngrijirea copilului; Codului internațional de comercializare a înlocuitorilor de lapte matern și a rezoluțiilor relevante ale OMS; aplicarea a Zece pași pentru alăptarea reușită  specificată în Inițiativa spitalelor pentru copii, inclusiv:

  • Contactul piele-piele între mamă și copil imediat după naștere și inițierea alăptării în prima oră de viață;
  • Alăptarea la cerere (ori de câte ori copilul dorește, zi și noapte);
  • Alăptarea exclusivă-fără a oferi copiilor alimente sau băuturi suplimentare, chiar apă, cu excepția cazului în care este necesar din punct de vedere medical.

De asemenea, o importanță primordială capătă furnizarea de servicii de sănătate de susținere cu consiliere pentru alăptarea copilului în timpul tuturor contactelor cu îngrijitorii/părinții copiilor (în timpul vizitelor pentru examinări antenatale și postnatale, vizitelor în caz de boală sau pentru imunizare, etc.) și implicarea comunității, inclusiv grupuri de sprijin pentru mame cu activități de promovare și educație pentru sănătate în comunitate.

Notă: Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată în fiecare an în perioada 01-07 august în peste 175 de ţări pentru a încuraja alăptarea şi îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor, iar activitățile în acest context sunt coordonate de Alianța Mondială pentru Alăptare  și promovate la nivel mondial de OMS, UNICEF și alte organizații.

 

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'În perioada 01-07 august 2019 se desfășoară Săptămâna Mondială a Alăptării' (0)

Comments are closed.