În perioada 01 – 07 august este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării

Posted on 31/07/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Genericul Săptămânii Mondiale a Alăptării (SMA) din anul 2020 – Susține alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă – implică mobilizarea globală pentru susținerea protejarea și promovarea alăptării pentru sănătatea planetei și a populației.

Obiectivele SMA din acest an sunt focusate pe informarea populației despre beneficiile alăptării asupra mediului și a schimbărilor climatice, antrenarea societății pentru asigurarea sănătății oamenilor și a planetei prin susținerea alăptării – ca o decizie inteligentă pentru protecția mediului.

Sănătatea planetei este definită drept „sănătatea civilizației umane și starea sistemelor naturale de care depinde”. Interdependența umanității și a planetei sugerează că avem nevoie de soluții echilibrate care să beneficieze ambele părți. Schimbările climatice și poluarea mediului sunt printre cele mai importante provocări actuale. Emisiile de gaze de seră cum ar fi dioxidul de carbon, oxidul de azot, metanul și alte gaze emise, ca urmare a activităților umane – au dus la creșterea temperaturilor globale cu mai mult de 1 de la începutul perioadei industriale.

Sprijinirea alăptării are un impact atât pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra sănătății planetei și necesită o cercetare mai solidă și implicare a sectoarelor relevante. Criza asociată cu COVID-19 a scos la iveală necesitatea și importanța susținerii continuă a alăptării – ca o intervenție importantă de protecție a sănătății care salvează vieți și protejează populația de infecții și boli. Este de datoria noastră, ca locuitori planetei Pământ să luăm atitudine și să acționăm.

Alăptarea este esențială pentru dezvoltarea durabilă a societății, iar sporirea ei va putea fi obținută doar prin cooperarea și colaborarea între sectoare și generații. Fiind recunoscută tot mai mult ca factor cheie și integrată în multe inițiative globale în domeniul sănătății și nutriției prin cooperare se impune realizarea acțiunilor intersectoriale și susținerea inițiativelor societății civile, care militează pentru binele comun – creează medii pentru a permite femeilor și copiilor să prospere. Conform Convenției cu privire la Drepturile Copilului fiecare copil are dreptul la o nutriție sănătoasă. Alăptarea îmbunătățește IQ-ul, succesele la școală și este asociată cu venituri mai mari în viața adultă. De asemenea, facilitează dezvoltarea copilului, reduce costurile de sănătate aducând la câștiguri economice atât pentru familiile, cât și la nivel național.

Conform statisticilor, la nivel mondial, subnutriția se asociază cu 45% din decesele infantile. Doar cca 40% din copiii în vârstă 0 la 6 luni sunt alăptați exclusiv. În anul 2019, 144 de milioane de copii sub 5 ani au fost estimați cu stagnare a creșterii în înălţime, 47 de milioane au fost estimaţi subponderali, iar 38,3 de milioane erau supraponderali sau obezi.

Și în Republica Moldova subnutriția este o problemă de sănătate publică. Conform datelor statistice al sistemului de sănătate în a.2019 la copiii cu vârsta de până la 1 an, incidența prin malnutriție a constituit 12,8 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 6,4 cazuri la 1000 de copii. Incidența prin malnutriție la copii de 0 -5 ani în aceeași perioadă a constituit 5,0 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare 2,9 cazuri la 1000 de copii.

Aceeași sursă denotă, că în anul 2019 au fost alăptați circa 89,1% de nou-născuți până la 3 luni, până la 6 luni – 81,2% de copii au fost alăptați. Până la vârsta de 1 an, această cifră constituie 69,3% din numărul total de copii.

Statistica oficială nu estimează date cu privire la alăptarea exclusivă, aceste informații pot fi dobândite doar prin studii populaționale. Astfel, conform studiului MICS, în anul 2012, doar 36% dintre copii au fost alăptați exclusiv la sân.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

Alăptarea exclusivă – este definită, ca practică de a alăpta în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă). Importante pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și menținerea sănătății mamei sunt: inițierea precoce a alăptării în termen de o oră de la naștere; alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață, și – alăptarea optimă – la cerere.

În contextul pandemiei COVID – 19, OMS menționează, că beneficiile alăptării depășesc riscurile potențiale: virusul COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern la persoanele cu COVID-19 confirmat și nu există dovezi că virusul se transmite prin alăptare.  OMS recomandă ca toate mamele cu COVID-19 confirmate sau suspectate să continue să alăpteze, urmând măsurile de protecție generale, cum ar fi: o igiena bună a mâinilor și a sânilor; purtarea corectă a măștii de protecție în timpul contactului cu copilul, inclusiv în timpul alăptării; curățarea și dezinfectarea suprafețelor frecvent atinse, igiena tusei și strănutului, etc.

Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari. Acesta oferă copilului toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de diaree şi pneumonie – principalele cauze ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Laptele matern, fiind disponibil şi accesibil, asigură copiilor o nutriţie adecvată și sigură.

Alăptarea aduce beneficii mamei prin reducerea riscului de cancer ovarian şi de sân, previne depresia postnatală, facilitează refacerea uterului și revenirea la greutatea corporală optimă, constituie o formă naturală de contracepţie (metoda amenoreei de lactație).

În contextul promovării alăptării și reducerea bolilor condiționate de nutriția copilului, Organizația Mondială a Sănătății și statele membre au aprobat obiectivele globale pentru îmbunătățirea nutriției materne, a sugarilor și copiilor mici. Obiectivul global este: ”Creșterea ratei alăptării exclusive în primele 6 luni la cel puțin 50%”

Obiectivul național, conform prevederilor Programului naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020 este: “Creşterea, către anul 2020, a proporţiei alăptării exclusive în primele 6 luni până la 70 % şi duratei medii a alăptării până la cel puţin 4 luni”.

O importanță primordială în susținerea alăptării capătă furnizarea de servicii de sănătate de susținere cu consiliere pentru alăptarea copilului în timpul tuturor contactelor cu îngrijitorii/părinții copiilor (în timpul vizitelor pentru examinări antenatale și postnatale, vizitelor în caz de boală sau pentru imunizare, etc.) și implicarea comunității, inclusiv grupuri de sprijin pentru mame cu activități de promovare și educație pentru sănătate în comunitate.

Notă: Alianța Mondială pentru Alăptare, OMS și UNICEF vor organiza la 5 august 2020 Webinarul Atingerea echității în materie de sănătate: oferirea în mod universal a unui sprijin calificat pentru alăptare în suportul țărilor pentru promovarea și susținerea alăptării.

În cadrul webinarului, liderii cheie la nivel mondial vor discuta de ce investițiile în sprijinirea alăptării sunt esențiale pentru a obține rezultate echitabile pentru sănătate. Webinarul va fi realizat în engleză cu interpretare simultană în franceză, spaniolă, arabă și rusă. Participarea este gratuită

     

Pentru înregistrare la eveniment: https://bit.ly/SBSequity

Comments on 'În perioada 01 – 07 august este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării' (0)

Comments are closed.