În perioada 10 – 15.09.2018 se desfășoară Săptămâna Națională pentru combaterea intoxicaţiilor acute exogene cu substanțe chimice

Posted on 07/09/2018 in Comunicat de presă by admin

În conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, nr. 972/1251 din 23 august 2018 în perioada 10-15.09.2018 se desfășoară Săptămâna Națională pentru combaterea intoxicaţiilor acute exogene cu substanțe chimice cu genericul „Sănătatea copiilor fără riscuri chimice”.

Intoxicațiile acute exogene de etiologie chimică la copii constituie una din multitudinea de probleme de sănătate publică legată de manifestările clinice grave, uneori fulminante ce induc la decesul copilului afectat. Incidenţa în creştere a intoxicațiilor la copil sunt direct proporționale cu starea socioeconomică și nivelul educațional al familiei etc.

Conform datelor statistice, printre copiii din mediul rural se notifică circa 53 % iar din mediul urban 47 % de astfel de intoxicații. Se estimează că în mediul urban mai frecvente sunt intoxicațiile cu medicamente – clonazepam, captopril, enalapril, clorotiazidă, indapamidă, furasemida, alprozalan, clonozepam, diazepam, paracetamol etc., urmate de produsele cosmetice. În mediul rural mai frecvent sunt înregistrate intoxicații cu pesticide (insecto-fungice), remedii raticide (otravă pentru șoareci), toxine vegetale etc.

Majoritatea intoxicațiilor acute cu medicamente, pesticide, detergenți și alte produse chimice de uz casnic, se atestă la copiii de 1-5 ani –  vârsta la care reflexul “mâna-guriță” este dezvoltat foarte bine, persistent fiind și spiritul de curiozitate în cazul unui acces liber la substanțele menționate  care nu au fost depozitate sau păstrate în locuri neaccesibile pentru micuți. Totuși, în cazurile intoxicațiilor copiilor de vârstă până la 1 an, acestea în majoritate sunt provocate de administrarea incorectă a medicamentelor de către părinți.

Fenomenul suicidal mai frecvent se atestă în rândul adolescenților care trăiesc în familii incomplete sau celor cu labilitate neuro –vegetativă.

Conform datelor statistice, în perioada anilor 2012-2017, în republică, la copiii până la 18 ani au fost înregistrate 7174 cazuri de intoxicații cu diferite substanțe chimice: medicamente, alcool, pesticide, gaze, nitrați, acizi, bazici etc., dintre care 25( 0,3%) au decedat. Cel mai mare număr (1742) de astfel de intoxicații a fost înregistrat în anul 2015, inclusiv cu 4  decese (0,2%).

Pentru a preveni intoxicațiile acute exogene cu substanțe chimice printre elevi, se impun un șir de acțiuni de comunicare, informare și educare în instituțiile de instruire privind prevenirea lor și organizarea unor acțiuni coordonate întru diminuarea și neadmiterea a astfel de cazuri.

Pentru a sensibiliza populația asupra acestor provocări și probleme în acest context, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în comun cu conducătorii Instituțiilor Medico-Sanitare Publice și șefii Direcțiilor de învățământ teritoriale, în perioada 10-15.09.2018,  organizează desfășurarea Săptămânii Naționale pentru combaterea intoxicaţiilor acute exogene cu substanțe chimice. În cadrul acestui eveniment vor fi realizate activități de informare și comunicare tematică referitoare prevenirii intoxicațiilor și protecției sănătății de acțiunea diferitor substanțe chimice, discuții publice, instruiri, emisiuni radio și TV, informații în presă, întruniri cu dezbateri tematice în comunități etc.

 

 

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022574580

Pentru mai multe detalii  contactați la tel.: 022 574-678

Comments on 'În perioada 10 – 15.09.2018 se desfășoară Săptămâna Națională pentru combaterea intoxicaţiilor acute exogene cu substanțe chimice' (0)

Comments are closed.