În perioada 16 -22 septembrie 2018 se desfășoară acțiuni de comunicare în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității

Posted on 14/09/2018 in Comunicat de presă by admin

Anual, din anul 2002, în perioada 16-22 septembrie, este organizată și desfășurată Săptămâna Europeană a Mobilității – inițiativă europeană pentru implementarea și promovarea mijloacelor de transport ecologice în orașe ce încurajează oamenii să utilizeze pentru deplasare alternative automobilelor. Astfel, pentru mobilitatea urbană Comisia Europeană a stabilit două obiective ambițioase: eliminarea treptată din orașe a autoturismelor care folosesc carburanți convenționali până în anul 2050 și, până în anul 2030, în centrele urbane mari, trecerea la mijloace de transport cu emisii zero.

Principalul obiectiv al Săptămânii Europene a Mobilității din 2018, care se desfășoară cu genericul “Combină și Deplasează-te”, este de a încuraja oamenii să încerce varietatea de soluții de deplasare disponibile în orașele lor și de a pune la îndoială convingerea răspândită că autoturismele personale reprezintă singura opțiune convenabilă de transport. Relevant de menționat că de la inițierea evenimentului a sporit impactul acțiunilor, atât în Europa, cât și în lume, în 2017 fiind înregistrat un record de participare – 2 526 de orașe din 50 de țări antrenate în activități, iar în peste jumătate dintre orașele participante au fost implementate măsuri axate pe gestionarea mobilității, accesibilitate și facilități noi sau îmbunătățite pentru bicicliști.

Tema specifică pentru Săptămâna Europeană a Mobilității din anul 2018 ține de mobilitatea durabilă –„Multimodalitatea” (definiția CE – “utilizarea unor moduri de transport diferite în decursul aceleiași călătorii”) și implică diverse modalități de călătorie, promovează utilizarea și combinarea diferitelor tipuri și mijloace de transport pentru deplasările urbane, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri.

În zonele urbane pot fi utilizate multe opțiuni de mobilitate, motorizate și nemotorizate, publice sau individuale, tradiționale sau noi – mersul pe jos și cu bicicleta, transportul public și alte variații – utilizarea alternativă a unei biciclete de către mai multe persoane, utilizarea simultană a unui autoturism de către mai multe persoane. De obicei, călătoriile urbane sunt mai scurte decât cele interurbane, iar multimodalitatea implică utilizarea unor moduri de transport diferite pentru deplasări diferite în cadrul rutinei săptămânale. Mersul pe jos și/sau cu bicicleta pot fi alese pentru deplasările pe distanțe mai scurte, iar opțiunile de autobuz sau tren răspund nevoilor pentru călătoriile mai lungi.

Printre beneficiile multimodalității vom specifica următoarele:

  1. În mijloacele de transport public trebuie să profităm cât mai bine de timpul nostru – a citi ziarul, a conversa cu prietenii, sau pur și simplu a sta comod, relaxat și a asculta muzică;
  2. Facem și puțin exercițiu fizic mergând cu bicicleta sau pe jos la serviciu pe distanțe scurte (de până la 5 km), astfel ne asigurăm cele 30 de minute de exerciții fizice recomandate pentru a menține greutatea și a fi sănătoși;
  3. Economisim bani – deținerea și folosirea unui autoturism costă bani, iar dacă alegem să combinăm alte moduri de deplasare – mersul pe jos nu ne costă nimic; prețul unei biciclete sau al unui abonament lunar pentru transportul public este (comparativ) mai scăzut și poate fi „cu totul inclusˮ (de exemplu parcare, asigurare, carburant), iar ofertele de mobilitate partajată sunt competitive;
  4. Facem din orașul nostru un loc mai bun în care să trăim – ne debarasăm de numeroase provocări legate de autoturism – poluare, congestionare, utilizarea spațiului urban, siguranța drumurilor, sănătatea publică etc. Aceasta se poate traduce și în beneficii financiare pentru societate. De exemplu, se estimează că numai congestionarea înseamnă costuri anuale de circa 100 miliarde EUR (1 % din PIB-ul UE) în Uniunea Europeană;
  5. Îi redăm planetei măreția! Mobilitatea urbană reprezintă 40% din totalul emisiilor de CO2 generate de transportul rutier.

Multimodalitatea depinde în mare măsură de alegerile individuale, însă existența unei anumite infrastructuri și a unor servicii specifice ajută oamenii să combine modurile de transport și să treacă rapid de la un mod la altul. Deplasările active – mersul pe jos și cu bicicleta – adesea sunt uitate la alegerea de infrastructura dedicată sau adaptată. Acestea nu ar trebui ignorate, fiind o verigă oportună a lanțului multimodal, iar mersul pe jos este deosebit de important în acest sens. Este utilizat în aproape toate deplasările pentru a parcurge primii sau ultimii metri ai unei călătorii – câteva sute de metri sau câteva zeci de pași.

Important că Săptămâna Europeană a Mobilității este o ocazie perfectă pentru a promova multimodalitatea prin informarea și sensibilizarea populației privind beneficiile alternativelor sănătoase de deplasare, crearea infrastructurii și condițiilor pentru diferite alternative de deplasare, mobilizarea societății pentru promovarea multimodalității, educația copiilor și tinerilor pentru promovarea unui mod activ de viață și protecție a mediului, încurajarea populației de a renunța pentru o zi la autoturisme, etc.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru mai multe detalii, apelați la 022 574-683

 

Comments on 'În perioada 16 -22 septembrie 2018 se desfășoară acțiuni de comunicare în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității' (0)

Comments are closed.