În perioada 24-30 aprilie 2017, se desfăşoară SEI cu genericul „Vaccinurile funcționează”

Posted on 20/04/2017 in Comunicat de presă by admin

În perioada 24-30 aprilie, în cadrul Săptămânii Europene a Imunizărilor (SEI), în Republica Moldova vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului privind vaccinarea*. În luna aprilie a fiecărui an, părţile interesate din întreaga lume îşi unesc eforturile pentru a accentua importanţa vaccinării, care este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecţioase. Iniţiată în anul 2005, Săptămâna Europeană a Imunizărilor este marcată anual pentru a sensibiliza şi conjuga eforturile la amplificarea ritmului în lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

Sloganul săptămânii este: „Vaccinurile funcționează” și intensifică mesajul campaniei de completare a lacunelor în acoperirea vaccinală, încurajează promovarea imunizării şi necesitatea ei pentru prevenirea apariţiei diferitor boli infecțioase. Scopul campaniei de informare este creșterea gradului de conștientizare a populației despre beneficiile vaccinărilor și imunizarea pe tot parcursul vieţii, atât a copiilor, adolescenţilor, cât şi adulţilor.

Imunizarea este una dintre cele mai de succes intervenţii din domeniul sănătăţii publice în prevenirea îmbolnăvirilor şi a decesului. Beneficiile vaccinurilor se impun cu mult asupra domeniului sănătăţii, având un impact major asupra veniturilor sociale şi economice.

Vaccinarea este un drept şi o responsabilitate pentru toate persoanele. Datorită imunizării, mulţi părinți atât din regiunea europeană, cât şi din ţara noastră, nu au mai întâlnit cazuri de rujeolă, rubeolă sau poliomielită. Educarea populației în privința vaccinurilor și bolilor pe care le previn este esenţială pentru menţinerea încrederii în vaccinuri, fapt care ar duce la realizarea unui obiectiv important, şi anume, acoperirea vaccinală sigură de peste 95% în fiecare grup de populaţie.

În Republica Moldova ultimii ani se atestă o tendinţă de diminuare a acoperirii vaccinale, determinate de percepţia falsă a lipsei riscului de contractare a bolii, ca urmare a eliminării unor maladii infecţioase (variola, poliomielita etc.). Refuzurile şi omiterile medicale neargumentate la vaccinare cauzează diminuarea cuprinderii cu vaccinări şi sporirea riscului de apariţie a bolilor prevenibile prin vaccinări şi a epidemiilor.

În scopul reducerii mortalităţii şi morbidităţii prin bolile transmisibile, prevenibile prin vaccinări, este realizat Planului de acţiuni privind vaccinările până în anul 2020, aprobat de Adunarea Mondială a Sănătăţii în 2012, cu recunoaşterea imunizării în calitate de drept de bază la sănătate, ca o responsabilitate a fiecărei persoane, a comunităţii şi guvernării pentru a oferi tuturor persoanelor şi prioritar copiilor, posibilitatea unei dezvoltări armonioase şi realizării depline a potenţialului vital.

 

* Activități preconizate pentru SEI:

  1. Ziua ușilor deschise la Depozitul național de vaccinuri CNSP, str. Gheorghe Asachi, 67-A – 25-28 aprilie;

 

  1. Clubul de presă „Vaccinurile funcționează”, în incinta cafenelei „Creme de la creme”, Strada Alexandru cel Bun, 98A, ora 11:00, – 26 aprilie;
  2. Participarea medicilor specialiști în cadrul programelor TV și Radio – 24-30 aprilie.

 

Alte activități posibile:

  1. Dezbateri în cadrul USMF – Pro sau Contra Vaccinărilor – 27 aprilie;
  2. Activitate de informare a populației sau Flash – mob în fața USMF Nicolae Testemițanu.

 

Serviciul de presă și relații cu publicul

022574700

Pentru mai multe informații

apelați la tel. 022 574 590; 022574569; 022574674

 

Comments on 'În perioada 24-30 aprilie 2017, se desfăşoară SEI cu genericul „Vaccinurile funcționează”' (0)

Comments are closed.