În Republica Moldova a fost confirmat primul caz de coronavirus. Se iau măsuri pentru limitarea răspândirii virusului

Posted on 08/03/2020 in Comunicat de presă by admin
La data 7 martie 2020, a fost confirmat primul caz de infecție cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) în Republica Moldova la o femeie, 48 de ani, revenită pe 7 martie curent din Italia, cursa Milano-Chișinău.
Conform informațiilor prezentate, pacienta a fost internată în Italia, pe 4 martie curent, cu diagnoza de bronhopneumonie bilaterală, febră și tuse. I s-a prescris tratament cu antibiotice la domiciliu și a fost plasată în carantină la domiciliu până la confirmarea infecției prin Coronavirus de tip nou. Însă aceasta a decis să revină în Republica Moldova.
Pacienta a fost preluată de echipa Serviciului 112 din aeronavă și internată în stare gravă în cadrul instituției spitalicești. Testul realizat în cadrul laboratorului virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a confirmat prezența Coronavirusului de tip nou. Totodată, doamna suferă de mai multe boli cronice: diabet zaharat, hipertensiune arterială, supraponderabilitate de gradul 2. La moment, starea pacientei este gravă, dar stabilă.
MSMPS, Poliția de Frontieră și ANSP au lansat măsuri sporite ce vizează limitarea răspândirii virusului și atenuarea efectelor acestuia. În acest sens, au fost colectate informațiile despre toți pasagerii cursei. Aceștia au fost contactați, comunicându-li-se despre regimul de carantină la domiciliu pe care trebuie să-l respecte timp de 14 zile. Ei vor fi monitorizați de către medicul de familie. La rândul lor, cei reveniți trebuie să-și măsoare temperatura de 3 ori pe zi și să-și monitorizeze starea generală de sănătate. La primele simptome de boală, febră, tuse, respirație îngreunată, persoanele sunt rugate să apeleze 112.
În cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 8 martie 2020, s-a decis instituirea gradului de alertă Cod portocaliu la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19, ce presupune intensificarea măsurilor de control privind răspândirea Coronavirusului de tip nou pe teritoriul republicii și mobilizarea resurselor.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică reamintește că fiecare persoană care a vizitat recent țările afectate de Coronavirusul de tip nou și prezintă simptome precum febră sau tuse, trebuie să solicite ajutor medical, apelând la Serviciul 112 sau medicul de familie, comunicând detaliile cu privire la istoricul călătoriei.
Pe parcursul ultimelor 24 de ore, au fost înregistrate 2 cazuri suspecte la Coronavirus de tip nou. Este vorba de un adult și un copil reveniți recent din Italia. S-au prevelat probele de laborator.
Persoanele care au revenit din țările cu risc sporit de infecție cu Coronavirus de tip nou sau care au avut contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, și nu prezintă simptome ale infecțiilor respiratorii, trebuie să se autoizoleze la domiciliu (să evite ieșirile publice, zonele aglomerate și să păstreze distanța de 1 metru de la alte persoane) și să contacteze imediat medicul de familie, pentru a fi examinate și plasate sub supraveghere la domiciliu pentru 14 zile.
În plus, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică amintește tuturor despre recomandările de protecție privind sănătatea publică:
• spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu o soluție pe bază de alcool;
• acoperiți nasul și gura cu un șervețel sau cu pliul cotului atunci când tușiți sau strănutați; aruncați imediat șervețelul la gunoi și spălați-vă pe mâini;
• evitați contactul direct cu persoanele care au simptome de gripă sau răceală (febră și tuse).
• evitați pe cât posibil locurile aglomerate și respectați distanța socială de cel puțin 1 metru de la alte persoane.
Deoarece situația se poate dezvolta rapid, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică va publica toate informațiile noi pe paginile web: https://msmps.gov.md/ și www.old.ansp.md/

Comments on 'În Republica Moldova a fost confirmat primul caz de coronavirus. Se iau măsuri pentru limitarea răspândirii virusului' (0)

Comments are closed.