În scurt timp va fi elaborat un Ghid practic în domeniul prevenirii intoxicațiilor acute de etiologie chimică în rândul copiilor, dedicat părinților și profesorilor

Posted on 04/04/2018 in Comunicat de presă by admin

La 03 aprilie 2018, la inițiativa Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) s-a convocat grupul de lucru pentru elaborarea Ghidului practic dedicat problemelor educării profesorilor și părinților în domeniul prevenirii intoxicațiilor acute de etiologie chimică în rândul copiilor. La eveniment au participat specialiști din cadrul ANSP, IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Institutului Mamei și a Copilului, Inspectoratului General al Poliției, Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

toxSpecialiștii convocați în ședință au trecut în revistă datele statistice din ultimii 5 ani în Republica Moldova, perioadă în care au fost înregistrate 6171 cazuri de intoxicații acute cu substanțe chimice la copii, inclusiv 18 decese. Îngrijorător, însă, pentru că continuă să predomine cazurile de intoxicații cu medicamente – 2728,  cu alcool – 878,  cu gaze – 560 și pesticide – 232 cazuri. Printre  cauzele ce au dus la intoxicații predomină: accesul liber al copiilor la substanțe chimice; comercializarea aerosolilor lacrimogene și pesticidelor în locuri neautorizate; lipsa unui control optim asupra legalității reambalării în fiole, pachete și alte diferite recipiente (sticle etc.) a produselor enumerate, nivelul scăzut de cunoştinţe a populației despre pericolul substanțelor chimice asupra sănătății și vieții, inclusiv de familiarizare a copiilor de către părinți și profesori despre pericolul real pe care îl prezintă substanțele chimice asupra sănătății.

Elaborarea Ghidului practic menționat, d upă un plan agreat de grupul de lucru, bazat pe studiile și cercetările efectuate de specialiștii ANSP privind implicarea tot mai frecventă a copiilor în intoxicațiile acute de etiologie chimică, reiese din necesitatea implicării mai pe larg și efective a părinților și profesorilor în prevenirea a  astfel de  intoxicațiilor care,  multe din ele, ar putea fi evitate.

 

tox3tox2

La finalizarea ședinței Grupului de lucru, de comun acord s-a stabilit că, la 7 mai curent, va fi prezentat și examinat draft-ul compilat al proiectului Ghidului practic menționat, pentru că, în prima jumătate a lunii august 2018, să fie finalizat și remis în instituțiile de învățământ din țară care vor organiza măsurile de rigoare de comun cu părinții.

 

 

 

Serviciul informare și comunicare cu mass media 022574700

Pentru mai multe detalii contactați la tel.: 022574502; 022574678

Comments on 'În scurt timp va fi elaborat un Ghid practic în domeniul prevenirii intoxicațiilor acute de etiologie chimică în rândul copiilor, dedicat părinților și profesorilor' (0)

Comments are closed.