Încă o dată atenţie la rabie!

Posted on 28/09/2016 in Comunicat de presă by admin

Azi 28 septembrie se consemnează Ziua Mondială de combatere a rabiei.

Cu această ocazie, reamintim că măsurile de prevenire a rabiei, recunoscute de specialiştii în domeniu, sunt simple şi sigure. În primul rând este necesară prelucrarea minuțioasă a locului lezat (muşcat, zgâriat) de animal prin spălături minuţioase şi abundente cu apă şi săpun, şi, obligatoriu consultul medicului, şi la indicaţie administrarea unui curs de imunizare cu vaccin antirabic, care trebuie demarat în decurs de câteva ore după contactul cu animalul bolnav (turbat).

Reamintim, că un caz de rabie umană a fost înregistrat în anul curent în r-nul Căuşeni, cu decesul bolnavului. Însă, regretabil,  că  prin anchetarea epidemiologică a cazului s-a constatat că persoana  muşcată nu s-a adresat imediat la medic şi nici nu a fost informat serviciul veterinar despre decesul câinelui.

Situaţia epizootologică la rabie în ţară rămâne în continuare îngrijorătoare, fiind depistate animale bolnave, inclusiv animale domestice antrenate în procesul epizootic, servind drept factor iminent de risc de apariţie a cazurilor de rabie şi  la om.

În instituțiile medicale, anual  se adresează cca.4500-5000 persoane agresate de diferite categorii de animale, iar 2000-2500 din ele primesc tratament profilactic cu vaccin antirabic.

La Depozitul Naţional de Vaccinuri din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică recent a fost procurată o anumită cantitate de vaccin antirabic, care se distribuie prin intermediul Centrelor teritoriale de sănătate publică, în temeiul solicitărilor instituţiilor medico-sanitare publice, pentru administrarea tratamentului profilactic la indicaţiile de rigoare ale medicului specialist.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multe detalii,
apelaţi  la tel.: 022574503; 022574608; 022574674

Comments on 'Încă o dată atenţie la rabie!' (0)

Comments are closed.