Informaţii cu privire la produsele din tutun care nu arde cu încălzire electrică IQOS apărute pe piaţa din Republica Moldova (ELECTRICALLY HEATED TOBACCO PRODUCT – EHTR)

Posted on 25/07/2018 in Comunicat de presă by admin

Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în legătură cu apariția pe piața Republicii Moldova și promovarea produselor din tutun care nu arde cu încălzire electrică iQOS (Electrically Heated Tobacco Product EHTR) parte a Sistemului de încălzire a tutunului, fabricate de Firma „Philip Morris Manufacturing & Tehnology”, ca un produs mai puțin dăunător ca produsele din tutun care arde, cum ar fi țigaretele,  anunţă că acestea sunt dăunătore și prezintă pericol pentru sănătatea și viața umană.

Invențiile acestea sunt pentru atragerea la inițierea fumatului a adolescenților și tinerilor, de a promova reducerea renunțării la fumat prin astfel de inovații, care nicidecum nu contribuie la menținerea sănătății.

Produsele din tutun care nu arde cu încălzire electrică (Electrically Heated Tobacco Product EHTR iQOS) simulează comportamentul fumatului tradițional de țigări și conțin, în afară de tutun și aditivi nontutun, arome și, în procesul încălzirii lor, produc aerosoli care conțin nicotină, provoacă o dependență extremă față de tutun, inclusiv la produsele menționate, precum și alte substanțele ce se conțin în tutun și aditivii adăugați la acesta.

Dispozitivul iQOS este un sistem electronic, care încălzește produsul din tutun până la 350°C, temperatură cu 600°C mai mică în comparație cu cea de ardere a țigărilor obișnuite, folosind un sistem de încălzire închis. În procesul încălzirii, acesta produce vapori cu un aerosol ce conține nicotină și gudron, în care se află majoritatea substanțelor dăunătoare sănătății, inclusiv cele cancerigene și monoxid de carbon, similar ca și în produsele din tutunul care arde.

Atenționăm că, în prezent, nu există dovezi care se demonstreze că Electrically Heated Tobacco Product EHTR iQOS sunt mai puțin dăunătoare și prezintă un risc mai redus pentru sănătate, decât cele convenționale produse din tutun, cum ar fi țigaretele obișnuite.

Totodată, menţionăm rezultatele investigațiilor de laborator ale aerosolului generat în regimul de fumat al mărcilor de produse din tutun noi care nu arde (HEETS Amber Label, HEETS Yellow Label și HEETS Turquoise Label), fabricate de Firma „Philip Morris Manufacturing & Tehnology”, efectuate de laboratorul „Philip Morris Tehnology and Ooperations Testing Laboratories Governance în anii 2016 2018 și prezentate Agenției Naționale pentru Sănătate Publică de Firma „Philip Morris Manufacturing & Tehnology”, constată conținutul emisiilor în produsele menționate de nicotină la nivel de 0,47- 0,49 mg per stick (bucată), gudro, în care sunt concentrate cele mai periculoase substanțe pentru sănătate, inclusiv și cele cancerigene – 4,3-5,3 mg per stick și monoxidului de carbon – 0,2 mg per stick.

Ca exemplu, în diferite mărci de țigarete cu filtru consumate prin intermediul unui proces de combustie, conținutul de nicotină variază la nivel de 0,01- 0,9 mg per stick (bucată), gudron – 0,5 – 10 mg per stick și monoxidului de carbon – 0,5-10,0 mg per stick.

Astfel, emisiile din aerosolul generat în regimul de fumat al mărcilor de produse din tutun care nu arde EHTR iQOS sunt în limitele care se conțin și în țigarete consumate prin intermediul unui proces de combustie și, ca rezultat, ar putea genera efectele respective pentru sănătate.

Considerăm că sunt necesare studii suplimentare de durată pentru a determina cum acționează produsele EHTR iQOS asupra sănătății și care ar justifica revendicările privind riscul și prejudiciul redus al acestora.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, toate formele de utilizare a tutunului sunt dăunătoare, inclusiv produsele din tutun consumate prin încălzirea lor electrică, cum ar fi și Electrically Heated Tobacco Product EHTR iQOS, tutunul fiind în mod inerent toxic și conținând substanțe carcinogene, chiar și în forma sa naturală. Prin urmare, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca noile produse să fie supuse politicilor și reglementărilor cu măsuri similare aplicate tuturor celorlalte produse din tutun, în conformitate cu prevederile Convenției – cadru privind Controlul Tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății.

Reieșind din cele expuse și privind efectele dăunătoare asupra sănătății a produselor din tutun, inclusiv și Electrically Heated Tobacco Product EHTR iQOS, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu apel către populație privind renunțarea la fumat, fapt ce va permite evitarea consecințele pentru sănătate a consumului produselor din tutun.

 

Informaţii suplimentare privind produsele menționate puteți afla accesând link-ul: CONTROLUL-TUTUNULUI-e1462304125412

 

 

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574 – 580/ 022 574 – 505

Comments on 'Informaţii cu privire la produsele din tutun care nu arde cu încălzire electrică IQOS apărute pe piaţa din Republica Moldova (ELECTRICALLY HEATED TOBACCO PRODUCT – EHTR)' (0)

Comments are closed.