Informații generale

Posted by admin

Vaccinarea este un instrument extrem de eficient pentru prevenirea, controlul și eliminarea bolilor infecțioase ce pot pune viața fiecărei persoane în pericol. Este una din cele mai rentabile investiții din sistemul de sănătate, cu strategii care facilitează accesul chiar și celor mai greu accesibile și vulnerabile grupuri de populații.

Imunitatea reprezintă abilitatea organismului uman de a-şi păstra integritatea prin identificarea, neutralizarea şi eliminarea corpilor străini. Atunci când agenții patogeni intră în corpul uman, ei încep să se reproducă. Sistemul imunitar recunoaşte aceşti germeni ca invadatori străini și răspunde prin producerea de anticorpi. Acești anticorpi ajută organismul la distrugerea germenilor care produc boala. Ei nu pot acționa suficient de rapid pentru a împiedica îmbolnăvirea, de aceea majoritatea bolilor decurg în câteva zile, până când sunt eliminați toți germenii patogeni. Cel mai important este că acești anticorpi protejează organismul de infecții ulterioare, rămânând în sânge, iar în cazul întâlnirii repetate cu același agent patogen, chiar și după mulți ani, ei vor acționa ca un scut foarte puternic. Aceasta este imunitatea.

Vaccinurile oferă o soluție la această problemă. Ele ajuta la dezvoltarea imunității fără a manifesta boala.

Vaccinurile sunt produse biologice dotate cu proprietăți antigenice, ce conţin bacterii vii cu virulenţă atenuată, bacterii omorâte, toxine modificate, virusuri inactivate, care sunt introduse în organismul uman cu scopul stimulării reactivității imunitare, generând astfel o stare de protecţie temporară sau de durată faţă de agentul infecţios. Vaccinurile sunt facute din aceeași germeni sau părți ale acestora care cauzează boala; de exemplu, vaccinul polio este facut din virusul polio. Germenii patogeni din vaccinuri sunt fie uciși sau slăbiți, astfel încât acestea nu vor face rău, dar vor oferi protecție prin dezvoltarea imunității.

În lume este folosită o varietate largă de vaccinuri:

–  anatoxine;

–  vaccinuri din bacterii omorâte, sau din componentele celulei bacteriene;

–  vaccinuri din agenţii cauzali vii atenuaţi;

–  vaccinuri obţinute prin metode genetice s.a.

Vaccinul împotriva difteriei şi cel împotriva tetanosului, sau anatoxine, reprezintă toxine de origine proteică, care şi-au pierdut toxicitatea în urma unei proceduri de prelucrare cu aldehidă formică. Anatoxinele native posedă o imunogenitate relativ redusă şi, de aceea, în practică ele sunt utilizate în formă adsorbită prin adăugarea adjuvanţilor (substanţe care cresc considerabil forţa imunogenă a antigenilor). În cazul anatoxinelor difteric şi tetanic, adjuvantul cel mai des utilizat este o sare de aluminiu.

 

Cel mai răspândit vaccin împotriva tusei convulsive conţine bacterii integre de Bordetella pertussis omorâte şi e utilizat în cadrul vaccinurilor combinate, de exemplu vaccinului pentavalent (împotriva difteriei, tetanosului, pertusei, hepatitei virale B și  infecției cu Hib), DTP etc. Componentul pertussis în acest caz are şi un rol de adjuvant pentru anatoxinele difteric şi tetanic.

În prezent, în lume se produce şi un vaccin acelular împotriva tusei convulsive, care conține doar părți componente ale celulei bacteriene și se caracterizează prin reactogenitate scăzută, dar în același timp, este și mai puțin imunogen.

Un alt vaccin care conține antigene specifice este vaccinul pneumococic Prevenar, un vaccin polizaharidic conjugat 13-valent, adsorbit.

Vaccinul inactivat împotriva hepatitei B este produs prin tehnologie recombinantă de ADN (acizi dezoxiribonucleici).

La vaccinuri recombinante se referă și vaccinul contra Papilomavirusului uman (HPV) tetravalent Gardasil și bivalent Cervarix.

Vaccinurile inactivate conţin un preservativ (conservant), de obicei mertiolatul, în concentraţie mai mică de 0,1mg/ml.

Alte vaccinuri conţin germeni vii atenuaţi. Vaccinul contra tuberculozei (BCG) conţine bacterii vii (Bacili Calmette-Guérin), o formă atenuată a Mycobacterium bovis. Vaccinul BCG nu conţine preservativi şi după dizolvare poate fi uşor contaminat. De aceea este necesar de a-l utiliza repede, doar pe parcursul unei sesiuni de imunizare (de obicei până la 6 ore după dizolvare).

Vaccinul împotriva rujeolei conţine virus viu rujeolic, provenit din una din următoarele tulpini atenuate (Schwarz, Edmonston-Zagreb, Moraten, L-16, CAM-70, AIK-C). Aceste tulpini au fost atenuate pe căi diferite, dar toate induc anticorpi antirujeolici similari. Vaccinul rujeolic conţine, de obicei, în calitate de conservant o mică cantitate de antibiotice (neomicină, polimixină sau kanamicină).

Vaccinul poliomielitic oral (VPO) reprezintă un vaccin monovalent sau un amestec a celor două sau trei tipuri de virus poliomielitic atenuat (tipurile 1, 2 şi 3). Este importantă respectarea unei anumite proporţii între aceste tipuri care se asigură de producător. De la 01.05.2016 vaccinul poliomielitic viu atenuat trivalent nu se mai produce în lume și nu se utilizează datorită eradicării globale a virusului poliomielitic de tipul 2. În calitate de stabilizator în VPO este utilizată clorura de magneziu sau zaharoza.

Vaccinul poliomielitic inactivat (VPI) este administrat injectabil şi reprezintă un amestec a celor trei tipuri de virus poliomielitic, dar în stare inactivată.

La vaccinuri vii atenuate se referă și vaccinurile contra infecției cu rotavirusuri.

O parte din vaccinuri  sunt produse în formă lichidă şi pot fi utilizate imediat, altele – în formă liofilizată şi, până la administrare, trebuiesc reconstituite (dizolvate). De obicei toate vaccinurile liofilizate sunt vaccinuri vii și necesită a fi utilizate în timp de până la 6 ore după reconstituire.

În scopul asigurării calităţii şi inofensivităţii vaccinurilor, OMS a instituit un sistem internațional de precalificare a vaccinurilor. Funcția acestui instrument constă în verificarea respectării de către producătorii de vaccinuri a normativelor OMS legate de componență și producere, condițiilor de producere, investigarea de laborator a componentelor vaccinurilor și produselor finale, supravegherea eficienței și inofensivității vaccinurilor la utilizarea lor. În Republica Moldova în cadrul PNI sunt achiziționate și utilizate numai vaccinuri înregistrate în țară și precalificate de OMS. Lista producătorilor şi produselor vaccinale care au susţinut procedura OMS de precalificare pentru livrări internaţionale poate fi găsită la adresa Internet:

 http://www.who.int/vaccines-access/quality/un_prequalified/prequalvaccinesproducers.html

Noi nu vaccinam doar pentru a proteja copiii noștri sau pe noi înșine, dar și pentru a proteja nepoții noștri și nepoții lor. Datorită vaccinărilor a fost eradicată variola, iar acum copiii noștri pot percepe efectele dezastruoase doar prin intermediul fotografiilor, deoarece boala nu mai există. Dacă vom continua vaccinarea acum, părinții în viitor ar putea fi în măsură sa aibă încredere că bolile precum poliomielita, rujeola și meningita nu vor mai afecta, sau ucide copiii.

Vaccinarea este una din cele mai bune modalități de a pune capăt efectelor grave ale anumitor boli.

Comments on 'Informații generale' (0)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *