Informaţii privind vaccinarea călătorilor

Posted on 04/08/2016 in Comunicat de presă by admin

La nivel global se înregistrează peste 1 miliard de calatori anual, majoritatea dintre acestea făcând parte din categoria celor care merg în vacanţă. De asemenea, deplasările în afara graniţelor în scopul muncii temporare, precum şi emigraţia sunt în continuă creştere şi pot influenţa semnificativ potenţialul de transmitere al unor boli infecţioase. Călătoriile, indiferent de scop, expun călătorul la numeroase riscuri, inclusiv riscul transmiterii  bolilor infecţioase.

zika_1

Dacă planificaţi o călătorie în străinătate, mai ales într-o ţară endemică, este important să luaţi în considerare toate riscurile persistente care vă pot afecta sănătatea, inclusiv expunerea la diferiţi vectori şi agenţi infecţioşi. Vaccinarea corectă înainte de o călătorie va reduce riscul îmbolnăvirii şi de răspândire a bolilor infecţioase.

 Înaintea călătoriei, obligator trebuie să vă informaţi de la medicul de familie, medicul infecţionist sau o altă persoană competentă privind riscul pentru boli infecţioase şi vaccinurile necesare pe care trebuie să le administraţi înainte de a  porni la drum.

De asemenea, pe lângă vaccinurile recomandate sau obligatorii pentru călători în dependenţă de zona geografică de destinaţie,  obligatoriu trebuie să aveţi administrate la zi şi toate vaccinările din cadrul Programului Naţional de Imunizări(PNI) al Republicii Moldova.

În continuare prezentăm Lista vaccinurilor obligatorii pentru călători, în dependenţă de zona geografică, predestinată călătoriei.

 REGIUNEA GEOGRAFICĂ

 Lista VACCINĂRILOR SUPLIMENTARE OBLIGATORII

Africa: (Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Central African Republic, Chad, Congo, Cote d’ Ivoire, Democratic Republic of the Congo, Equatorial Guinea, Ethiopia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kenya, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Sudan, Togo and Uganda), America de Sud: (Argentina, Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, French Guiana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad  and  Tabago, Venezuela)

 Febră galbenă (febră)

Armenia

Meningită meningococică (Vaccinare)

Gabon

Difterie, tetanos, poliomielită)

Europa de Nord

Hepatită B, tetanos şi difterie, tic-suportate de encefalită

Europa de Sud

Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, infecţie meningococică, rabie, tic-suportate de encefalită

America de Nord

Difterie, tetanos, hepatită B

America Centrală (climă temperat-continentală)

Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă

America de Sud (climă tropicală)

Febră galbenă, hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, infecţie meningococică

America de Sud (climă moderată)

Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă

Africa de Sud

Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită

Africa de Nord/p>

Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, rabie

Africa de Sud – Sahara

Febră galbenă, hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, rabie

Asia de Est
Asia de Sud-Est
Asia de Sud-Vest
Europa Sud-Centrală

Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, infecţie meningococica, rabie

Sursa de informare: World Health Organization, www.who.int/ith

Glosar de boli

Febra galbenă –  boală virală transmisă prin muşcăturile de ţânţari, mai ales în partea de nord a Americii de Sud şi Africa, frecvent fatală. Pentru a intra în ţările din aceste zone geografice, vaccinarea este obligatorie, iar la punctele de frontieră trebuie să prezentaţi certificatul de vaccinare obţinut de la medicul specialist din ţară.

Tetanosul şi difteria – Tetanosul este o boală infecţioasă acută, forma severă a acestei boli este de multe ori fatală. Afecţiunea se declanşează de regulă după infectarea unei plăgi, de aceea vaccinarea este recomandată persoanelor care practică sporturi extreme sau expediţii montane deoarece la ele riscurile de accidentare sunt mai mari. Difteria este de asemenea o boală contagioasă acută – principalele simptome includ febră, vărsături, dureri în gât, dificultăţi la înghiţire.
Hepatita A – printre primele simptome ale infectării sunt dereglările gastro-intestinale, oboseala, somnolenţa, durerile de cap, pierderea poftei de mâncare. Infecţia se transmite prin contact cu bolnavi sau cu produse infectate (apă). Vaccinarea este recomandată tuturor celor care doresc să călătorescă.
Se aministreaza în 2 doze, cu interval de 6 luni. Vaccinul devine eficient la 6 săptămâni după administrare si are efect protector foarte important.

Hepatita B – de obicei se transmite prin sânge (transfuzii, instrumente chirurgicale, ace, seringi, tatuaje şi acupunctură) şi contact sexual. Vaccinarea este indicată tuturor celor care călătoresc în ţări în care există un risc de expunere mare.

Febră tifoidă – este o boală infecţioasă severă, răspândită în toate ţările exotice cu climă caldă. Persoanelor care intenţionează să călătorească în zonele rurale din ţările tropicale li se recomandă vaccinarea. Pentru a evita infectarea, respectaţi regulile esenţiale de igienă – spălaţi fructele şi legumele întotdeauna înainte de a le consuma, beţi apă numai din surse sigure.

Poliomielita este o boală contagioasă ce afectează în principal copiii. Infecţia se transmite prin alimente şi apă contaminată. Primele simptome sunt febra, gât înţepenit, oboseală, dureri de cap şi vărsături.

Meningita – riscul de transmitere a bolii apare în principal în Africa Centrală, în Asia şi America de Sud. Primele simptome sunt torticolis, dureri de cap şi erupţii cutanate.
Malaria – nu a fost găsit încă vaccin pentru malarie. Boala se transmite prin muşcăturile de ţânţari, în Asia de Sud-Est, Africa şi America de Sud (partea tropicală). Simptomele sunt similare gripei – temperatură, dureri musculare, frisoane. Dacă apare unul dintre aceste simptome, prezentaţi-vă de urgenţă la medic.

Encefalita japonezăse transmite prin intermediul unui virus prezent în organismul porcilor şi al unor păsări sălbatice, ajungând în organismul uman prin înţepăturile ţânţarilor. Există numeroase cazuri asimptomatice, însă se poate manifesta cu febră, vărsături, dureri de cap, dar şi prin dificultatea de a mişca membrele. În cazuri grave, se poate ajunge până la infecţii ale creierului, stare de inconţtienţă, comă şi chiar moarte. De fapt, encefalita japoneză se soldează cu moartea persoanei infestate într-un sfert din cazuri, iar în cazul în care bolnavul rămâne în viaţă, poate avea sechele ireversibile.

Reţineţi!

* vaccinarea trebuie să fie efectuată de preferinţă cu 6-8 săptămâni înainte de a pleca în călătorie şi cu cel puţin 4 săptămâni înainte de a călători;
* trebuie să vă vaccinaţi mai ales dacă aveţi planificate excursii la ţară, în pădure sau în locuri în care aveţi contact direct cu natura;
* conform normelor internaţionale, este obligatorie vaccinarea împotriva febrei galbene. În cazul în care nu demonstraţi vaccinarea printr-un document la frontiera anumitor ţări, este foarte posibil să nu vi se permită intrarea;
* dispoziţiile de vaccinare din diferite ţări se schimbă des, de aceea înainte de a pleca în străinătate trebuie să verificaţi informaţiile privind vaccinările obligatorii şi cele recomandat;
* oferiţi medicului dumneavoastră informaţii complete despre starea dumneavoastră de sanatate: daca aveţi boli cronice care vă afectează starea de imunitate, HIV/SIDA sau diabet, dacă sunteti însarcinată sau dacă încă alăptaţ
* informaţi-vă despre masurile suplimentare de protecţie care sunt necesare în cazul în care calătoriţi cu copii.

Vaccinurile, care nu sunt incluse în PNI, se pot administra în centrele medicale private din Republica Moldova, unde sunt prestate servicii de imunizări contracost.

Centre medicale private de vaccinare în Republica Moldova:

Mun. Chişinău:   1. ”Imuno+”, str. Alba-Iulia, 87, tel. (022) 60-52-20;

”Imuno+”, str. Independenţei, 34/1, tel. (022) 66-49-09;
”Imuno+”, bd. Moscovei, 5, tel. (022) 44-50-20;
”MedExpert”, str. Gh. Asachi, 42, tel.(022) 81-11-81;

 

Mun. Bălţi: 1. str. Ştefan cel Mare, 26, tel. (0231) 6-06-49.

Recomandările Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)

Poliomielita:  OMS recomandă vaccinarea călătorilor care pleacă în ţările afectate de poliomielită, precum: Afganistan, Madagascar, Pakistan, Nigeria, Laos, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Somalia, Siria şi Ucraina. Vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau în cazuri extreme cu câteva zile înaintea călătoriei. Înscrierea despre vaccinare va fi făcută în carnetul/format al OMS conform IHR 2005 şi va însoţi celelalte documente de călătorie.

Encefalita japoneză: vaccinul trebuie administrat persoanelor, care călătoresc mai mult de 3 luni în Asia rurală în sezonul de vară şi toamnă.

Alte imunizări sunt recomandate în funcţie de zona în care vă deplasaţi, perioada de aflare/şedere acolo, precum şi de scopul călătoriei.

Malaria: în situaţia în care preconizaţi să vizitaţi ţări endemice la malarie, vă recomandăm să anuntaţi medicul de familie sau medicul infecţionist, pentru a vă consulta despre modul de prevenire a acestei boli periculoase.  Zonele cu risc mare de îmbolnăvire sunt America Centrala şi de Sud, Haiti, Republica Dominicană, Africa, India, Asia de Est şi de Sud – Est, Orientul Mijlociu şi numeroase insule din Pacificul de Sud. În funcţie de tipul de malarie, specifică pentru regiunea pe care intenţionaţi s-o vizitaţi, va trebui să luaţi anumite medicamente în scop preventiv. Chimioprofilaxia anti-malarică va fi administrată în conformitate cu prevederile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 Recomandările de călătorie pentru cei care participă la Jocurile Olimpice şi Paraolimpice sunt aceleaşi ca şi pentru cei care se intorc din toate zonele cunoscute pentru transmiterea virusului Zika. Sportivii vor trebui să respecte aceleaşi precauţii ca şi cele recomandate turiştilor.

Pentru conformitate, originalul poate fi accesat la http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2016/zika-third-ec/en/

Serviciul de presă şi relaţiii cu publicul

022574700

Pentru mai multe detalii,

apelaţi la tel.022574569; 022574503

Comments on 'Informaţii privind vaccinarea călătorilor' (0)

Comments are closed.