„Inspiră cunoștințe” – este genericul Zilei Mondială a bolii pulmonare obstructive cronice din16 noiembrie 2016

Posted on 14/11/2016 in Comunicat de presă by admin

Această zi este marcată prin decizia Inițiativei globale pentru Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății și grupuri de pacienți cu BPOC. Scopul campaniei este sensibilizarea asupra maladiei BPOC și îmbunătățirea îngrijirii bolnavilor.

14.11.16

La organizarea activităților de Ziua Mondială a BPOC participă personalul medical, educatori și voluntari, care tind la reducerea poverii cauzate de BPOC, considerată o boală a civilizației în virtutea agravării factorilor de mediu, comportamentali etc.
BPOC este abrevierea de la Boala pulmonară obstructivă cronică. ,,Cronică” înseamnă că durează toată viaţa; ,,Obstructiv” înseamnă că circulaţia firească a aerului este parţial blocată din cauza îngustării căilor aeriene.
Prin termenul generic utilizat BPOC, se descriu boli pulmonare cronice, care determină limitări în fluxul de aer pulmonar, însă aceasta este încă insuficient diagnosticată şi pune în pericol viața pacienților ce suferă de această maladie.
Printre factorii de risc principali ai bolii se numără fumatul, poluarea aerului din interior (gătit și încălzit prin utilizarea biomasei etc.), poluarea aerului exterior, pulberii profesionali și substanțele chimice degajate (vapori, iritante, fum).
BPOC nu este o boală contagioasă, de care suferă exclusiv adulţii – dintre care cei mai mulţi au fost sau sunt fumători. Se estimează că, orice tip de fumat, chiar şi cel pasiv – inhalarea fumului de ţigară de către o persoană nefumătoare, poate genera BPOC. Alți factori de risc sunt: aerul poluat din locuințe cauzat de aragaz sau de sobe; condiţii nocive de muncă cu degajări excesive de fum, praf etc. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS):

* 65 de milioane de oameni au boala pulmonară obstructivă cronică în formă moderată până la severă;
* peste 3 milioane au decedat din cauza BPOC în 2012;
* creșterea consumului de tutun în rândul femeilor face ca BPOC să afecteze la fel şi bărbații, și femeile;
* diagnosticate mai frecvent cu BPOC sunt persoanele cu vârsta de 55-60 de ani; posibil ca boala să debuteze în jurul vârstei de 30-40 de ani, însă având o evoluție lentă, progresivă, simptomele se fac mai pronunțate abia după 10-20 de ani;
* datorită poluării mai intense a atmosferei, frecvența BPOC este mai sporită în oraș.
În funcție de stadiul bolii, simptomele se pot manifesta diferit, prin tuse cronică, dispnee la efort fizic, tuse productivă însoțită de expectorație de spută, pierdere în greutate, stare de oboseală și slăbiciune, treziri nocturne frecvente ca urmare a lipsei de aer, umflarea gleznelor. Primele simptome ale bolii pot trece neobservate, fiind neglijate astfel de multe persoane, însă BPOC progresează treptat, începând cu episoade de tuse, evoluează până la tulburări grave de respirație, cu sau fără tuse cronică productivă (cu secreții).
OMS  direcționează activitățile ce țin de BPOC ca o parte a eforturilor generale pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile,  care are drept scop: sensibilizarea cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea unor medii mai sănătoase, în special pentru grupurile de populație sărace și defavorizate; reducerea factorilor de risc, cum ar fi consumul de tutun, alimentația nesănătoasă și lipsa activității fizice, etc.

Măsuri imediate pentru prevenirea bolii pulmonare obstructive cronice țin de:

* Renunțarea la fumat este singura măsură prin carescăderea funcției pulmonare poate fi încetinită.
* Evitarea factoriilor declanșatori, cum ar fi: factorii poluanți de mediu – praf, fum, substanțe toxice, aerul rece sau umed, alergenii. Vaccinați-vă împotriva gripei pentru a proteja organismul de posibile complicații ale gripei, cum ar fi pneumonia.
* Consultarea periodic a medicului, de 2 ori pe an.
* Menținerea unui regim de viață activ, ce implică exerciții fizice regulate și o alimentație sănătoasă.
* Evitarea stresului.

Serviciul de presă și relații cu publicul
022 574 700

Pentru mai multe informaţii,
apelaţi la tel.: 022574683; 022572201; 022572251; 022572319

Comments on '„Inspiră cunoștințe” – este genericul Zilei Mondială a bolii pulmonare obstructive cronice din16 noiembrie 2016' (0)

Comments are closed.