La 10 septembrie 2018 este marcată Ziua Mondială de prevenire a suicidului: ”Să ne unim în efortul de prevenție a suicidului!”

Posted on 07/09/2018 in Comunicat de presă by admin

Anul 2018 este primul an în care Ziua Mondială de Prevenție a Suicidului se desfășoară sub îndemnul: ”Să ne unim în efortul de prevenție a suicidului!” care va fi păstrat și pentru marcarea Zilelor Mondiale de Prevenție a Suicidului în următorii ani – 2019 și 2020.

Asociația Internațională de Prevenție a Suicidului (IASP) a ales acest mesaj pentru a sublinia cel mai important lucru într-o prevenție a suicidului – globală și eficientă – colaborarea. Cu toții trebuie să contribuim și împreună să putem face față provocărilor ce țin de comportamentul suicidal în societatea actuală.

Suicidul este a 15-a  din primele 20 de cauze de mortalitate, la nivel global, la toate vârstele, provocând anual peste 800 mii de decese  –  o moarte la fiecare 40 secunde, sau 1,4% din totalul deceselor, cu o rată globală de 11,4  cazuri la 100 000 populație, inclusiv 15,0 la bărbați, 8,0 la femei.

În multe țări europene sinuciderea este principala cauză a decesului la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Și în Republica Moldova, în anul 2017 au fost înregistrate 506 de cazuri de suicid față de 546 în 2016, dintre care, respectiv câte 16 și 20 cazuri printre copii cu vârstă de 17 ani.

 

Din aceste considerente prevenția suicidului constituie o provocare universală la nivel global. Se estimează că, cu fiecare persoană decedată prin suicid, cca. 135 de oameni (rude, cunoscuți, etc.) trăiesc o suferință intensă sau sunt afectați într-un fel.  Anual, fiind afectați în jurul a 108 mil de comportamentul suicidal care implică suicidul, ideea suicidală și tentativa de suicid, alte 25 de persoane la numai un caz de suicid au avut o tentativă de suicid, iar mulți alții – gânduri serioase de suicid. Deoarece fiecare viață pierdută reprezintă partenerul cuiva, copilul, părintele, prietenul sau colegul, acest fenomen nu ne poate lăsa indiferenți fiind necesară implicarea.

Studiile în domeniu denotă că fenomenul suicidal este rezultatul confluenței mai multor factori de risc: genetici, psihologici, sociali, culturali  etc. În unele cazuri fiind provocate de traume sau pierderi pe care le suportă persoanele afectate. În ansamblu, oamenii care își iau propria viață reprezintă un grup heterogen, cu factori cauzali unici, complecşi și variați. Actualmente, heterogenitatea menționată reprezintă o provocare pentru experții în domeniu, ultimii considerând că ar putea fi eliminată prin adoptarea unei abordări multilaterale și coeziune în prevenția fenomenului suicidal. Astfel, prevenția suicidului este posibilă și fiecare însuși reprezintă un om cheie în acest proces de prevenție! Fiecare poate face o diferență – ca membru al societății, ca și copil, părinte, prieten, coleg sau vecin. Sunt multe lucruri pe care le poate face fiecare zi de zi, precum și de Ziua Mondială de prevenție a suicidului, pentru a preveni comportamentul suicidal. Puteți trage un semnal de alarmă referitor la această problemă, să te educi pe tine și pe alții cu privire la cauzele și semnalele de alarmă ale suicidului, să arăți compasiune și să iți pese de cei care sunt în suferință în comunitatea ta, să pui sub semnul întrebării stigma asociată suicidului, comportamentului suicidal și problemelor de sănătate mintală, să-ți împărtășești propriile experiențe în depășirea fenomenului suicidal.

 

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'La 10 septembrie 2018 este marcată Ziua Mondială de prevenire a suicidului: ”Să ne unim în efortul de prevenție a suicidului!”' (0)

Comments are closed.