La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos.”

Posted on 06/11/2017 in Comunicat de presă by admin

 

Diabetul este a noua cauză principală de mortalitate la femei la nivel global, cauzând anual 2,1 milioane de decese. Peste 199 de milioane de femei sunt diagnosticate cu diabet zaharat și se estimează că acest număr va crește la 313 milioane până în 2040. Rolul gender influențează vulnerabilitatea femeilor, afectează accesul lor la serviciile de sănătate și comportamentul lor față de sănătate, amplifică impactul diabetului asupra lor şi a copiilor. În anul 2013, 79 000 de copii au dezvoltat diabet zaharat de tip 1, 21 milioane de nou-născuţi sunt afectaţi la naştere de diabet zaharat matern (preexistent sau din timpul sarcinii).

În anul 2016 în Republica Moldova,  96 651 de persoane erau diagnosticate cu diabet zaharat. Prevalenţa a constituit în 2016 – 273,2 la 10 mii locuitori, respectiv în 2015- 254,3 la 10 mii locuitori. Incidenţa prin diabet zaharat a constituit în 2016 – 30,1 la 100 mii locuitori, în 2015 – 29,2 la 100 mii locuitori. Mortalitatea populației prin diabet zaharat se menține la aceleași valori pe parcursul anilor 2015 și 2016 – 11,5 la 100 mii locuitori.

Ca rezultat al condițiilor socio-economice, fetele și femeile cu diabet zaharat întâmpină  bariere în prevenţia eficientă a diabetului, depistarea lui precoce, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea, în special în țările în curs de dezvoltare. Inegalitățile socio-economice expun femeile la principalii factori de risc ai diabetului zaharat, inclusiv dieta și alimentația necorespunzătoare, inactivitatea fizică, consumul de tutun și consumul nociv de alcool.

Două din fiecare cinci femei cu diabet zaharat sunt de vârstă reproductivă, reprezentând peste 60 de milioane de femei din întreaga lume. Femeile cu diabet zaharat au mai multe dificultăți de concepere. Fără planificare înainte de concepere, diabetul de tip 1 și de tip 2 pot genera un risc semnificativ de mortalitate și morbiditate maternă și infantilă. Aproximativ una din șapte nașteri este afectată de diabetul gestațional, ceea ce este o amenințare severă și la adresa sănătății materne și a copilului. Multe femei cu diabet gestațional prezintă complicații legate de sarcină, inclusiv hipertensiune arterială, copii cu greutate mare la naștere. Femeile cu diabet zaharat de tip 2 sunt de aproape zece ori mai susceptibile de a avea boală cardiacă coronariană decât femeile fără afecțiune, iar de tip 1 prezintă un risc crescut de avort spontan sau de naştere a unui copil cu malformații.

Femeile însărcinate solicită acces îmbunătățit la screening, îngrijire și educație pentru a realiza rezultate posibile de sănătate pentru mamă și copil. Jumătate din toate cazurile de hiperglicemie în timpul sarcinii apar la femeile cu vârsta sub 30 de ani, majoritatea din țări cu venituri mici și medii, unde accesul la îngrijirea maternă este adesea limitat. Aproximativ jumătate dintre femeile cu antecedente de diabet gestațional continuă să dezvolte diabet zaharat de tip 2 în decurs de cinci până la zece ani de la naștere.

Stigmatizarea și discriminarea pentru fetele și femeile cu diabet zaharat poartă o dublă povară din cauza sănătăţii lor precare și a inegalităților proprii societăților dominate de bărbați, ceea ce le poate descuraja să apeleze la diagnostic și tratament, le împiedică să reuşească în prevenţia bolii.

„Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos” – acest slogan generic al actualei Zile Mondiale a Diabetului orientează sistemele de sănătate spre o abordare-ţintă, adecvată, acentuat pe  nevoile și prioritățile specifice femeilor cu diabet zaharat, cărora trebuie să li se asigure accesul la medicamente și tehnologii esențiale pentru diabet; la educația pentru auto-management și la informația necesară pentru a obține rezultate optime de tratare; la servicii de planificare a perioadelor de preconcepție pentru a reduce riscul în timpul sarcinii; la activitate fizică pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Femeile și fetele sunt persoanele-cheie în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a-și îmbunătăți sănătatea și bunăstarea viitoarei generații.

Strategiile de prevenire a diabetului zaharat de tip 2 trebuie să se concentreze asupra sănătății materne, a alimentației și a altor comportamente de sănătate înainte și în timpul sarcinii, precum și a alimentației copiilor, inclusiv celor mici. Vizitele de îngrijire antenatală în timpul sarcinii trebuie direcționate spre promovarea sănătății la femeile tinere și depistarea precoce a diabetului zaharat și a diabetului gestațional.

Screening-ul pentru diabet și diabetul gestațional ar trebui să fie integrat în alte intervenții și servicii de sănătate maternă la nivel de asistență medicală primară, pentru a asigura detectarea precoce, o mai bună îngrijire a femeilor și reducerea mortalității materne. Aceste acţiuni se cer realizate imperativ în conformitate cu Obiectivul Global nr. 3 al Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030Sănătate şi bunăstare – Asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă.

 

Notă *Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an la 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul OMS, de către toate asociaţiile membre a IDF, furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre această maladie necruțătoare – diabetul.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul  022 574 700

Pentru informaţii suplimentare apelați la tel.:022574683; 022574655; 022205537 067262010; 069014957; 069257990; 069645210

Comments on 'La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos.”' (0)

Comments are closed.