La 15 octombrie este marcată Ziua Internațională a spălatului pe mâini

Posted on 15/10/2018 in Comunicat de presă by admin

Ziua Internațională a spălatului pe mâini este dedicată sensibilizării și conștientizării importanței spălării pe mâini cu săpun, constituind una din cele mai eficiente și mai accesibile modalități pentru prevenirea multor boli. Marcarea acestui eveniment oferă oportunitatea de a promova și conştientiza necesitatea și eficiența spălării mâinilor cu săpun, constituind și o bună ocazie pentru acțiuni de promovare la nivel național, local și global.

Tema Zilei Internaționale a spălatului pe mâini din anul curent se axează pe legătura dintre spălarea pe mâini și alimente, inclusiv igiena alimentară și nutriție. Fără îndoială, spălarea mâinilor este o componentă importantă a siguranței  alimentelor, prevenirii bolilor, susținerii copiilor pentru a deveni sănătoși și puternici, iar sloganul „Mâinile curate – o rețetă pentru sănătate !” ne îndeamnă pe toți să facem spălarea pe  mâini parte componentă a fiecărei mese. Tradițional, spălarea mâinilor cu săpun constituie o componentă importantă a igienei produselor alimentare – set de practici de igienă, care mențin alimentele în siguranță și previn toxiinfecții și intoxicații alimentare, boli diareice acute etc., de rând cu alte aspecte importante ale igienei produselor alimentare – curățarea ustensilelor și a recipientelor, păstrarea și reîncălzirea optimă a alimentelor, a apei fierbinți și a laptelui atunci când este necesar, precum și gătitul.

Se estimează că până la 70% dintre cazurile de diaree pot fi asociate cu igiena alimentară precară; bolile asociate cu alimentația umană constituie una din cauzele majore ale decesului în medii cu venituri scăzute, în special, în rândul copiilor sub 5 ani; contaminarea alimentelor poate duce la o gamă largă de boli și focare. Relevant că activitățile de promovare a igienei denotă o îmbunătățire semnificativă  a comportamentelor de igienă alimentară, inclusiv o contaminare redusă a alimentelor.

Spălarea mâinilor cu săpun se considerată a fi o intervenție sensibilă pentru  îmbunătățirea nutriției, influențând-o indirect – înainte de mâncare, previne bolile diareice, care contribuie la decesele multor copii sub cinci ani prin limitarea abilității organismului de a absorbi substanțele nutritive din alimente.

Rețineți! Mâinile sunt principalii purtători ai germenilor care cauzează boli. Pentru spălarea corectă, eficientă și adecvată a mâinilor trebuie să fie practicată în mod consecvent, temeinic prin efectuarea următorilor pași:

  1. Udați-vă mâinile cu apă.
  2. Dați cu săpun spatele mâinilor, încheieturilor, aplicați spălatul spațiului dintre degete şi de sub unghii.
  3. Se curăță timp de cel puțin 20 de secunde.
  4. Clătiți mâinile cu apă.
  5. Uscați-vă mâinile cu un prosop de hârtie, care ulterior îl aruncați.

Important! Specialiștii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini după utilizarea toaletei; înainte de mâncare; înainte să începem să gătim; când intrăm în casă; după schimbarea scutecelor la un copil; după utilizarea transportului în comun; după ce ne-am jucat cu animalele de companie; după vizitarea unui bolnav; înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact; după manipularea gunoiului; după ce suflați nasul, tușiți sau strănutați; după utilizarea tastaturii, a altor dispozitive și accesorii electronice și ori de câte ori sunt mâinile murdare.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru mai multe detalii apelați la tel.: 022 574-683, 022 574-538

Comments on 'La 15 octombrie este marcată Ziua Internațională a spălatului pe mâini' (0)

Comments are closed.