La 21 mai 2017 este marcată Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA

Posted on 18/05/2017 in Comunicat de presă by admin

Ziua Internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, numita și „Ziua Lumânărilor Aprinse”, se marchează începând cu anul 1983 în a treia duminică a lunii mai în peste 115 tari, în care se organizează comemorări pentru viețile pierdute și acțiuni de sensibilizare a societăţii asupra problemei HIV/SIDA, infecţie care îi priveşte pe toţi şi pe fiecare în parte, şi care în lipsa unui control poate provoca sărăcie și decese.

Pe 21 mai 2017, în Republica Moldova, Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA va fi marcată având sloganul „Sa învingem SIDA împreună!” printro serie de acţiuni în scop de sporire a nivelului de informare a populației generale, în special în rândul tinerilor despre maladia HIV/SIDA, nivelului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV, extinderea accesului la servicii de profilaxie, testare, tratament, îngrijire și suport social pentru persoanele care trăiesc cu HIV.

Conform datelor UNAIDS, în lume sunt infectate cu HIV 78 de milioane persoane și de la începutul epidemiei 35 milioane au decedat de boli asociate SIDA. Concomitent, e de menționat că 17 milioane persoane seropozitive au acces la terapie antiretrovirală, comparativ cu 7,5 milioane în 2010, iar decesele legate de SIDA s-au redus cu 26%.

În Republica Moldova, la sfârșitul anului 2016, au fost diagnosticate și înregistrate în total 11 016 cazuri de HIV/SIDA, infecția afectând persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu extinderea în toate teritoriile. În scopul minimizării consecințelor epidemiei HIV prin reducerea transmiterii, în special în populațiile cheie, precum și a mortalității asociate cu HIV, în republică se implementează al 6-lea Program naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020.

Ministerul Sănătăţii, instituţiile de sănătate în comun cu autorităţile publice şi societatea civilă, realizează activităţi de prevenire, educare, comunicare, tratament, îngrijiri şi suport. Persoanele care trăiesc cu HIV au acces la servicii de asistenţă medicală, socială și li se oferă tratament antiretroviral. În scopul reducerii transmiterii infecţiei cu HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală, se implementează activități de reducere a riscurilor în rândul populațiilor cheie, inclusiv: pentru UDI (utilizatorii de droguri intravenos) în 30 localități în sectorul civil și în 18 penitenciare, pentru lucrătoarele sexului comercial în 9 localități și pentru comunitatea LGBT în 2 localități. În situaţia epidemică creată, activităţile de prevenire sunt prioritizate pe reducerea transmiterii infecţiei cu HIV din populaţiile cheie în populaţia generală.

Reamintim că prin eforturile comune ale membrilor și partenerilor din regiuni, cu suportul financiar al Fondului Global, UNAIDS Moldova și Ambasadei Suediei în Republica Moldova, în perioada 01-30 mai se desfășoară campania socială „Sa învingem SIDA împreună!”, organizată cu ocazia Zilei Internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA.

 

 

Serviciul de presă și relații cu publicul

022574700

Pentru mai multe detalii,

apelați la tel.: 022725274; 022574503; 022926950

 

Comments on 'La 21 mai 2017 este marcată Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA' (0)

Comments are closed.