La 25 aprilie 2018 este marcată Ziua Mondială de combatere a malariei cu genericul ”Pregătiți pentru a combate malaria”

Posted on 21/04/2018 in Comunicat de presă by admin

Ziua Mondială de combatere a malariei a fost instituită de către statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 2007 şi este marcată anual – la 25 aprilie. În acest an evenimentul coincide cu lansarea și desfășurarea unor evenimente dedicate jubileului de 70 de ani de la fondarea OMS și se desfăşoară cu genericul “Pregătiți pentru a combate malaria”, aducându-se astfel un omagiu energiei și efortului comunității globale de luptători împotriva malariei, și dorinței lor de a se uni pentru scopul comun  – de a avea o lume liberă de malarie.

În continuare, aproximativ jumătate din populația lumii este supusă pericolului de îmbolnăvire cu malarie. Pe teritorii imense ale Africii şi Americii de Sud, Orientului Mijlociu, a sub-continentului indian, Asiei de Sud și Oceaniei există zone endemice în care malaria provoacă un enorm prejudiciu social şi economic. După o perioadă de progres fără precedent în lupta globală împotriva malariei, acesta vădit a stagnat – concluzie făcută în ultimul “Raport Mondial privind Malaria”.

În anul 2016 au fost înregistrate aproximativ 216 mil. de cazuri noi de malarie în 91 de țări ale lumii, constituind o creștere cu aproximativ 5 milioane față de anul 2015, revenind astfel la datele privind situația din anul 2012. “Dacă nu se vor lua măsuri urgente astăzi, obiectivele globale pentru combaterea malariei, stabilite pentru  anul 2020, nu vor fi atinse”, se accentuează în raportul menționat.

Eforturile globale, întreprinse în vederea controlului și eliminării malariei, au contribuit în perioada anilor 2010 – 2015 la reducerea ratei de incidenţă prin malarie la nivel global cu 21%. În aceeaşi perioadă rata de mortalitate a fost redusă cu 29%. În 2017, pentru prima data din momentul lansării Fondului Global (2005), a fost înregistrată absența completă a cazurilor indigene de malarie în regiunea europeană a OMS. Aceste succese se datorează utilizării testelor diagnostice şi de administrare a tratamentului prin terapii combinate, folosirii în masă a plaselor – antimoschit și prelucrării încăperilor cu insecticide reziduale, și astfel salvate fiind 3,3 mil. de vieți omenești, inclusiv 3 mil. copii.

În anul 2016, volumul investițiilor globale, alocate de către guvernele țărilor endemice și a partenerilor internaționali pentru controlul și eliminarea malariei, a fost estimat la 2,7 miliarde $. Mai mult de jumătate (57%) de resurse au fost distribuite prin Fondul Global ”TB, SIDA și Malaria”.

În Republica Moldova malaria a fost lichidată ca boală indigenă, însă se înregistrează anual cazuri de boală de import –  2 în 2016 și 12 în 2017.

Prin semnificaţia sa Ziua Mondială de combatere a malariei încurajează angajamentele guvernelor în protejarea sănătăţii prin eforturi de eliminare a pericolului acestei maladii, fiind acordată o atenție sporită populației care migrează în zonele endemice la malarie.

 Simptomele malariei: În stadiile precoce, ele se manifestă similar cu ale altor infecții bacteriene sau virale prin febra, frisoane, cefalee, transpirațiiasteniegrețuri și vărsături. 

 

 

Important că fiecare persoană să cunoască aspecte generale privind malaria și măsurile de prevenire, precum:

  • malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi;
  • locuitorii din regiunea europeană care călătoresc în țările endemice la malarie necesită administrarea unui tratament profilactic obligatoriu;
  • manifestările clinice, caracteristice malariei, pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică, şi în decurs de până la doi ani după părăsirea acesteia;
  • boala poate fi prevenită şi tratată;
  • în caz de apariție a primelor semne de boală – adresarea după asistență medicală este vitală.

 

Serviciu de informare și comunicare cu mass media   022574700

Pentru mai multă informație  apelați la tel.: 022574632; 022574503

 

Comments on 'La 25 aprilie 2018 este marcată Ziua Mondială de combatere a malariei cu genericul ”Pregătiți pentru a combate malaria”' (0)

Comments are closed.