La 26 iunie 2018 este marcată Ziua Internațională de luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri

Posted on 22/06/2018 in Comunicat de presă by admin

Consumul și traficul ilicit de droguri reprezintă una din șirul problemelor majore ale societății, ce continuă să creeze enorme prejudicii sănătății și bunăstării oamenilor. Acest fenomen la nivel mondial este dinamic, influențat de multipli factori sociali și economici, cum ar fi: globalizarea, migrarea intensă a persoanelor, a bunurilor, capitalurilor, dezvoltarea de tehnologii informaționale și de comunicații moderne – determină noi provocări în propagarea și răspândirea acestui fenomen,  iar măsurile întreprinse de state și organismele internaționale de profil încă nu au reușit în stoparea expansiunii sau izolarea lui la nivelul unei regiuni geografice sau stat. În acest context, la 7 decembrie 1987, Adunarea Generală a ONU a decis ca ziua de 26 iunie să fie marcată anual ca Zi Internațională de luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri.

Similar anilor precedenți, tema evenimentului pentru anul curent va fi: Ascultă primul”, campania de informare constituind un prilej de inițiere a sporirii sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri –  investiție efectivă în bunăstarea copiilor și tinerilor, a familiilor și comunităților din care fac parte aceștia – deoarece ascultarea doleanțelor copiilor și a tinerilor este primul pas pentru ai ajuta să crească sănătoși și în siguranță, iar acțiunile de informare, educare și comunicare (IEC)  trebuie să se axeze pe importanța unei atitudini vigilente și responsabile din partea adulților: părinți, educatori, personal din serviciile preventive, decidenți care vor încuraja copiii și tinerii din comunități să stea departe de droguri.

            Conform statisticilor se estimează, că: peste 92 de milioane de persoane cu vârsta de 15-64 de ani din Uniunea Europeană au încercat droguri într-un moment al vieții;  mai frecvent printre bărbați (56,0 mil) față de femei (36,3 mil); canabisul  fiind drogul cel mai des  utilizat – 53,5 mil bărbați și 34,3 mil femei; mult mai scăzut, de-a lungul vieții, fiind consumul cocainei -11,8 mil bărbați și 5,2 mil femei; MDMA, Ecstasy – 9,0 mil bărbați și 4,5 mil femei și de amfetamine – 8,0 mil bărbați și 4,0 mil de femei; consumul de droguri este una din cauzele majore a mortalității evitabile în rândul tinerilor, atât direct – prin supradoză (decese induse de droguri), cât și indirect – prin boli, accidente, violență și suicid asociate consumului de droguri.

Studiilor referitoare cohortelor de consumatori de droguri denotă rate de mortalitate cuprinse în intervalul 1-2% pe an, iar în Europa mor în fiecare an între 10.000 și 20.000 de consumatori de opiacee.

Îngrijorător că în Republica Moldova în ultimii ani situația prin narcomanie se agravează. Comparativ cu anul 2016, în anul 2017 a sporit incidența  de la 17,0 până la 25,1 cazuri la 100 mii populație, și  prevalența – de la 317 până la 328,3 cazuri la 100 mii populație.

Și mai grav! Rezultatele Studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară din republică (HBSC, 2014) denotă că: cca 4,9% dintre respondenți au indicat că au consumat droguri (marijuana, hașiș, iarbă, etc.) în decursul vieții, inclusiv 1,4% în decursul ultimei luni; băieții, de 3 ori mai frecvent decât fetele, au relatat încercarea canabisului în decursul vieții (7,5% și 2,5%) și de cca 5 ori mai frecvent în decursul ultimei luni (2,4% și 0,5%); rata elevilor care au consumat canabis, cel puțin o dată în viață crește odată cu vârsta constituind următoarele cifre: 0,6% la11 ani; 1,7% la13 ani; 5,7% la15 ani și 11,3% la 17 ani.

Consumul de droguri reprezintă un factor ce contribuie la povara globală a bolilor,  se asociază cu problemele de sănătate acute și cronice agravate de diverși factori, precum proprietățile substanțelor, calea de administrare, vulnerabilitatea persoanei inclusiv contextul social al consumului de droguri. Problemele de sănătate cronice țin de dependență și bolile infecțioase asociate consumului de droguri, iar  cele acute, foarte diverse și frecvent întâlnite o reprezintă supradozarea și consecințele ei. Impactul consumului de droguri manifest poate fi observat în cazurile de HIV, hepatită și tuberculoză, dereglărilor dezvoltării psihologice și emoționale, în special la tineri, precum și riscul iminent al dependenței care afectează și subminează relațiile interpersonale, deteriorează viața familială, ruinează oportunitățile de educație, instruire și angajare cu impact în comunități, sistemul judecătoresc penal și, per ansamblu, în societate. În plus, Raportul global pentru  2017 indică și alt fenomen îngrijorător, precum tangența consumului de droguri la criminalitate și terorism – percepute drept o obstrucție îngrijorătoare pentru realizarea agendei pentru dezvoltare durabilă către 2030, în special a obiectivului 3 privind sănătatea și a obiectivului 16 privind societățile pașnice.

În special trebuie de menționat că tânăra generație în mod deosebit este expusă riscului de utilizare a drogurilor, deoarece se află în perioada de formare a modelelor de comportament, tinerii fiind influențați de colegi și modelele lor. Totuși, perioada aceasta este importantă și prin faptul că comportamentele tinerilor pot fi influențate și în beneficiul sănătății lor pe termen lung.

Există o mulțime de motive pentru care oamenii consumă droguri – unii pentru a scăpa de probleme, alții din curiozitate, fiind plictisiți sau dorind doar să se simtă bine; în alte situații pot fi presați pentru „a se potrivi” cu un anumit anturaj; să demonstreze revoltă sau să atragă atenția, iar consumatorii de droguri provin din toate categoriile sociale – de ambele sexe, tineri și bătrâni, bogați și săraci, angajați și șomeri, de la oraș, de la sat – nu contează. Consumul de droguri și consecințele teribile îi pot afecta pe oricine.

Dezvoltarea și implementarea unor intervenții eficace, bazate pe dovezi, la problemele asociate consumului de droguri reprezintă o preocupare importantă a politicilor europene și implică mai multe măsuri.

Metodele de prevenire și de intervenție timpurie au ca scop prevenirea consumului de droguri și a problemelor asociate, în timp ce tratamentul, care implică atât abordări psihosociale cât și farmacologice, reprezintă principalul răspuns la problema dependenței.

Consumul substanțelor stupefiante și psihotrope este un fenomen complex cu o serie de riscuri inter-conexe pentru cetățeni și societate. În abordarea problemei consumului de droguri Republica Moldova se ghidează de conceptul Organizației Mondiale a Sănătății „Sănătate pentru toți în secolul al 21-lea”, conform căruia consumul de droguri este o problemă ce periclitează sănătatea publică care ar putea împiedica dezvoltarea sănătoasă a cetățenilor și a societății în ansamblu.

Notă: În Republica Moldova, în scopul reducerii consumul tuturor tipurilor de droguri și/sau diminuării riscului potențial și daunele care pot apărea în viața cetățenilor și a societății, actualmente în curs de implementare este Strategia națională antidrog pe anii 2011-2018.

Însă problema drogurilor este una globală, care necesită abordare în context transnațional, urmând ca eforturile naționale de combatere a fenomenului să fie încadrate și coordonate cu activitățile realizate pe plan internațional, inclusiv în domeniul sănătății   fiind oportună întreprinderea acțiunilor de reducere a riscului de sănătate asociate consumului de droguri, inclusiv prin acțiuni de informare, prevenire și control al comerțului cu precursorii, pentru a exclude scoaterea lor din circuitul legal pentru fabricarea ilegală a drogurilor sintetice.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media Tel: 022574700

Pentru mai multă informație,   apelați la tel.: 022574683; 022294091

Comments on 'La 26 iunie 2018 este marcată Ziua Internațională de luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri' (0)

Comments are closed.