La 28 septembrie este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva Rabiei

Posted by admin

Images-_03-modificaPrin decizia Alianței Mondiale pentru Controlul Rabiei din 2007, Ziua Mondială de luptă împotriva Rabiei a devenit un eveniment marcat în întreaga lume, la 28 septembrie. Obiectivul primordial este de a crește gradul de conștientizare a poverii rabiei și de a reuni partenerii în scopul intensificării eforturilor de prevenire și control al bolii, care poate fi în ansamblu prevenită în 100% de cazuri.

În acest an, această zi se desfăşoară cu genericul: ,,Rabia: Distribuiți mesajul. Salvează o viață”, scopul fiind de a accentua importanța educației și conștientizării prevenirii rabiei, atât la nivel național pentru a atinge obiectivul – “zero decese prin rabie către anul 2030”, cât și la nivel comunitar – informarea despre vaccinarea animalelor domestice, tratamentul profilactic al rănilor și leziunilor provocate în urma mușcăturii; educarea copiilor privind comportamentul corect în raport cu animalele din curte.

Se estimează că la nivel global: rabia se întâlnește în peste 150 de țări de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii; câinii fiind principala sursă de infecție, constituie până la 99% din toate cazurile de rabie la om; 95% din totalul de decese se înregistrează în unele regiuni din Asia și Africa; 40% dintre persoanele mușcate de animale suspecte sunt copii sub vârsta de 15 ani; peste 15 milioane de oameni în lume primesc un tratament profilactic post-expunere, pentru a preveni sute de mii de decese de rabie, anual.

Pentru a dezvolta o strategie comună de reducere la zero a mortalității cauzate de rabie, către anul 2030, Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură și Alianța Globală împotriva Rabiei, au stabilit parteneriatul „United Against Rabies”.

În Republica Moldova, cazurile de îmbolnăvire a populației prin rabie sunt destul de rare (în perioada 2003-2017 -1 caz), însă aceasta rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică, condiționată de situația epizootologică nefavorabilă. Anual, în ultimii 5 ani, boala afectează cca 150 de animale din toate teritoriile administrative.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media:  022 574-580

Pentru mai multe detalii, apelați la tel.: 022 574-702