La 29 mai 2018 a fost dat startul acțiunilor de comunicare, dedicate Zilei Mondiale fără Tutun marcată la 31 mai cu genericul “Tutunul frânge inimi”

Posted on 31/05/2018 in Comunicat de presă by admin

antitutun

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, urmare consumului de tutun anual decedează peste 7 milioane de oameni în întreaga lume. În Republica Moldova, din această cauză crește incidența bolilor non-transmisibile – cardiovasculare, cerebrovasculare, cancerul pulmonar, bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC) inclusiv sporind incidența cancerului de 1,4 ori numai în ultimii 10 ani.

Pentru combaterea daunei fumatului în  ultimii ani în Republica Moldova au fost întreprinse un șir de măsuri pentru reducerea consumului de tutun și conștientizarea privind efectele dramatice pe care fumatul le are asupra sănătății, totodată fiind îndemnată populația să renunțe la fumat, astfel fiind asigurată protejarea familiei, copiilor și mediului în care locuiesc de daunele pe care le aduce fumul de tutun, și, totodată, să refere organelor abilitate în cazurile în care le sunt lezate drepturile în locurile publice, să fie mai responsabili de propria sănătate.

În acest context, conform unui plan de acțiuni, aprobat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun – 31 mai 2018, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au organizat și desfășurat la 29 mai curent în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din mun. Chișinău mai multe activități de comunicare și informare privind riscul consumului de tutun.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, Șeful Biroului de Țară al Organizației Mondiale a Sănătății, în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic și șeful Direcției Generale Resurse Umane a Ministerului Afacerilor Interne, Anatolie Dănilă, au prezentat acțiunile și măsurile întreprinse pentru reducerea consumului de tutun și conștientizarea privind efectele dramatice pe care fumatul le are asupra sănătății.

În cadrul evenimentului a fost organizată o expoziție de desene și postere a copiilor la tematica antitutun. Copii care au participat activ la aceste activități, au fost premiați cu diplome de participare și cadouri. Alte acțiuni de comunicare au inclus:  repartizarea materialelor informaționale privind riscurile fumatului asupra sănătății și beneficiile renunțării la fumat. Tinerii medici rezidenți în sănătate publică au informat spectatorii despre efectele fumatului asupra sănătății inimii. Antrenorii unui club sportiv i-au provocat pe cei prezenți la un master-class de fitness, cu exerciții fizice benefice fortificării sănătății inimii.

De menționat, că activitățile au fost organizate cu suportul biroului de țară a Organizației Mondiale a Sănătății.

antitutun2 antitut1

 Rețineți! Pentru a solicita ajutor în renunțarea la fumat cetățenii pot apela Linia verde la numărul de telefon: 080010001, iar în cazul în care a fost încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice – la numărul 080012300, apelurile fiind gratuite.

 

Serviciul de informare și comunicare cu mas media   022574700

Pentru mai multe informații    apelați la tel.:022574683

Comments on 'La 29 mai 2018 a fost dat startul acțiunilor de comunicare, dedicate Zilei Mondiale fără Tutun marcată la 31 mai cu genericul “Tutunul frânge inimi”' (0)

Comments are closed.