La 31 mai curent, cu genericul: ”Tutunul frânge inimi”, în Republica Moldova se desfășoară Ziua Mondială fără Tutun 2018

Posted on 29/05/2018 in Comunicat de presă by admin

tutun

În fiecare an, la 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii săi marchează Ziua Mondială fără Tutun (ZMFT), accentuând asupra riscurilor pentru sănătate și altor riscuri asociate consumului de tutun, susținând astfel politici eficiente de reducere a consumului de tutun. În ediția din 2018, ZMFT se va desfășura cu genericul ”Tutunul frânge inimi” deoarece consumul de tutun este un factor important de risc pentru dezvoltarea bolii coronariene, a accidentului vascular cerebral (AVC)  și a bolii vasculare periferice.

Epidemia consumului de tutun este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice globale, cauzând mai mult de 7 mil de decese pe an, dintre care peste 6 mil – consecință a utilizării propriu zise a tutunului,  iar altele – peste 890 mii printre nefumătorii expuși la fumatul pasiv.

Printre cauzele principale de deces la nivel global se numără bolile cardiovasculare (BCV), iar consumului de tutun, și expunerii la fumul de tutun, revin cca 12% din ele. Fumatul este cea de-a doua cauză principală a BCV, după hipertensiunea arterială, și produce peste 2 milioane de decese în fiecare an, însă renunțarea la fumat ar putea preveni anual milioane de decese la nivel global, cauzate de atacurile de cord și AVC.

Se estimează că în majoritatea statelor între 15-50% din populație este afectată de fumul de tutun, iar în unele din ele peste 70% din locuitori sunt expuși involuntar la fumul de tutun, consumul de tutun constituind astfel o amenințare pentru orice persoană, indiferent de sex, vârstă, rasă, cultură sau educație – produce suferință, boală și moarte, sărăcește familiile și economiile naționale. Cca 80% din rândurile celor 1,1 miliarde de fumători din lume locuiesc în țări cu venituri mici și medii.

În Republica Moldova din cauza fumatului sau expunerii la fumul de tutun se atestă o incidență globală de creștere lentă a bolilor non-transmisibile, fumatul constituind un factor de risc predominant. Numai în ultimii 10 ani incidența prin cancer a sporit de 1,4 ori și în creștere este prevalența bolilor netransmisibile la care fumatul constituie factorul de risc primordial: cardiovasculare, vascular-cerebrale cancerul pulmonar, bolile pulmonare obstructive cronice (BPCO); anual se înregistrează cca 5 mii de decese (cca. 12-14% din totalul deceselor) prevenibile cauzate de afecțiuni condiționate de consumul tutunului, dintre care peste 60% o constituie persoane în vârsta aptă de muncă, cu o pondere de 2 ori mai mare în rândul bărbaților față de femei.

Prin creșterea costurilor de îngrijire a sănătății și scăderea productivității, consumul de tutun implică costuri majore pentru economie, agravează inechitățile în materie de sănătate și exacerbează sărăcia – oamenii cei mai săraci cheltuiesc mai puțin pe produsele alimentare, educație și sănătate. În republică costurile economice pentru pierderea productivității muncii din cauza îmbolnăvirilor sau deceselor premature, inclusiv și achitarea pensiilor pentru invaliditate, se estimează la cca. 2 miliarde de lei anual, ceea ce esențial depășesc veniturile statului din comercializarea produselor din tutun.

 

Acțiunile din cadrul Zilei Mondiale Fără Tutun, planificate pentru anul curent, se  axează pe:

  • creșterea gradului de conștientizare a populației privind impactul consumului de tutun și a expunerii la fumul de țigară asupra sănătății inimii;
  • încurajarea societății pentru a se angaja în prevenirea fumatului, promovarea sănătății inimii și protejarea oamenilor de fumul de tutun;
  • adoptarea de către consumatori a unor comportamente sănătoase și renunțarea la fumat;
  • consolidarea eforturilor pentru punerea în aplicare a măsurilor de control al tutunului – MPOWER, recomandate de către OMS și dovedite că sunt eficace.

 

Măsurile MPOWER, elaborate în 2008 au drept scop implementarea acțiunilor cu privire la șase strategii de control al tutunului, în conformitate cu CCCT a OMS, inclusiv:

  • Monitor. Monitorizarea politicilor de utilizare și prevenire a consumului de tutun.
  • Protect. Protejarea oamenilor de fumul de tutun.
  • Offer. Oferirea suportului pentru a renunța la consumul de tutun.
  • Warning. Aplicarea avertismentelor de sănătate privind pericolele legate de consumul de tutun.
  • Enforce. Punerea în aplicare a interdicțiilor privind fumatul în spații publice, publicitatea, promovarea și sponsorizarea tutunului.
  • Rise. Majorarea impozitelor și taxelor la produsele din tutun.

 

 

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022-574-700

Pentru mai multă informație, apelați la tel.: 022-574-677; 022-574-505; 022-574-657; 022-574-683

Comments on 'La 31 mai curent, cu genericul: ”Tutunul frânge inimi”, în Republica Moldova se desfășoară Ziua Mondială fără Tutun 2018' (0)

Comments are closed.