La 9 septembrie 2016, va fi lansată a II-a ediţie a Campaniei de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii cu mesajele „Sunt prea mic ca să beau”

Posted on 09/09/2016 in Comunicat de presă by admin

Sub egida European FASD Alliance (Alianţa Europeană privind Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale) în multe ţări se desfăşoară Campania Internaţională de informare şi sensibilizare a riscurilor consumului de alcool de către femei în perioada sarcinii: „Sunt prea mic ca să beau”, obiectivul căreia vizează importanţa sporirii gradului de conştientizare a problemei în rândul femeilor şi al comunităţii, urmat de acţiuni în consecinţă.

09.09.16

Campania va fi lansată pe 9 septembrie, orele 09:09 ora locală (cifra „9” este asociată cu „9” luni de sarcină), într-o acţiune continuă de marketing non-conventională şi realizată la nivel mondial, în ordinea Fusului orar, timp de 24 de ore. Iar asociaţiile, organizaţiile şi instituţiile care aderă la această campanie sunt încurajate: – să realizeze acţiuni de informare / sensibilizare în oraşele şi comunităţile lor cu implicarea a cât mai mulţi cetăţeni; – să documenteze evenimentul prin imagini foto şi materiale video; – să publice şi să răspândească materialele Campaniei „Sunt prea mic ca să beau” în social media şi pe internet.
Punctul forte al acestei acţiuni este vizualizarea materialelor campaniei în comunitatea web, prin implicarea a unui număr maxim posibil de persoane, în special utilizatori de Facebook, Twitter şi Instagram. Semnificativ va fi momentul de la ora 9.09 din 9.09.2016 când în peste 30 de ţări ale lumii grupuri de oameni vor coopera pentru a transmite mesajele Campaniei „Sunt prea mic ca să beau”.
Mesajul principal al Campaniei de informare şi sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii este unul foarte simplu şi conţine două recomandări:
1. În cazul în care o femeie planifică să devină gravidă, ea trebuie să abandoneze consumul de alcool, inclusiv şi pe durata întregii sarcini.
2. Dacă însă, o femeie de vârstă reproductivă care consumă băuturi alcoolice nu planifică o graviditate, ea urmează să utilizeze o metodă sigură de contracepţie.
În fond e o acţiune menită să asigure sănătatea copiilor şi prin conştientizarea constatării dramatice că femeile care beau alcool în timpul sarcinii riscă să nască copii cu retard mintal sau diverse malformaţii, afectându-le acestora întreaga lor viaţă ulterioară. Or, dacă vrei să naşti un copil sănătos, renunţă la alcool în timpul sarcinii.
Aflată la ediţia II-a, Campania „Sunt prea mic ca să beau” din 9 septembrie curent, se va desfăşura sub egida Ministerului Sănătăţii şi va include un program larg de activităţi. Întru sporirea nivelului de informare şi responsabilizare a femeii gravide pentru sănătatea viitorului ei bebeluş şi evitarea consumului de alcool în timpul sarcinii. Totodată, va spori vigilenţa întregii comunităţi privind prevenirea afecţiunilor copiilor cauzate de expunerea prenatală la alcool – o problemă actuală pentru ţara noastră.
Lucrătorii medicali sunt încurajaţi să organizeze acest eveniment în comunităţile lor în colaborare cu administraţia publică locală, instituţiile de învăţământ şi organizaţiile neguvernamentale locale interesate.

Notă: Pentru a afla mai multe detalii despre contextul problemei în plan european şi al Republicii Moldova, consecinţele consumului de alcool de către femeile gravide, accesaţi lincul https://old.ansp.md/category/activitati/promovarea-sanatatii/informatii-pentru-profesionisti/

Serviciul de presă şi relaţii
cu publicul 022574700

Pentru mai multe detalii
contactaţi la tel.: 022574683; 022574677; 022294091

Comments on 'La 9 septembrie 2016, va fi lansată a II-a ediţie a Campaniei de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii cu mesajele „Sunt prea mic ca să beau”' (0)

Comments are closed.