La masa de pomenire din Tocuz, cu bucatele, participanţii au contractat salmonella

Posted on 09/08/2016 in Comunicat de presă by admin

Conform informaţiilor operative parvenite de la CSP Căuşeni, la 04 august 2016, începând cu orele 17.00  în satul Tocuz, rl Cauşeni, printre  participanţii la o masă de pomenire, care a avut loc intre orele 15 -16.30, a fost înregistrat un caz de  toxiinfecție alimentară.

După ajutor medical, primele 14 persoane afectate s-au adresat la data de 05 august, între orele 6.00 şi 10.00, la instituţia medicală din sat care ulterior cu urgenţa medicală au fost spitalizaţi la spitalul raional. În perioada 05-08.08.2016,  s-au adresat medicului s-au au fost depistate activ în total 74 persoane, dintre care şi 10 copii, cu semne de boală care a evoluat în formă gravă, de gravitate medie şi uşoară. Pentru îngrijiri medicale  69 din ei au fost spitalizaţi la spitalul raional „Ana şi Alexandru” din Căuşeni, 3 în IMSP din mun. Chișinău și  2 din Criuleni.

Prin anchetarea epidemiologică, realizată de specialiştii Centrului de Sănătate Publică (CSP) raional Căuşeni şi echipa Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), delegată la faţa locului în frunte cu directorul general, adjunctul medicului – şef sanitar de stat al RM, dl Iurie Pînzaru, a fost stabilit că toate persoanele afectate au participat la 04.08.2016 la masa de pomenire într-un spaţiu special amenajat din cadrul incintei bisericii din Tocuz, unde au participat cca. 110 persoane, iar bucatele pentru servire au fost preparate în condiţii casnice (la domiciliu) în 8 locuri diferite la rude si vecini, în conditii insalubre, fără a fi dotati cu inventar tehnologic  și frigorific necesar – sarmale, cartofi scăzuti, salată “Olivie “ cu maioneză  și salam fiert, peşte prăjit, castraveţi, roşii, brinză asorti, ciuperci prăjite, perje afumate cu praf de cocos, clătite cu dulceață, tartine cu sprote  si maioneză, năut fiert, tartine cu vinete, plăcinte cu brânză si varză, tartine cu icre roşii şi  ardei prăjiti. Important că, pentru prepararea bucatelor, nu a fost utilizată carnea crudă, însă, bucatele gătite, precum peştele prăjit a fost păstrat – mai mult de 10 ore în beci; toate bucatele fiind transportate şi păstrate la temperatura mediului de cca.30° C, pe masă, în localul unde s-a desfăşurat evenimentul, mai multe ore, de la 11.30 până la 15.30, masa fiind servită în 2 prize.

Pentru stabilirea etiologiei şi cauzelor apariţiei bolii, au fost prelevate materiale biologice de la bolnavi şi probe din bucatele servite de participanţi, depistate la momentul anchetării.

În baza rezultatelor investigaţiilor de laborator, realizate în cadrul CSP raional şi CNSP, Salmonella typhimurium – agentul cauzal al toxiinfecţiei, a fost decelată în materialele prelevate de la majoritatea persoanelor afectate (46 bolnavi) şi în 4 probe din bucatele servite.

Astfel, în baza anchetării epidemiologice, specialiştii conchid că participanţii la masa de pomenire din satul Tocuz au contractat o toxiinfecţie alimentară, provocată de agentul cauzal Salmonella typhi murium, transmisă prin bucatele gătite în condiţii insalubre la domiciliu, cu abateri de la procedeele tehnologice de manipulare şi condiţiile de păstrare a materiei prime şi bucatelor gătite, precum şi nerespectarea regulilor de igienă alimentară şi igienă personală.

Incăperea unde s-a desfăşurat masa de pomenire se află în gestiunea preotului bisericii din sat, însă nu a fost autorizată sanitar, nu era dotată cu utilaj tehnologic si frigorific pentru prelucrarea şi păstrarea produselor alimentare. La fel, persoanele care au fost antrenate la pregătirea bucatelor  şi deservire, nu au fost instruite igienic si nu dispun de examen  medical.

Măsuri întreprinse:
1. Deschiderea unei anchete epidemiologice, pe cazul dat, de către specialiştii CSP Căuşeni şi a CNSP, cu deplasarea echipelor la faţa locului pentru evaluarea situației create, cu vizita de documentare în secţiile de boli contagioase, terapie, internare şi primăria satului Tocuz.

2. A fost acordată asistență organizator-metodică si practică în organizarea desfaşurării  bazei clinice pentru persoanele bolnave în secția de terapie, inclusiv în organizarea şi efectuarea  măsurilor antiepidemice  şi profilactice în focar,  cu efectuarea investigatiilor de rigoare de laborator  al bolnavilor si bucatelor.
3. Organizarea supravegherii medicale a persoanelor participante la masa de pomenire cu examinarea clinică şi de laborator a tuturor persoanelor expuse riscului, inclusiv la locul de trai.
4. Prelevarea probelor  şi investigarea în laborator a probelor de bucate si biosubstratelor de la bolnavi.
5. Informarea IMSP SR si  CS, autorităţilor administrației publice locale.
6. Participarea la şedinţa  Comisiei raionale pentru Situații Exceptionale (ora 11.00 la 06.08.2016) în agenda căreia a fost examinarea situaţiei prezentate de entităţile locale, responsabile de domeniu, precum CSP, IMSP SR, CS Tocuz, primăria Tocuz, Inspectoratul de politie, Direcţia Situaţii Excepţionale, la care au fost trasate măsuri concrete pentru localizarea izbucnirii  si acordarea asistentei medicale persoanelor afectate.
7. Cu regret, în cadrul şedinţei menţionate, a fost accentuat că reprezentatul Directiei raionale pentru Siguranţa Alimentelor (dl Mihai Popuşoi) prezent nu poseda informaţii relevante despre situaţia  din satul Tocuz în pofida faptului că CSP Causeni, la data de 05 august, ora  14.12, a informat şeful Directiei Raionale pentru Siguranța Alimentelor, pe dl V. Agapii,  despre  izbucnirea  epidemiologică din această localitate şi necesitatea implicării operative a Direcţieii subordonate în stabilirea circumstanţelor declanşării intoxicației alimentare în masă. Important de menţionat, că similar cazului de intoxicaţie alimentară, înregistrat la finele lunii iulie curent în rl Sîngerei, şi în cazul intoxicaţiei din satul Tocuz, atât ANSA, cât si Directiile teritoriale subordonate, nu au intreprins măsuri optime, adecvate situaţiei, conform legislaţiei în vigoare pentru localizarea izbucnirii în masă şi stabilirea cauzelor apariţiei lor.
Ancheta epidemiologică  și măsurile primare de supraveghere medicală şi tratament a bolnavilor continuă.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multă informaţie                                                                                                                                      apelaţi la tel.: 022574503; 022725274; 022574777.

Comments on 'La masa de pomenire din Tocuz, cu bucatele, participanţii au contractat salmonella' (0)

Comments are closed.