La Unu Decembrie 2017 este marcată Ziua Mondială de combatere SIDA

Posted on 27/11/2017 in Comunicat de presă by admin

La Unu Decembrie 2017, în cadrul campaniei mondiale „Sănătatea mea – dreptul meu”, cu sloganul „Testează-te la HIV! Te privește! Privește pe fiecare!”, se va marca Ziua Mondială de combatere SIDA prin promovarea activităţilor de prevenire, testare, tratament şi îngrijiri a persoanelor care trăiesc cu HIV, a atitudinii tolerante față de persoanele seropozitive. Campania accentuează importanța cunoașterii statutului HIV, se concentrează pe dreptul la sănătate, explorează provocările cu care se confruntă oamenii din întreaga lume în exercitarea drepturilor lor, reamintește oamenilor că dreptul la sănătate este mult mai mult decât accesul la servicii de sănătate și medicamente de calitate.

Dacă dreptul persoanei la sănătate este compromis, ea adesea nu este în măsură să prevină în mod eficient boala, inclusiv HIV, sau să aibă acces la tratament și îngrijire.

Persoanele cele mai marginalizate din societate, inclusiv lucrătorii sexului comercial, persoanele care injectează droguri, bărbații care fac sex cu bărbați, persoanele din penitenciare și migranții sunt adesea cel mai puțin capabili să-și acceseze dreptul la sănătate; aceste categorii sunt, de asemenea, cele mai vulnerabile la HIV.

Infecţia cu HIV prezintă o problemă prioritară de sănătate publică, atât la nivel global, cât şi la nivel naţional. Conform datelor UNAIDS, 76,1 mil. de persoane au fost infectate cu HIV și 35 mil. au decedat de boli asociate SIDA de la începutul epidemiei, 19,5 mil. au acces la terapie antiretrovirală, comparativ cu 7,5 mil. în 2010.

În Republica Moldova, la sfârșitul anului 2016, au fost diagnosticate și înregistrate în total 11043 cazuri de HIV/SIDA. Pe parcursul a 9 luni al 2017 a fost confirmat diagnosticul la infecţia cu HIV la 614 persoane (9 luni 2016 – 644). Infecţia cu HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu înregistrarea în toate teritoriile.

În scopul minimizării consecințelor epidemiei HIV, prin reducerea transmiterii, în special în populațiile cheie, precum și a mortalității asociate cu HIV, prin Hotărârea Guvernului Nr. 1164 din 22.10.2016 a fost aprobat Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020, care se aliniază la strategia mondială UNAIDS 90-90-90 (identificarea şi diagnosticarea a 90% din numărul estimat de persoane infectate cu HIV, înrolarea în tratament antiretroviral a 90% din cei diagnosticaţi, şi suprimarea încărcăturii virale la 90% din cei care urmează tratamentul).

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, instituţiile de sănătate în comun cu autorităţile publice şi societatea civilă, realizează activităţi de prevenire, educare, comunicare, tratament, îngrijiri şi suport.

În scopul identificării și diagnosticării precoce a infecţiei cu HIV este extins accesul la testare HIV prin oferirea testării de către instituţiile medicale şi ONG.

Pentru populația cheie se implementează proiecte de reducere a riscurilor, inclusiv tratamentul de substituţie cu metadonă.

Persoanelor care trăiesc cu HIV li se oferă tratament antiretroviral gratis și au acces la servicii de asistenţă medicală, socială.

Se realizează măsuri în diminuarea stigmei, discriminării şi asigurării confidenţialităţii în sectorul de sănătate.

Această campanie îi încurajează pe oameni să se testeze la HIV, să-și împărtășească opiniile și preocupările privind asigurarea propriului drept la sănătate și să creeze o mișcare care subliniază importanța ștergerii inegalităților în materie de sănătate.

Materialele pentru campanii includ sugestii tweed, postere și cărți poștale descărcate, o broșură informativă, care include mesaje cheie despre importanța testării HIV și cunoașterea statutului, despre dreptul la sănătate.

În cadrul Zilei Mondiale de combatere SIDA – Unu Decembrie  2017 vor fi realizate: mesaje, publicaţii, întruniri cu organizaţiile reţelei societăţii civile active în domeniul HIV/SIDA/ITS; tele-radio maratoane, cicluri de emisiuni tematice, clipuri video, emisiuni radiofonice; acţiuni în şcoli, licee, gimnazii, în colectivele şi căminele studenţeşti; concerte de binefacere; rally cu biciclete; donaţii persoanelor cu HIV/SIDA; concursuri de fotografii, postere şi eseuri, „mese rotunde”, discoteci etc.

Serviciul de presă tel.: 022 574 700

Pentru informații suplementare apelați la tel.: tel.: 022 926 950

 

Comments on 'La Unu Decembrie 2017 este marcată Ziua Mondială de combatere SIDA' (0)

Comments are closed.