Laboratoarele ANSP şi-au confirmat performanța prin participări în PT/ILC la nivel internațional

Posted on 17/02/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Scopul principal al politicii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) în domeniul calității este oferirea serviciilor de laborator calitative, care stau la baza luării deciziilor în domeniile de competență ale instituţiei. În acest context, laboratoarele ANSP anual, își confirmă competența prin participări la testări profesionale (PT) și comparări cu alte laboratoare la nivel național și internațional.

Participările internaționale pe parcursul anului 2019:

1) Laboratorul virusologic al ANSP, fiind laborator recunoscut/acreditat de OMS ca laborator naţional de diagnostic al rubeolei, rujeolei, gripei și poliomielitei, participă anual la PT, organizate de OMS în comun cu centre de colaborare/laboratoare de referință ale OMS:

– WHO Regional Measles Reference Laboratory (VIDRL, Australia, Melbourne) – rezultatele participării Laboratorului virusologic ANSP (Raport din 31.01.2020) pentru diagnosticul de laborator a panelelor de control pentru Rujeolă și Rubeolă, a arătat performanța laboratorului 100% (20/20).

-WHO, Centre for Health Protection (Hong Kong) Program de control extern de calitate (2019) pentru detectarea virusului gripal prin RT-PCR, performanța laboratorului 100%.

2) Laborator microbiologic ANSP, fiind laborator de referința în sistemul naţional de supraveghere epidemiologică a rezistenței antimicrobiene (RAM) anual participă la External Quality Assessment Exercise Antimicrobial Susceptibility Testing, organizat de OMS în colaborare cu UK NEQAS – rezultatele participării 2019 sunt încă în proces de evaluare.

3) Pe parcursul anului 2019, Laboratorul de încercări chimice și măsurări instrumentale, fiind acreditat MOLDAC, a participat cu succes la PT/ILC cu furnizori de PT recunoscute internațional, acreditare conform ISO 17043:

  1. LGS (Round: BV283 Soft Drinks & Fruit Juice- raport 14/01/2020) – Determinarea îndulcitorilor și conservanților în băuturi carbogazoase – Zscore laboratorului ˂ 2;
  2. DRRR Proficiency Testing (RVEP 190703, 28.11.2019) – determinarea ftalaților în material de contact cu produse alimentare – participare fiind evaluată ca succes major;
  3. FAPAS (LEAP CHEM PT DWC0122, LEAP CHEM PT DWC0222 din 19.11.2019) – Determinarea substanțelor chimice în apa potabilă, Zscore laboratorului ˂ 2.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 

Comments on 'Laboratoarele ANSP şi-au confirmat performanța prin participări în PT/ILC la nivel internațional' (0)

Comments are closed.