Laboratorul CSP Cahul a fost activat pentru testarea la infecţia COVID-19

Posted on 06/05/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Secţia diagnostic de laborator a Centrului de Sănătate Publică (CSP) Cahul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) a fost activată pentru efectuarea testelor de depistare a prezenței virusului SARS-CoV-2 ce cauzează infecția COVID-19.

Laboratorul dispune de facilități conforme regulilor de securitate biologică pentru manipularea microorganismelor cu riscul de patogenitate respectiv (Ghidul Național de Siguranță Biologică în Laboratoare din 2011), Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ”Recomandări provizorii pentru boala coronavirus (COVID-19) în cazuri umane suspectate”, precum și Protocolul clinic național provizoriu ,,Infecţia cu coronavirus de tip nou (COVID-l9)”, aprobat prin ordinul nr. 336 din 30 martie 2020.

În cadrul laboratorului sunt investigate probele biologice de la persoanele suspecte care întrunesc criteriile definiţiei de caz pentru COVID-19 şi contacţii acestora din zona de Sud a Republicii Moldova.

Materialul biologic din căile respiratorii superioare (tampon nazo- și orofaringian) sau inferioare (exudat endotracheal, sputa sau lavaj alveobronheal) va fi colectat conform algoritmului de colectare în condiții speciale de către personal medical instruit în baza POS elaborate.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-642

Comments on 'Laboratorul CSP Cahul a fost activat pentru testarea la infecţia COVID-19' (0)

Comments are closed.