Laboratorul virusologic al ANSP își confirmă performanța în diagnosticul de laborator SARS-CoV-2, în Programul de Control Extern de Calitate (EQA), organizat de OMS

Posted on 18/09/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Scopul principal al politicii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) în domeniul calității este oferirea serviciilor de laborator calitative care stau la baza stabilirii diagnosticului de laborator. În acest context, laboratoarele ANSP, anual, își confirmă competența prin participări la testări profesionale și comparări interlaboratoare la nivel național și internațional.

Recent, Laboratorul virusologic al ANSP, laborator național în diagnosticul SARS-CoV-2, a primit rezultatele participării în Programul de control extern de calitate (EQA Programme) pentru detectarea SARS-CoV-2 prin RT-PCR (2020) evaluate de către OMS.

Programul a fost organizat de către OMS la nivel internațional, în perioada aprilie-mai, în 3 runde. În cadrul Programului au participat 255 de laboratoare din 185 de țări din 281 invitate (din Africa (AFR), America (AMR), Mediterana de Est (ME), Europa (EUR), Asia de Sud-Est (ASE) și Regiunile Pacificului de vest  (RWP)). Laboratorul virusologic al ANSP a fost participantul rundei I, care a avut loc în luna aprilie.
Au fost primite și diagnosticate 5 probe pentru diagnostic  SARS-CoV-2 prin tehnici de biologie moleculară RT-PCR.

Toate 5 probe primite în cadrul EQA au fost evaluate ca fiind conforme, lipsesc rezultate fals-pozitive sau fals-negative.

Anterior, la recomandarea și cu sprijinul OMS laboratoarele naționale, la nivel internațional, au fost încurajate să asigure performanțe de calitate prin confirmarea rezultatelor testelor pentru primele 10 eșantioane pozitive și 10 negative (colectate de la pacienți care întrunesc criteriile definiției de caz COVID-19), expediindu-le la laboratorul de referință al OMS pentru confirmarea testărilor pentru SARS-CoV-2.

Rezultatele Laboratorul virusologic ANSP au fost confirmate în 100% cazuri de către  Institutul de Virusologie Charite – Universitätsmedizin Berlin, Germany.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media

Comments on 'Laboratorul virusologic al ANSP își confirmă performanța în diagnosticul de laborator SARS-CoV-2, în Programul de Control Extern de Calitate (EQA), organizat de OMS' (0)

Comments are closed.