Lucrările savanților CNSP, înalt apreciate în cadrul a 21-a ediție a Expoziției Internaționale de Invenții “Inventica 2017”, din Iași, România

Posted on 05/07/2017 in Comunicat de presă by admin

Dl Constantin SPÎNU, director adjunct în probleme  de cercetare-dezvoltare și inovare, la invitația nominală a Președintelui Expoziției internaționale de invenții (EII) Inventica a participat la a 21-a ediție a EII Inventica 2017  și a prezentat rezultatele cercetărilor științifice  și  materialele inovaționale, obținute de savanții CNSP.

1111 3333

Cu concursul și aportul Institutului Național de inventică, Universitatea Tehnică din Iași, Fundația științifică și Centrul inovațional cultu2222ral de performanță „IRIIS, Salonul EII Inventica 201 7 și-a desfășurat lucrările în Iași, România, în perioada 28-30.06.2017.

În acest an, la EII Inventica s-au reunit peste 80 de entități științifice și științifico – practice – universități, institute de cercetare și stațiuni de cercetare-dezvoltare, firme, companii, asociații ale investitorilor și persoane fizice, fiind expuse diverse patente, brevete de invenții, opere științifice, alte materiale inovative și lucrări obținute de savanți din diferite țări, precum România, Republica Moldova, Ucraina,  Federația Rusă, Croația, Indonezia, Canada, Tailanda, Maroc, Malaiezia, Serbia, Vietnam și Cehia.

În total, înscrise pentru jurizare, au fost peste 400 titluri de materiale inovative din diverse domenii ale științei și tehnicii, inclusiv sănătatea publică.

Relevant că evenimentul a fost apreciat de instituțiile și persoanele fizice participante drept ca o manifestare de mare amploare în viața inventicii, de  interes sporit al vizitatorilor de specialitate și mass-media. De asemenea, că este o formă eficientă de mai bună cunoaștere, apreciere și stimulare a celor ce s-au dedicat inovării și distins prin creativitate.

De menționat că Salonul  Inventica  de la Iași a fost și rămâne a fi un loc distinct al inventatorilor, al deținătorilor de patente  și invenții de valoare, de convocare cu oamenii de afaceri, întreprinzători și celor interesați să promoveze și să pună în aplicare rezultatele cercetării, inovării și creativității românești și ale altor state.

Savanții CNSP au participat cu expunerea unui divers set de materiale pe varia domenii de cercetare și inovare, precum:

 

 • Metodologia monitorizării surselor naturale de Radon(222 RN) și evaluarea riscului radiologic pentru populația expusă;
 • Biodozimetria expușilor la radiații ionizante prin metoda micronucleelor;
 • Monitorizarea surselor de radiații ionizante;
 • Funga Rhizopus, stalonifer 67 CNHN-FD-18 pentru solubilizarea/biodegra-darea compușilor nocivi al elementelor grele;
 • Procedeu de evaluare a statutului imun la pacienții expuși la factorul radiostresogen;
 • Pneumonia comunitară și afecțiunile respiratorii la copii;
 • Igiena muncii lucrătorilor gospodăriilor țărănești;
 • Evaluarea toxicologică rapidă de laborator a articolelor polimerice pe cultura celulară tetrahymena pyriformis;
 • Dezvoltarea toxicologiei experimentale în Republica Moldova;
 • Ghid pentru autoritățile publice locale. Acțiuni comunitare în menținerea sănătății publice;
 • Gripa: măsuri de supraveghere , control și răspuns;
 • Hepatita C în grupele cu risc sporit de infectare;
 • Tratamentul infecției herpetice cauzat de tulpini de virus herpes simplex, aciclovir rezistente;
 • Metodă de testare a sângelui donat la markerii hepatitei virale B;
 • Metodă de izolare și studiere a virusurilor gripale.

 

Fiind înalt apreciate, multe din lucrările prezentate au fost distinse cu Certificate de calificare profesională, mențiuni, diplome, medalii, etc., printre care de menționat:

 1. Premiul Universității  tehnice din București;
 2. Premiul special al Universității din Sibiu „Lucian Blaga”;
 3. Diplomă de Excelență cu mențiune specială a USMF “N.Testemițanu”;
 4. 15 medalii de aur pentru materialele deja implementate în practica medicală.

 

Astfel, Centrul Național de Sănătate Publică apreciază la justa valoare contribuția, munca și efortul zi de  zi al savanților întru realizarea proiectelor de cercetare.

Sincere mulțumiri și felicitări pentru lucrările apreciate cu mențiuni, diplome și medalii de aur la Salonul EII Inventica 2017.

 

4444

Performanțele  obținute de savanți și specialiști aduc plus valoare, recunoștință și faimă colectivului Centrului Național de Sănătate Publică, atât la nivel național, cât și internațional, de care trebuie să ne mândrim.

 

 

Serviciul de presă și relații cu publicul

022574700

Pentru mai multe detalii,

apelați la tel.: 022574574, 022574570

Comments on 'Lucrările savanților CNSP, înalt apreciate în cadrul a 21-a ediție a Expoziției Internaționale de Invenții “Inventica 2017”, din Iași, România' (0)

Comments are closed.