În perioada 02-30 aprilie 2021 marcăm Luna Internațională de Conștientizare a Autismului: „Împreună putem crea o lume mai bună și mai incluzivă”

Posted on 01/04/2021 in Comunicat de presă by massmedia

Anual, la 2 aprilie marcăm Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, cu scopul de a evidenția și contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât ei să poată duce o viață normală. Această dată a fost votată, unanim, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pe 18 decembrie 2007.

Autismul este o dizabilitate complexă, care va însoți persoana pe tot parcursul vieții și apare, de obicei, în copilăria timpurie, având un impact asupra abilităților sociale, comunicării, relațiilor și autoreglării unei persoane.

Autismul este definit de un anumit set de comportamente și este o „stare de spectru” care afectează oamenii în mod diferit și în grade diferite. Deși în prezent nu există o cauză unică de apariție a autismului, diagnosticul precoce ajută o persoană să primească sprijinul și serviciile de care are nevoie, ceea ce poate duce la o viață de calitate, plină de oportunități.

Printre factorii de risc de apariție a autismului se numără modificările unor gene, pe care le poartă unul sau ambii părinți, vârsta înaintată a unuia sau a ambilor părinți în momentul conceperii, complicațiile la naștere, precum nașterea prematură (la 26 de săptămâni și mai puțin) și greutatea mică la naștere. Totodată, menționăm că potrivit unui șir de studii ample efectuate de oamenii de știință în ultimele două decenii a devenit clar că vaccinurile nu provoacă autism.

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul copiilor cu autism este în creştere, în acest moment fiind înregistrată nașterea unui copil cu autism la alți 60 de nou-născuţi.

În Republica Moldova nu este organizată colectarea eficientă şi corectă a datelor epidemiologice din motivul sub-dezvoltării unor metode statistice adecvate cu privire la tulburările spectrului autist (TSA). Din datele disponibile, preluate din rapoartele statistice medicale putem estima că, în anul 2017, incidența prin tulburări de dezvoltare psihologică, care, potrivit ICD-10, include TSA, a constituit 246 de persoane, din care 205 copii, iar prevalența a ajuns la 1422 de cazuri, din care 299 sunt copii. Totodată, în anul 2017,  263 de persoane, inclusiv 210 copii, au primit un grad de dizabilitate pe motiv de TSA.

În Republica Moldova funcționează mai multe centre specializate de intervenție pentru copiii și adulții care suferă de tulburări ale spectrului autist. În acest sens, Guvernul a aprobat Hotărârea nr. 234 din 24-04-2019 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea și funcționarea Centrului specializat de intervenție în tulburări de spectru autist și a Standardelor minime de calitate.

De asemenea, menționăm că testul de screening pentru depistarea precoce a autismului copiilor care au atins vârsta de 1 an și 9 luni se aplică în Republica Moldova de către medicul de familie.

Comments on 'În perioada 02-30 aprilie 2021 marcăm Luna Internațională de Conștientizare a Autismului: „Împreună putem crea o lume mai bună și mai incluzivă”' (0)

Comments are closed.