Masă rotundă în cadrul Săptămânii Internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb – ”Eliminarea plumbului din vopsele”

Posted on 23/10/2019 in Comunicat de presă by massmedia

La 21 octombrie, 2019, în incinta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), a fost organizată o masă rotundă, în cadrul căreia a avut loc lansarea Săptămânii Internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb la nivel național, cu genericul ”Eliminarea plumbului din vopsele”.

La eveniment au participat specialiştii ANSP, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ai Oficiului de prevenire a poluării mediului, ONG de mediu. 

În cadrul discuţiilor, participanţii la masa rotundă au abordat mai multe aspecte actuale privind pericolul utilizării vopselelor cu plumb în condiții habituale, necesitatea eliminării acestora din vopsele, intoxicațiile cu plumb și consecințele acestora la nivel național și internațional.  

Intoxicația cu plumb este un tip de intoxicație cu metale grele cauzată de prezenţa și eventuala cumulare a plumbului în organism. Printre simptomele intoxicației cu plumb se enumeră cefalea, irascibilitatea, problemele de memorie,  infertilitatea, durerea abdominală, constipaţia. În cazurile mai grave se poate ajunge la anemie, convulsii, comă şi chiar moartea persoanei afectate.

Cel mai vulnerabil grup de vârstă afectat în rezultatul intoxicației cu plumb sunt copiii, la care nivelurile ridicate de plumb din sânge pot afecta dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al copilului, ceea ce are consecințe grave în vorbire, auz, învățare, comportament, dezvoltare idiopatică.

În plan mondial, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu și Organizaţia Mondială a Sănătăţii au ca obiectiv eliminarea plumbului din vopsele până în anul 2020. În prezent, 65 de țări au raportat că nu au prevederi legale obligatorii în acest sens. Studiile efectuate în 37 de țări denotă că vopselele cu un conținut ridicat de plumb sunt disponibile pe scară largă consumatorilor. În concordanță cu datele statistice, în ultimii cinci ani, Moldova a produs, anual, aproximativ 14.000 de tone și a importat aproape 7000 tone de coloranţi, pigmenţi, lacuri şi vopsele dizolvate.

Este oportun de întreprins acțiuni de sensibilizare, informare și conștientizare pentru populație în scopul reducerii numărului de persoane afectate și prevenirii intoxicațiilor cu plumb.

În acest context, toți participanții la masa rotundă au primit materiale informative în domeniul intoxicațiilor cu plumb.

În rezultatul discuțiilor, s-a stabilit necesitatea elaborării cadrului normativ privind eliminarea plumbului din vopsele de către autoritățile competente în acest domeniul.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022574580

                                                                                                                             

Comments on 'Masă rotundă în cadrul Săptămânii Internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb – ”Eliminarea plumbului din vopsele”' (0)

Comments are closed.