Material informativ către desfăşurarea Zilei Mondiale a rabiei 28 septembrie 2014

Posted on 19/09/2014 in Informații pentru profesioniști by admin
Ziua Mondială a rabiei este o acțiune internațională, marcată anual la 28 septembrie începând cu a. 2006, ca urmare a deciziei Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei, având drept obiectiv sensibilizarea populației despre riscul de îmbolnăvire a rabiei și furnizarea informației și sfaturilor cu privire la modul de a preveni boala, și modul în care comunitatea și instituțiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse de rabie la nivel mondial. Ziua Mondială a Rabiei implică fiecare partener major din sectoarele sănătăţii umane şi animale de la nivel internaţional, naţional, regional şi local, precum şi profesionişti (medici, veterinari şi alte specializări), şi organizaţii neguvernamentale.

rabieLa ora actuală, rabia este considerată una din cele mai neglijate boli din lume, dar care reprezintă o reală povară pentru ţările în curs de dezvoltare. La nivel mondial, apare în peste 150 de ţări, în special în mediul rural, aproximativ 55.000 de oameni decedează anual de rabie (mai ales în Africa şi Asia), 40% din cei muşcaţi de un animal rabigen sunt copii sub 15 ani, iar câinii reprezintă sursa de virus în 99% din decesele umane. Anual, peste 15 milioane de persoane primesc profilaxie post-expunere, astfel rabia este principala zoonoză la nivel mondial, fapt pentru care se impune menţinerea ei în atenţia sănătăţii publice.

În Republica Moldova, conform datelor prezentate de Centrul Republican de Diagnostică veterinară denotă, că în perioada ianuarie – iunie 2014 se atestă o diminuare a intensității procesului epizootic la rabie, maladia fiind diagnosticată la 50 capete de animale în 22 teritorii administrative, comparativ cu perioada similară a anului 2013 – 61 capete în 25 teritorii administrative.

Cele mai afectate teritorii prin rabie animalieră au fost r-l Strășeni – 8 cazuri, mun. Chișinău – 6, r-le Anenii Noi, Nisporeni – câte 4, Fălești, Orhei, Grigoriopol – câte 3 cazuri. În r-le Basarabeasca, Dubăsari (malul stâng), Edineț și mun. Bender au fost depistate câte 2 animale bolnave de rabie, în 11 teritorii – cazuri unice. Ca și în perioada similară a. 2013, cel mai frecvent rabia a fost diagnosticată la vulpi – 18 cazuri, ultimele fiind sursa principală de diseminare a virusului rabic la animale sălbatice și la cele domestice. Printre alte animale diagnosticate cu rabie au fost câinii – 12 cazuri, pisicile – 7, căprioarele sălbatice – 6, bovinele – 4, jderii, dihorii ș.a.

Menționăm, că în anul 2013 aproximativ 3000 persoane au fost agresate de animale domestice cu stăpân, 1100 – de animale domestice fără stăpân, 90 – de animale sălbatice, inclusiv 370 – de animale la care a fost diagnosticată rabia. Totodată, datorită adresării operative după asistență medicală, eficacității înalte a vaccinului antirabic cazuri de rabie umană în anul 2013 nu au fost înregistrate.

Rabia este o boală mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae) care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă şi se transmite în mod obişnuit la oameni şi animale prin muşcătura unui animal infectat. Mai puţin obişnuit, rabia poate fi transmisă atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul sau gura unei persoane sau ale unui animal. Clinic, se manifestă ca encefalomielită acută şi, odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.

Cele mai multe cazuri de rabie apar la animalele sălbatice precum sunt vulpile, dihorii, bursucii, cerbii, jderii, liliecii, etc.

De asemenea, rabia apare şi la animalele domestice. În ultimii ani, câini, pisicile au devenit animalele domestice infectate cel mai frecvent cu rabie. Aceasta se datorează faptului că mulţi stăpâni de pisici nu îşi vaccinează pisicile împotriva rabiei înainte ca acestea să fie expuse contactului cu alte animale. De asemenea, rabia apare şi la vaci, capre, ovine, cai.

Odată ce virusul rabiei a intrat în organism, acesta se propagă de-a lungul nervilor până la creier. Animalele bolnave pot prezenta o varietate de semne incluzând frica, agresivitatea, salivarea excesivă, dificultăţi de înghiţire, dificultăţi de mers şi convulsii.

Rabia poate fi prevenită:

Se recomandă populaţiei să respecte anumite reguli

pentru prevenirea cazurilor de rabie:

–         Animalele de companie precum şi celelalte animale care vin în contact permanent cu omul trebuie vaccinate antirabic;

–         nu lăsați să hoinărească liber şi trebuie supravegheate animalele, atunci când sunt afară;

–         animalele sălbatice nu trebuie ţinute niciodată pe post de animale de companie. Nu numai că acest lucru este ilegal, dar animalele sălbatice reprezintă o potenţială ameninţare de a face rabie pentru stăpânii lor şi pentru alte persoane ;

–         învățați copiii să nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase ;

–         în situaţia în care este observat un animal sălbatic care se comportă neobişnuit, cazul trebuie raportat autorităţilor sanitar-veterinare locale.

În cazul când cineva a fost muşcat :

–          rana trebuie spălată profund cu apă şi săpun ;

–          persoana respectivă să se prezinte de urgenţă la medic ;

–          să fie informate şi autorităţile sanitar veterinare.

Dacă animalul de companie a fost muşcat:

–         se atinge animalul cu grijă deoarece, fiind rănit, poate să muşte şi se recomandă a fi protejate mâinile cu mănuşi;

–         trebuie chemat medicul veterinar sau autorităţile sanitar-veterinare locale.

–         animalul dumneavoastră trebuie să primească un rapel de vaccin antirabic în primele 72 de ore după ce a fost expus unui animal turbat sau care ar putea fi bolnav de rabie.

Planificarea activităților de comunicare în cadrul

Zilei Mondiale a Rabiei 2014

SCOPUL – creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei asupra:

–         impactului rabiei umane şi animale,

–         măsurile de prevenire a bolii şi posibilităţilor de eliminare a

principalelor surse de infecție la nivel mondial.

OBIECTIVE:

1. Creşterea gradului de conştientizare a populaţiei privind rabia.

2. Instruirea autorităților locale pentru a controla şi preveni rabia.

3. Mobilizarea şi coordonarea resurselor în vederea prevenirii rabiei umane şi controlul rabiei animale.

MESAJELE CHEIE:

–         Rabia poate fi prevenită!

–         Vaccinaţi animalele împotriva rabiei!

–         Evitaţi contactul cu animale sălbatice şi fără stăpân!

–         Dacă aţi fost muşcat de un animal, solicitaţi de urgenţă îngrijiri medicale!

Comments on 'Material informativ către desfăşurarea Zilei Mondiale a rabiei 28 septembrie 2014' (0)

Comments are closed.