Mergi cu noi! – un apel la acțiune al Săptămânii Europene a Mobilității în 2019

Posted on 16/09/2019 in Comunicat de presă by massmedia

Săptămâna Europeană a Mobilității (SEM) se desfășoară în fiecare an, în perioada 16-22 septembrie – inițiativă europeană care încurajează orașele să implementeze și promoveze măsuri de transport durabil și să invite oamenii să încerce alternative la utilizarea autoturismului.

Comisia Europeană a stabilit două obiective ambițioase pentru mobilitatea urbană: eliminarea treptată din orașe a autoturismelor care folosesc carburanți convenționali până în 2050 și tranziția spre o logistică urbană cu emisii zero în marile centre urbane până în 2030, axându-se pe patru domenii prioritare: inovare, digitalizare, decarbonizare și oameni.

De la prima ediție a Săptămânii Europene a Mobilității lansată în 2002, impactul evenimentului a sporit constant. Recordul de participare a orașelor în campanie a fost atins în 2018, fiind organizate activități în 2792 de oraşe din 54 de țări și implementate în jumătate dintre ele 8848 de măsuri permanente, axate pe gestionarea mobilității, accesibilitate și facilități noi sau îmbunătățite pentru bicicliști.

Mergi cu noi! – este un apel la acțiune al Săptămânii Europene a Mobilității din 2019, care scoate în prim plan tema evenimentului din anul curent:  mersului sigur pe jos și cu bicicleta și evidențiază clar modul de deplasare care, de prea multe ori, este subestimat – mersul pe jos.

Mai mulți oameni vor alege să meargă pe jos sau cu bicicleta dacă rețeaua rutieră dedică un spațiu suficient pietonilor și bicicliștilor. Pe măsură ce străzile devin mai sigure pentru mersul pe jos și cu bicicleta, orașele devin mai incluzive, cu mai mult spațiu public accesibil tuturor, inclusiv pentru copii și părinții lor, vârstnici, persoanele cu mobilitate redusă și cei care au bagaje.     

În medie, bicicliștii trăiesc cu doi ani mai mult decât cei care nu folosesc bicicleta și își iau cu 15% mai puține zile de concediu atunci când se îmbolnăvesc. În fiecare zi, 25 de minute de mers sprinten ne pot prelungi viața cu până la șapte ani. Un studiu de amploare efectuat în Norvegia a monitorizat un grup de bărbați în vârstă de 70-80 de ani și a constatat că 30 de minute de exercițiu fizic zilnic, cum ar fi mersul cu bicicleta, au făcut ca aceştia să trăiască cu până la cinci ani mai mult decât bărbații care nu au desfășurat nicio activitate fizică.

Sedentarismul reprezintă un factor de risc pentru: boli cardiovasculare și cerebral-vasculare, diabet zaharat tip II, obezitate.         

Creșterea traficului rutier determină: poluarea aerului, poluare fonică, creșterea riscului de accidente rutiere. Beneficiile mersului pe jos și cu bicicleta sunt:

beneficii pentru mediu,

beneficiile sociale,

beneficii pentru siguranță

beneficiile economice.

În cadrul evenimentului, ANSP și instituțiile teritoriale subordonate, de comun cu autoritățile administrației  publice locale, instituțiile de învățământ, medico-sanitare publice și mass-media, vor organiza și desfășura diferite activități de informare și comunicare, inclusiv competiții sportive cu implicarea cât mai multor persoane.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Mergi cu noi! – un apel la acțiune al Săptămânii Europene a Mobilității în 2019' (0)

Comments are closed.